Blant de beste i verden

På en av veggene i bryggeriet til Lervig står det skrevet at “Vi skal brygge verdens beste øl”. I dag fikk de beviset. Sammen med Haandbryggeriet ble Lervig Aktiebryggeri kåret til ett av de 100 beste bryggeriene i verden. Godt i glasset gratulerer!

Skriften på veggen: Mottoet til Lervig Aktiebryggeriet er ambisiøst nok.

Skriften på veggen: Lervig Aktiebryggeriet lever opp til mottoet sitt.

Så var ti dager med mer eller mindre interessante kåringer i regi av nettstedet Ratebeer unnagjort. Sett med norske øyne har det, sammenlignet med tidligere, ikke vært det store prisdrysset. Sant å si domineres listene i så stor grad av amerikanske bryggerier, at det er grunn til å spørre om kåringene har særlig relevans.

Med norske øyne: At Lindheim Ølkompani og 7 Fjell Bryggeri endte opp som ti av de beste nykommerne i fjor, er intet mindre enn gledelig, inspirerende og imponerende. I konkurranse med i overkant av 3800 andre bryggerier, er dette en prestasjon det står respekt av. Lindheim kåres til Norges beste nye bryggeri.

Nettstedet utroper Lervig til det beste bryggeriet i Norge, og vipper dermed Nøgne Ø, som tidligere har hatt klippekort på denne utmerkelsen, av tronen. Haandbryggeriet og Lervig regnes blant de 100 beste bryggeriene i verden, noe vi absolutt skal være stolte av. Det er første gang at Lervig er med i det gode selskapet, så her er det bare å gratulere! (Amerikanske Hill Farmstead Brewery blir forresten kåret til verdens beste bryggeri, mens våre danske venner i Mikkeller tar tredjeplassen.)

Gode saker: Nøgne Ø henter hjem til sammen tre priser. To av dem går til sakene deres.

Gode saker: Nøgne Ø henter hjem til sammen tre priser. To av dem går til sakene deres.

Nøgne Ø sikrer seg prisen for beste norske øl med sin Imperial Stout. I typekategoriene hanker Norge inn fire priser. Haandbryggeriet får bronse for sin Bestefar i kategorien ”Traditional”, mens Nøgne Ø Porter får gull og blir dermed regnet som en av verdens beste portere. Nøgne Ø hanker også inn medaljer for to av sine saker.

Ellers blir Cardinal i Stavanger, Henrik Øl- og Vinstove i Bergen og Patricks Pub & Restaurant i Kristiansand utropt til Norges beste ølbarer, mens Håndverkerstuene i Oslo blir regnet som den beste restauranten.

Amerikansk dominans: En neve malurt må likevel kastes i halvliterglasset, for spørsmålet må stilles: Har disse listene relevans utenfor USA? Ratebeers lister er satt sammen på grunnlag av anmeldelser fra hundretusener av ølhunder fra hele verden, men brorparten av disse kommer fra USA. Sånn sett blir disse listene et slags åpent amerikansk mesterskap i øl. I en så gigantisk ølverden som vi lever i, kan vi kanskje ikke forvente at norske bryggerier stikker seg mer frem enn hva de gjør, men er amerikansk øl så overveldende mye bedre enn det meste annet av øl som brygges i verden? Enkelte av listene som legges ut over ulike ølkategorier, fremstår som reine nasjonale lister. I kategorien ”Strong ale” (innbefatter blant annet øl som barley wines og old ales) er alle de 15 prisvinnerne amerikanske. Unnskyld at jeg rekker opp hånden, Ratebeer, men jeg er faktisk ikke enig…

Ratebeer Best  er underholdende, men ingen fasit.

Ratebeer Best er underholdende, men ingen fasit.

I kategorien ”Belgian session” (saison, belgian ale og abbey dubbel) er 14 av 15 øl amerikanske. Her blir altså belgierne knust på sin egen hjemmebane. 79 av de 100 beste ølene i verden er amerikanske. USA har mye av æren for den moderne ølrevolusjonen, og jeg innrømmer gjerne at mye amerikansk øl er i særklasse, men så overlegne er de ikke at de fortjener verdensherredømme.

Nå ligger det i ryggmargsrefleksen å forholde seg kritisk til slike lister. Det beste er selvfølgelig å ta dem med en klype salt, en sitronbåt og et glass tequila (eventuelt en øl), for disse listene er først og fremst underholdende, de gir ingen fasitsvar. Uansett er det hyggelig å registrere at norsk øl og norske bryggerier setter spor etter seg i verden. Det fortjener de.

Lenke: Ratebeers samleside med alle kåringene i Ratebeer Best.

Hatland

One Comment

  1. Gratulerer til Lervig og Haandbryggeriet! Enig i at selv om det finnes mye godt amerikansk øl. Ratebeer er godt påvirket a. Sitt flertall av amerikanske brukere. Selvfølgelig må man være kritisk til slike lister da det er vanskelig å si at brukerne er representative for hele verden. Uansett en stor bragd av Lervig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *