Kinn med kommunistisk øl

”Russian imperial stout? Hva er det for oss som vokste opp med Sovjetunionen?” spør Espen Lothe.

Jubelen sto ikke akkurat i taket, da Espen Lothe lanserte ideen til et nytt øl til de andre på bryggeriet. Ølet var de såre fornøyd med, men navnet? What’s eating, Espen Lothe? Bresjnev? En Sovjet Staut? Vatt da føkk?

Lurt smil: Espen Lothe og Kinn Bryggeri serverer sovjetisk statslederøl.

Lurt smil: Espen Lothe og Kinn Bryggeri serverer sovjetisk statslederøl.

”Det har vært litt sure miner og antydninger fra noen av kollegaene mine om at jeg har gått for langt denne gangen,” forteller Espen Lothe til Godt i glasset.

Aasen må vike for Bresjnev: Og det kan vi kanskje forstå? Leonid Iljitsj Bresjnev satt som øverste leder i Sovjetunionen i 18 år, fra 1964 til 1982, altså under store deler av den kalde krigen. Med ham som leder nådde våpenkappløpet toppen, et kappløp som blant annet førte til svekket økonomi i sovjetstatene. Under Bresjnevs ledelse satt rundt regnet 10 000 mennesker i fangenskap på grunn av sin politiske eller religiøse overbevisning, Sovjetunionen invaderte Afghanistan og forholdet til Kina kjølnet. Vi snakker ikke akkurat om Anne Cath Vestly her.

”Det begynte med at jeg og min bror, som er en ivrig hjemmebrygger tullet med ideen om å lage en imperial stout ved navn Bresjnev Sovjet Staut, og så gjorde vi akkurat det. Vi har transformert Ivar Aasen inn i rollen som sovjetisk statsleder, men er dette å strekke strikken for langt, ettersom mange sikkert får dårlige assosiasjoner til Bresjnev og Sovjet-tiden?” spør Espen Lothe. ”Vil ølpublikummet forstå humoren? Eller kan dette oppfattes som en hyllest av et diktatur?”

Selv om Ivar Aasen, gallionsfiguren til Kinn, har måttet vike for Bresjnev denne gangen, er etiketten fortsatt umiskjennellig Kinnsk.

Selv om Ivar Aasen, gallionsfiguren til Kinn, har måttet vike for Bresjnev denne gangen, er etiketten fortsatt umiskjennellig Kinnsk.

Hyllet seg selv: Vel, nå kan nok Espen trygt overlate hyllesten av Bresjnev til Bresjnev selv, for denne mannen mottok den ene utmerkelsen etter den andre for sitt eminente lederskap. Han var den som mottok hedersbevisningen Helt av Sovjetunionen flest ganger, han var den eneste som ble hedret med Seiersordenen etter krigen (en utmerkelse som ble trukket tilbake etter Bresjnevs død, i og med at han egentlig ikke oppfylte kriteriene), og for sine memoarer fikk han – visstnok høyst ufortjent – Lenin-prisen i litteratur.

Som vanlig spiller et nytt øl fra Kinn på mye rart, og så kan vi selvfølgelig legge vrangviljen til, og si at nei, dette er aldeles for galt, dette går ikke an, men det vil, hvis du spør meg, være å dra det for langt. Å begynne med sensur – en aktivitet Bresjnev aktivt gikk i bresjen for – av ølnavn er neppe veien å gå. Bak de fleste ølene til Kinn finnes nemlig en god og gjennomtenkt historie, og denne gang er det et stikk mot ølhistorien og et nikk til en periode i historien mange av dagens øldrikkere har opplevd tett på kroppen.

”Russian Imperial Stout? Hva er det for oss som vokste opp med Sovjetunionen? Jeg ser på dette ølet som Sovjet-nostalgia på linje med en gammel Lada eller Moskwitch,” sier Espen.

Slapp helt av, kul det ned: Og det tenker jeg på også; på tilfluktsrom, testing av flyalarmer, redselen for at en mann, enten i USA eller Sovjetunionen, skulle finne på å trykke på knappen som satte i gang en atomkrig, mens Prima Vera forsøkte sitt beste å berolige oss: ”Ta det med ro. Ikke stress med hamstring og annet tull. Blir det en krig, så blir det en kort og artig, fin liten krig, som begynner på mandag og slutter på torsdag sånn at helga ikke blir ødelagt.”

Den kalde krigen var et gufs, men den var også utgangspunktet for mye stor humor. Stanley Kubricks ”Dr. Strangelove” som av mange ses på som en av de viktigste bidragene til sjangeren svart humor, tok utgangspunkt i den kalde krigen, men i motsetning til hva som var vanlig, kalte denne filmen på latteren.

Reaksjonært øl: Og det er latteren Kinn Bryggeri også kaller på ved å kalle et øl for Bresjnev. Det er herlig subtilt, humoren er omtrent like mørk som ølet er svart. For Bresjnev er først og fremst et øl, et godt øl. Det lukter røstig og røslig, med hint av både kaffe, sjokolade, tørkede frukter og lakris. Munnfølelsen er fin og myk, avslutningen tørr.

Utgangspunkt for satire: Kysset mellom Bresjnev og den østtyske statssjefen Erich Honecker udødeliggjort på Berlinmuren.

Utgangspunkt for satire: Kysset mellom Bresjnev og den østtyske statssjefen Erich Honecker udødeliggjort på Berlinmuren.

Bresjnev har en alkoholgehalt på åtte, og plasserer seg sånn sett i det nedre sjiktet av hva som regnes som en typeriktig imperial stout. Tendensen når det gjelder denne øltypen, har de siste årene vært større, større, større, mer, mer, mer, og således kan vel Bresjnev kalles mer reaksjonær enn revolusjonær, mer britisk enn amerikansk, mer Samuel Smith’s Imperial Stout enn Mikkellers Beer Geek Brunch Weasel, og det liker jeg. Det finnes for få store stouter i denne styrken. Jeg har forresten drukket Bresjnev til sjokoladekake, og det var perfekt match.

”Det er vel ikke helt en Russian Imperial Stout,” sier Espen Lothe. ”Det er selvfølgelig en Sovjet Staut.”

Lenke: Wikipedia om Leonid Bresjnev.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *