Tyvstarter sommeren

På Vinmonopolet starter sommeren allerede førstkommende fredag. Da slippes en haug forfriskende øl som skapt for late kvelder på svaberg, plener og terrasser.

Det går mot lysere tider, noe navnene på flere av ølene i polslippet for mai og juni bærer bud om. Akershusbryggeriet ODE kommer med Sommer Ale, Sierra Nevada med Summerfest, Gotlands Bryggeri med Sleepy Bulldog Summer Pale Ale og Kinn med Sommarøl. Sistnevnte er en american pale ale, eller et lyst Amerika-øl som det heter i Florø, på 5,5 %, fruktig, passe bitter og humlet med Target, Centennial og Amarillo.

To gode nykommere fra Kinn: Sommarøl og Saison Extra kler sommeren like godt som den skotskrutede skjorten kler Ivar Aasen.

To gode nykommere fra Kinn: Saison Extra og Sommarøl kler sommeren like godt som den skotskrutede skjorten kler Ivar Aasen.

Sommersesong: Kinn kommer også med et øl de har kalt Saison Extra, et nydelig belgiskinspirert gårdsøl på 7,5 %. Gjærduften er like herlig og velkommen som lukten av nyslått gress om sommeren. Ølet er farlig leskende, og passer nok like godt til fiskeretter som til å gjenopprette væskebalansen etter harde økter med gressklipperen. For undertegnede er navnet det eneste som trekker ned. Saison Extra høres rett og slett ikke ut som et øl fra Kinn Bryggeri. Vi er vant til velfunderte og norske navn fra Florøs beste bryggeri – ikke fjollete franske navn – så her krever vi full skjerpings!

Øltypen saison er det mange av i dette slippet, og det er forståelig. Saison er en ølstil som kler sommeren godt, lett og forfriskende som det er. I tillegg er det anvendelig i matveien. Austmann stiller med Citra Saison, Grünerløkka Brygghus med Løkka Sitrongress Saison og Klostergården med Saison. Det mer enn aner meg at denne ølstilen kommer til å bli en schlager denne sommeren. Vil du forsøke mer avanserte varianter, kan Nøgne Øs Saison Reserva eller Lindheim Ølkompanis Farmhouse Ale Saison Barrel Aged være verdt et forsøk.

Spontan sommer: At Belgia er et land vi skjeler til når det gjelder øl, er bra. Mange av ølstilene vi liker kommer derfra. Denne gangen får surølelskerne sitt, og dette er, tro meg, utmerkede sommerøl. Det er ikke sånn at alt om sommeren må være ukomplisert. Syrlige, friske og komplekse. Jeg har ikke prøvd noen av dem som kommer, men Mikkellers Spontan Seabuckthorne eller Chapeu Oude Geuze fra Brouwerij de Troch virker begge lovende.

Øl er en like selvfølgelig del av sommeren som båtliv og sol.

Øl er en like selvfølgelig del av sommeren som båtliv og sol.

Det er Norsk Ølimport som står for importen av ølet fra de Troch, men Ølimport kommer også med et annet interessant øl. Zinnebir fra Brasserie de la Senne er et aldri så lite hipsterøl fra Brüssel. Dette er et øl på 6 % med toner av krydder, det er tørt og med en bitter avslutning.

Skandinavisk: De skandinaviske landene er godt representerte, og denne gang gjør svenske bryggerier et solid inntog. Oppigårds Bryggeri fra Hedemora i Dalarna stiller med tre øl, og jeg gleder meg mest til Amarillo, en single hop american pale på 5,9 %. Dette ølet har hanket inn gull under Stockholm Beer & Whisky Festival i 2010, 2011 og 2013. Amarillo er en personlig favoritt for undertegnede, en humletype med floralt preg i tillegg til toner av sitrus og fersken.

Stockholm Brewery setter standarden med sine kule etiketter.

Stockholm Brewery setter standarden med sine kule etiketter.

Dugges Ale- og Porterbryggeris mørke øl har jeg gode erfaringer med, og i dette slippet kan man bli bedre kjent med deres lysere sider. Trekløveret Aveny Ale (5 %), High Five IPA (7,5 %) og Electric Nurse DIPA (8 %, egentlig et kontraktsbrygg for Electric Nurse fra Gøteborg) høres ut som en bra stigning på kvelden. Stockholm Brewery er for meg et ubeskrevet blad, men de er representerte i slippet med tre øl. Hvis ølene er like bra som etikettene, kan dette bli et bra bekjentskap.

De danske nomadene Mikkeller kommer også med drøssevis med øl denne gangen. Noe er særdeles eksklusivt som deres Black Ink and Blood Imperial Raspberry Stout lagret på Brandyfat til 289 kroner flasken, men jeg gleder meg mest til å smake den fatlagrede versjonen av Beer Geek Breakfast, en havrestout jeg fortsatt synes er i verdensklasse.

Leverer varene: Også Nøgne Øs øl må nevnes. Her virker det som om det er snop over hele fjølen. Vic Abstract IPA, Imperial Stout Whisky Barrels og Quadrupel gir klare signaler om at Grimstadbryggeriet er klare til å fortsette å levere. Nøgne Øs Quadrupel har jeg hørt rykter om at skal være ypperlig.

En uhøytidelig opptelling viser at Vinmonopolet til sammen slipper 103 nyheter i mai-/ junislippet (11 i vareutvalget, og 92 I bestillingsutvalget). Vi skal ikke så mange årene tilbake i tid før dette var tallet på øl i hele sortimentet til polet. Det er selvfølgelig ikke alt som er like spennende, men det skal vel uansett godt gjøres.

Sjekk ut de fullstendige listene hos ølbloggen Høyt Skum eller hos Vinmonopolet.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *