Eltefritt meskebrød

Ølbrygging er en god unnskyldning for å bake brød.

Vanligvis går jeg i nærbutikken og hanker med meg et brød. Men butikkjøpte brød er som regel ikke noe annet enn en unnskyldning å ha pålegget på. Pregløst og uten motstand, en dusinvare. Stikker du fingeren mot skorpen, er det som å trykke på skumgummi. Dette er altså det jeg spiser. Hvorfor?

Ingenting er som hjemmelaget meskebrød!

Ingenting er som hjemmelaget meskebrød!

Svaret er elementært. Latskap. På søndag sto jeg nok en gang over bryggekjelene, og tenkte: Nå skal jeg faen meg bake brød. Og det gjorde jeg. Dette brødet er for de late. Det krever mye tid, men minimalt med innsats. Jeg tok utgangspunkt i oppskriften på eltefri hveteloff som jeg fant på Trines matblogg – en oppskrift som kan anbefales også som den er – men jeg justerte den med tanke på at jeg skulle bruke vørter og mesket malt i brødet. Maltet inneholder en del væske i tillegg til sødme, så i denne oppskriften kutter vi ut sukkeret og ned på væsken. Til et brød trenger du:

  • 150 gram mesket malt
  • 350 gram hvetemel
  • 1 teskje salt
  • ½ teskje tørrgjær
  • 2,5 dl vørter
  • 1 dl vann

Dette gjør du:

  • Bland alt det tørre i en bakebolle. Hell væsken (ca. 30 °C) i bollen og rør rundt med en tresleiv eller lignende. Du skal bare blande ingrediensene til de henger sammen i en passe fast klissete klump. Hiv over et kjøkkenhåndkle, og la deigen stå til heving natten over.
  • Dagen etter drysser du litt hvetemel på toppen av deigen. Bruk en slikkepott og dra deigen fra kanten av bollen og inn mot midten. Snu bollen 90 grader og gjenta. Dette gjør du ytterliggere to ganger. La deigen heve et par timer.
  • Ha i en jerngryte med lokk (eventuelt en leirgryte á la römertopf) på nederste rille. Sett ovnen på 250 °C. Når ovnen er varmet opp, tar du frem gryteklutene og tar ut gryten. Så hjelper du deigen løs fra bakebollen med en slikkepott og ned i gryten. På med lokket og inn i ovnen. Etter en halvtime senker du temperaturen til 200 °C, tar av lokket og lar brødet stå i fem minutter til.
  • Så er det ferdig! Ha brødet på en rist og avkjøl.

Brødet får en knasende fin skorpe, og smaker himmelsk med bare godt smør som pålegg. Brødet har et stikk av øl i smaken, noe som ikke er så veldig rart. Øl og brød er jo egentlig to sider av samme sak. Det er korn, det er vann, det er gjær. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at å spise dette brødet er som å spise øl. Skål!

Hatland

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *