Voss vant slaget om Vestlandet

”Jeg er litt overrasket over hvor gøy jeg syntes at dette var,” sier Jeanette Lillås om seieren i Slaget på Vestlandet.

Konkurranseinstinktet er intakt. Hun smiler fra øre til øre, sier at Voss Bryggeri stort sett vinner alt de stiller opp i. Og så ler hun. ”Helt ærlig, så er jeg mest overrasket over at det artigste ikke var å vinne, men å delta.”

Så glad blir Jeanette Lillås, Voss Bryggeris daglige leder, når hun vinner Slaget om Vestlandet.

Så glad blir Jeanette Lillås, Voss Bryggeris daglige leder, når hun vinner Slaget om Vestlandet.

Uventet: Det har vært god stemning på restauranten Bare Vestland i Bergen de tre siste tirsdagene. Fire vestlandsbryggerier har tevlet om å bli best i klassen; hvem er flinkest til å pare øl til mat?

I de innledende rundene gikk Voss Bryggeri videre på bekostning av 7 Fjell Bryggeri, mens nyvinningen Lysefjorden på overraskende vis klarte å kneble Kinn Bryggeri.

”Utrolig artig og uventet å komme til finalen,” sier Rune Birkeland, bryggerimesteren hos Lysefjorden.

Lysefjorden Mikrobryggeri er et av mange nyetablerte bryggerier i Norge, og det å komme til finalen i Slaget om Vestlandet gir dem hyggelig drahjelp. På finaledagen var det ett år siden Lysefjorden brygget sitt første øl, og dagen i går var også Rune Birkelands første dag som lønnet heltidsbrygger.

Slagen mann: Rune Birkeland fra Lysefjorden Mikrobryggeri tok tapet med fatning.

Slagen mann: Rune Birkeland fra Lysefjorden Mikrobryggeri tok tapet med fatning.

Lysefjorden er på vei oppover, og tapet i finalen var således ikke vanskelig å svelge.

Vorspiel: Det var heller ikke maten til Bare Vestland. Restauranten har spesialisert seg på bruk av lokale råvarer, og på gårsdagens meny fant vi blant annet klippfisk, lysing og stikkelsbær.

Noe av det som er gøy med øl- og matparinger, er å merke hvordan øl endrer seg i møtet med mat. Et godt øl er ikke nødvendigvis et godt øl i møtet med en spesifikk matrett. Det er kjemi. Passer det sammen? Smaker dempes, forsterkes, understreker eller forsvinner i dette møtet. Og utfordringen til bryggerne består i å finne de beste kombinasjonene. Under Slaget om Vestlandet har vi vært vitne til både gode og mindre gode matcher. Et høydepunkt under finalen for undertegnede var hvor godt Voss sin #100 Einerlåg IPA sto til lysingen.

Bare Vestland er en nyskapning i Bergen. De satser på å være gode på øl og mat.

Bare Vestland er en nyskapning i Bergen. De satser på å være gode på øl og mat.

Slaget om Vestlandet har vært et samarbeid med Bergen Ølfestival, som går av stabelen førstkommende helg.

”Det har vært et perfekt vorspiel til festivalen,” sier Stian Krog, festivallederen som sammen med undertegnede, Hanne Frosta og Charlotte Reksten Daae var dommere i konkurransen.

Thomas Caldwell, daglig leder ved restauranten, forteller at de har latt seg inspirere av Håndverkerstuenes Bryggeribråk, men at de har tilført en egen touch. Vestlandsvrien har falt i smak, tirsdagsarrangementene har vært utsolgt, og det er bare å håpe på at suksessen blir gjentatt.

Lenker: Hjemmesiden til Bare Vestland, Facebook-siden til Bare Vestland.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *