Lervig brygger øl for et av rockens store ikoner

Mike Murphy overfalt Marky Ramone i Barcelona i fjor vår. Nå har de brygget øl sammen.

Å brygge øl for en av barndommens store helter, var neppe noe Mike Murphy så komme. Men av og til vil tilfeldighetene at ting skal skje. Og sånn var det i fjor under Barcelona Beer Festival.

Gabba Gabba Hey! Marky Ramone fra legendariske Ramones har samarbeidet med Lervig om ølet Hoppy Pilsner.

Ikon: Marky Ramone fra legendariske Ramones har samarbeidet med Lervig om ølet Hoppy Pilsner. (Pressebilde)

”Jeg visste at Marky var der for å lansere et øl han hadde laget sammen med spanske Guineu. Idet jeg ankom festivalen, var han på vei ut. Jeg bykset inn foran ham, slik at han måtte stoppe. Jeg fortalte om den gangen jeg holdt på å feige ut fra en date, men da ’I don’t care’ ble spilt over radioen ble jeg overbevist om at jeg skulle gå,” forteller Mike. ”Jeg ble hodestups forelsket i den jenten, men endte opp med å bli såret på grueligste vis. Så der fikk jeg igjen for ikke å lytte ordentlig til teksten.”

Det som kanskje bare burde endt opp som en artig anekdote i historien om stalkeren Mike Murphy, endte i stedet opp som et samarbeid.

”Ramones har vært med meg hele veien. Jeg elsket dem som liten, og jeg elsker dem nå,” sier Mike. ”Jeg er fra meg av begeistring over muligheten til å brygge øl for Marky Ramone.”

Ulvepiss: Ølet er brygget i anledning Marky Ramone’s Blitzkriegs kommende Norgesturné (17. til 25. april), og blir en pilsnerøl.

”Jeg spurte Marky hvorfor han hadde valgt å brygge en brown ale sammen med Guineu, og han svarte at han er en stor fan av The Who, og at Keith Moon stort sett bare drakk brown ales, så da måtte det bli sånn.”

Øh… Javel?

Mike og Marky bestemte seg for å ikke brygge et altfor sterkt øl. Målet er at det skal kunne nytes til musikk (fortrinnsvis til Ramones).

Etiketten til Hoppy Pilsner er inspirert av hvordan fanzinene så ut i punketiden.

Etiketten til Marky Ramone’s Hoppy Pilsner er inspirert av fanzinene fra punketiden.

”Ølet er en ekte pils på 5,5 %. Vi snakker ikke om den veike typen industribryggeriene lager. Vi har brukt viennamalt og mye edel humle; Saaz, Styrian og Aurora. Det blir en subtil, men markant humleprofil, men ikke på den amerikanske måten.”

”Og navnet?”

Marky Ramone’s Hoppy pilsner. Jeg er elendig på navn,” sier Mike.

”Ja, det er du. Hvorfor ikke bare kalle det Blitzkrieg Hop?”

”På grunn av opphavsrettslige grunner får vi ikke markedsføre det under navn som opplagt er relatert til Ramones,” skyter David Riu, agenten til Marky Ramone, inn.

”Jeg burde ha kalt det Wolf Piss,” kommer det plutselig fra Mike. ”Jeg må bruke det navnet en dag.”

Arven etter Ramones: Ramones er et av de mest legendariske rockebandene på planeten. De startet i New York i 1974, og selv om de ikke fikk den kommersielle suksessen de fortjente, er de av mange regnet som det første punkebandet i historien. De platedebuterte i 1976 med ”Ramones”, og britiske band som Sex Pistols og The Clash var raskt ute med å stjele det heseblesende tempoet, de korthugde tekstene og det skitne lydbildet til bandet. Med låttitler som ”Judy is a Punk” og ”Now I wanna Sniff Some Glue” presenterte de musikk og en holdning som var ny for verden.

Samme ånd: Mike Murphy ser klare paralleller mellom punk og håndverksøl.

Samme ånd: Mike Murphy ser klare paralleller mellom punk og håndverksøl. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

”Jeg vokste opp med hardcore og punk. Jeg gikk mye på CBGB’s da jeg bodde i New York, arnestedet til punken, og et sted Ramones spilte veldig ofte,” forteller Mike. ”Det er mye i denne undergrunnsbevegelsen jeg kjenner igjen i håndverksølindustrien. Folkene som velger musikk som ikke er mainstream, er ofte de samme som sjekker ut andre alternativer også, som for eksempel håndverksøl.”

I 1978 tok Marc Bell plass bak trommesettet, og endret samtidig navn til Marky Ramone. (Ingen av medlemmene var i slekt, men alle tok samme etternavn.) I dag er han – tragisk, men sant – det eneste gjenlevende medlemmet av de som spilte i det ikoniske bandet på 1970-tallet. Alle originalmedlemmene er døde. Arven lever uansett videre med klassiske låter som ”Blitzkrieg Bop”, ”Sheena is a Punk Rocker” og ”Teenage Lobotomy”. Det er også en film om bandet på trappene med Martin Scorcese i regissørstolen. Og så holder Marky Ramone arven i hevd med sin Blitzkrieg der han spiller et sett bestående av 32 Ramones-låter.

”Livet mitt har på mange måter handlet om å bryte regler og tenke utenfor boksen,” forteller Mike, ”ikke bare når det gjelder øl, men i livet generelt. Og akkurat det har Ramones og Markys musikk lært meg.”

Musikk uten grenser: Ølet blir selvfølgelig tilgjengelig på de syv konsertene Marky skal holde i Norge i april, men det er håp om at det også blir å få tak i på polet og diverse ølsteder i løpet av våren/ sommeren. Interessen for ølet er allerede stor fra utlandet.

Fortjenesten Marky har på ølet, donerer han uavkortet til organisasjonen Musicians Without Borders, en organisasjon som driver hjelpearbeid i krigsherjede områder.

Her er det bare å kjenne sin besøkelsestid, folkens! Konsertene til Marky Ramone blir et møte med et ikon, godt øl og musikk som endret verden.

Lenker: Facebook-siden til Marky Ramone’s Blitzkrieg, Hjemmesiden til Marky Ramone’s samarbeid med Guineu, turnélisten til Marky Ramone.

Hatland

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *