Skål, Kjetil!

I dag takker Kjetil Jikiun formelt av som bryggerimester ved Nøgne Ø. La oss fylle glassene, løfte dem i været og skåle.

Kjetil Jikiun har vært en av de viktigste personene – kanskje den aller viktigste – i den norske håndverksølrevolusjonen. I dag er hans siste offisielle arbeidsdag hos Nøgne Ø. Det er trist, men de siste dagenes turbulens viser nok også at det er nødvendig.

Siste dag på jobb: Kjetil Jikiun gir seg i Nøgne Ø. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Siste dag på jobb: Kjetil Jikiun gir seg i Nøgne Ø. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

I dag lar vi det ligge, og skåler for den store mannen som har gjort Grimstad til et sted kjent for mer enn forfattere og syklister.

Revolusjonens far: Kjetil Jikiun var ikke den første som startet med håndverksøl i Norge, men han var den første som virkelig klarte å få suksess med det. Historien kunne selvfølgelig ha vært annerledes, det kunne gått skikkelig på trynet – noe det for så vidt holdt på å gjøre mer enn en gang – men det gjorde ikke det. Det er det mange grunner til.

Boken ”Den norske ølrevolusjonen” (Kagge Forlag, 2014) som jeg skrev i samarbeid med Gahr Smith-Gahrsen og Skjalg Ekeland, innledes med et kapittel om Nøgne Ø. Kapitteloverskriften er Revolusjonens far, en tittel Kjetil Jikiun fortjener, og i første avsnitt sammenligner jeg ham med en toppidrettsutøver:

Det er troen på egne ferdigheter og en kompromissløs vilje til å nå målene man setter seg. Det har kostet, samtidig som det har gjort Nøgne Ø til et av de beste og mest anerkjente bryggeriene i verden.

”Jeg er ikke glad i å slåss, men det har vært mange fighter opp gjennom årene. Jeg har vært i trynet på alle. Det er nok mange som ser på meg som en kranglefant av dimensjoner,” sier Kjetil.

(Kapittelet kan du lese i sin helhet her.)

Rygen Kraftstation har vært arbeidsplassen til Kjetil Jikiun de siste årene. Nå bytter han den ut med en vingår på Kreta. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Rygen Kraftstation har vært arbeidsplassen til Kjetil Jikiun de siste årene. Nå bytter han den ut med en vingår på Kreta. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Kompromissløs: Kompromissløsheten, evnen til å ikke velge lettvinte veier og løsninger, er noe av det som har gjort Nøgne Ø til det de er blitt. Kjetil og Tore Nybø fortsatte i sine sivile jobber, og ingen av dem tok ut lønn før i 2012, noe som forteller om en enestående vilje til å få dette til.

”Ett-tallet på terningen var like vanlig for oss som en femmer eller en sekser. Signalet var: Elsk oss eller hat oss, men ikke tro at du kan være lunken eller ignorere oss,” fortalte Kjetil i et intervju med Godt i glasset om juleølet God Jul i 2014.

Et av målene til Kjetil var å lære folk smaker, han ville vise at øl kunne være noe annet enn den lyse pilsen nordmenn skylte ned fredagspizzaen med. Og det har han virkelig klart. Hvor mange nordmenn har ikke hatt sitt første møte med håndverksøl gjennom Nøgne Ø?

Tryllekunstner: Etter at han kom på nestsiste plass i NM i hjemmebrygging med sin India Pale Ale i 2000, forbannet han seg til og med på at han skulle lære dommerkomiteen til Norbrygg om øl. Plasseringen i NM er ifølge Jikiun en av hovedgrunnene til at han startet Nøgne Ø. Tilbakemeldingene fra dommerne var nemlig at han hadde brukt altfor mye humle i ølet, og at det derfor var ubalansert, men Jikiun skjelte til USA, og mente at han hadde truffet perfekt i forhold til hvordan amerikanerne tolket denne ølstilen.

Nøgne Øs Dark Horizon 1. Edition er etter manges mening det beste ølet som noensinne er blitt laget i Norge.

Nøgne Øs Dark Horizon 1. Edition er etter manges mening det beste ølet som noensinne er blitt laget i Norge.

Jikiun og Nøgne Ø har kommet med det ene banebrytende ølet etter det andre; fra humledrevne pale ales via julekrydderøl til beksvarte alkoholbomber. #100, #500, Dark Horizon, Imperial Brown Ale, Imperial Stout, God Jul er noen eksempler på hva ølets mastermind har tryllet frem i løpet av de siste 13 årene.

Inspirasjonskilde: Kjetil har også inspirert andre, og har på mange måter vært utslagsgivende for fødselen av andre store og viktige bryggerier. Evan Lewis, sjefen hos Ægir, har sagt at han etter å ha smakt Nøgne Ø Pale Ale i 2004, skjønte at det var mulig å starte et bryggeri i Norge. Kjetil har også et stort navn i utlandet, og da jeg spurte dansken Christian Skovdal Andersen, som i dag driver Beer Here, for et par år siden, svarte han at: ”Det er helt sikkert at Nøgne Ø var en inspirasjonskilde for oss til å starte opp Ølfabriken i 2004.”

At Kjetil har spilt en viktig rolle for det gode ølet, er udiskutabelt. Men det er vel sånn at det er en tid for alt. Før Kjetil fikk øynene opp for øl, var han en vinmann, men det å starte vinproduksjon i Norge anså han som så å si umulig. Nå har han kjøpt seg vingård på Kreta, og satser på produksjon av naturvin. Sånn sett er ringen sluttet. Veien videre for Nøgne Ø blir også spennende å følge, og den vil bli fulgt med argusøyne.

Erik Dahl, lederen for Venner av Nøgne Ø, har tatt initiativ til Facebook-arrangementet ”En skål for Kjetil Jikiun”. I skrivende stund har 1207 mennesker meldt seg på. I kveld hever de glassene til ære for Kjetil.

Jeg håper du tar deg en øl i kveld, Kjetil, og skåler tilbake. Det har du virkelig fortjent.

Hatland

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *