Hva brygger du på, Charlie?

Da Charlie Magne Melhus sluttet som brygger hos Lervig i Stavanger, flyttet han endelig hjem igjen til Norge.

Jan Magne Melhus fra sin tid hos Lervig, der har gjør klart maltet som skal bli til Beer Geek Brunch Weasel. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Charlie Magne Melhus fra sin tid hos Lervig, der har gjør klart maltet som skal bli til Beer Geek Brunch Weasel. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Under arbeidet med boken ”Den norske ølrevolusjonen” møtte vi blant andre Charlie Magne Melhus, en usedvanlig trivelig fyr som jobbet som brygger hos Lervig. Første gang vi traff ham var i februar i 2014, og han gikk allerede da svanger med planer om å flytte hjem. Hjem ville si USA. Charlie Magne er halvt norsk, halvt amerikaner, og de fleste kaller ham bare for Charlie.

”Da vi holdt på med de siste forberedelsene til What’s Brewing, var Erika, min kone, høygravid. Datteren vår kom til verden to dager før festivalen,” forteller han. ”Med to barn følte vi at det var på tide å reise hjem slik at vi kunne være nærmere familien.”

Fra Norge til Norway: Men det var ikke hele planen. Charlie hadde også lyst til å starte eget bryggeri.

Her er Charlie sammen med de tre gode grunnene for at han valgte å reise hjem igjen til USA i fjor. (Foto: Privat)

Her er Charlie sammen med de tre gode grunnene for at han valgte å reise hjem igjen til USA i fjor. (Privat bilde)

”Det er veldig dyrt i Norge,” forklarer han. ”Ikke at det er så billig å starte bryggeri andre steder, men i USA hadde vi råd til å kjøpe et lokale i stedet for å leie. For meg er det vesentlig, når man skal hive masse penger inn på oppussing og oppgradering av lokalene.”

Det har han holdt på med en stund. I kompaniskap med blant andre konen Erika og foreldrene, er Charlie i ferd med å etablere et bryggeri midt i sentrum av Norway. Ja, du leste riktig. Den lille byen Norway ligger i den nordøstlige delstaten Maine i USA, og er en del av regionen New England som var et av de første områdene europeerne koloniserte da de kom trampende inn på det amerikanske kontinentet på 1600-tallet. Det er lett å lese på kartet. Norway ligger ikke langt unna Sweden, Paris, Belfast, Stockholm og Leeds.

Logoen er på plass. Om ikke altfor lang tid kommer også ølet.

Logoen er på plass. Om ikke altfor lang tid kommer også ølet.

”Jeg flyttet hit første gang som tolvåring, og familien min har bodd her i nesten 20 år nå,” sier han. ”Vi kaller bryggeriet Norway Brewing Company, dels for å ære hjembyen vår, men også fordi det ligger en morsom historie bak navnet.”

Du flyttet fra Norge, og endte opp i Norway?

”Jepp!”

Norges største bryggeri: For tiden jobber han på spreng for å bygge et bryggeri med en kapasitet på tolv hektoliter (1200 liter), men meningen er at stedet også skal bli en beer garden der folk kan ta seg en snack og nyte en øl og tre.

”Vi jobber med finansiering, oppussing, innkjøp av utstyr, testbrygging og det å få orden på en del lisenser. Du kan si at vi er midt oppe i alt,” forteller Charlie. ”Brygghuset er egentlig for stort i forhold til hva vi trenger i starten, men nå har vi friheten til å vokse dersom vi har behov for det. Vi investerer i et system som i hvert fall kan vare i 10 år før vi må oppgradere.”

God stemning: Folk var fornøyde med både maten, ølet og stemningen under Norway Brewing Companys Crowdfundigfest. (Privat bilde)

God stemning: Folk var fornøyde med både maten, ølet og stemningen under Norway Brewing Companys Crowdfundigfest. (Privat bilde)

Både Charlie og Erika har bakgrunn fra restaurantbransjen – Charlie har sågar vært kokk og sous chef hos Bølgen og Moi i Stavanger – så oddsene for at de skal lykkes er rimelig gode. For ikke lenge siden inviterte de til fest i det som skal bli deres Beer Garden. Det ble en forsmak på hva som kommer: Lokal mat, lokalt øl. Folk storkoste seg, suksessen var et faktum. Festen var avslutningen på et vellykket crowdfundingsprosjekt som har gått ut på å skaffe penger til stedet.

”I baren kommer vi kun til å servere eget øl, øl som skal stå bra til en meny bestående av enkle retter laget på huset. Vi skal så godt det lar seg gjøre bruke lokale ingredienser; ikke bare i maten, men også i ølene. Vi kommer til å samarbeide med lokale humlebønder slik at vi har oversikt over hvilke typer humle som til enhver tid er tilgjengelige.”

Humlekongen: Charlie takker Mike Murphy, bryggerimesteren ved Lervig, for alt han kan om øl. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Humlekongen: Charlie takker Mike Murphy, bryggerimesteren ved Lervig, for alt han kan om øl. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Læremesteren Mike Murphy: For det er ølet som kommer til å bli styrken til Norway Brewing Company. Og erfaringen Charlie har fra Lervig, er uvurderlig.

”Det meste av det jeg kan om øl, har jeg lært av Mike Murphy. Han er konge når det gjelder humleøl med amerikansk smaksprofil! Det er akkurat den typen øl hovedtyngden i sortimentet vårt kommer til å bestå av. Jeg kan heller ikke la være å brygge en frokoststout, for som vi pleier å si i USA: Do what you know.”

Og Charlie vet hva han holder på med. De siste årene hos Lervig, brygget Charlie ølene i Mikkellers Beer Geek-serie, deriblant Beer Geek Breakfast.

Brygg nummer null: Første øl fra Norway Brewing Company er allerede ute. Det er et samarbeidsøl med Pohjala fra Tallin i Estland.

Brygg nummer null: Første øl fra Norway Brewing Company er allerede ute. Det er et samarbeidsøl med Pohjala Brewery fra Tallin i Estland.

”I begynnelsen kommer vi til å produsere øl som er ment å skulle drikkes ferskt, øl som skal serveres i baren, og som vi eventuelt kan selge fat av til andre restauranter og barer. På sikt kommer det til å bli en del av det jeg kaller kjellerøl, øl som tåler lagring,” sier Charlie. ”Jeg synes villgjær og spontangjæret øl er fascinerende. Det kommer nok en del fatlagrede øl og surøl herfra etter hvert, og en dag håper jeg at vi klarer å brygge et øl på 100 % lokale ingredienser.”

Samarbeidsøl: I påvente av at bryggeriet blir ferdig og at lisensene går i orden – de tar sikte på å åpne 1. desember i år – pønsker Charlie ut oppskrifter og brygger det ene testbrygget etter det andre. Det første ølet er allerede ute på markedet, et kollaborasjonsøl kalt Batch Zero som han har brygget sammen med estiske Põhjala Brewery, en amber ale på hele 8,7 %. Ølet er allerede for salg i Estland, mens deler av brygget er lagt på eikefat og skal sendes til USA. Charlie utelukker på ingen måte at det blir flere samarbeidsøl etter hvert, og kanskje et med Mike Murphy og Lervig?

Charlie ler.

Testbrygger: I påvente av at bryggeriet ferdigstilles, tester Charlie ut oppskriftene sine i hjemmebryggskala. (Privat bilde)

Testbrygger: I påvente av at bryggeriet ferdigstilles, tester Charlie ut oppskriftene sine i hjemmebryggskala. (Privat bilde)

”Det er jo lov å håpe. Det vil nok ta tid før vi er klare til å eksportere øl til Norge, men når den tiden kommer, vil vi nok samarbeide med Lervig.”

Charlie lover uansett at han og Erika snart kommer på besøk til Stavanger og Norge. Som en av initiativtakerne og pådriverne bak fjorårets festivalsuksess What’s Brewing, er det naturlig for dem å avlegge et besøk under årets festival.

Så Norway Brewing Company blir representerte under årets What’s Brewing?

”Tja… Vi får se. Det er så mange verdensberømte bryggerier som deltar, at det sikkert ikke blir plass til oss, men kanskje om et par år? En ting er uansett sikkert, og det er at vi kommer til årets festival, kanskje ikke som arrangører eller utstillere, men som publikum.”

Lenker: Hjemmesiden til Norway Brewing Company, Facebook-siden til Norway Brewing Company, Informasjon om samarbeidsølet Batch Zero.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *