Ølet som er kalt opp etter Gud

I kveld skal ølkorkene smelle i taket! Godt nyttår, folkens!

Enkelte øl skal spares til riktige anledninger, og Deus fra belgiske Brouwerij Bosteels passer godt på en dag som i dag. Ølet er såpass i slekt med champagnen, at bryggeriet har valgt å kalle det en Brut des Flandres.

Pawel Kwak fra belgiske Boostels er en nytelse i alle betydninger av ordet.

Pauwel Kwak fra belgiske Boostels er en nytelse i alle betydninger av ordet.

Et bryggeri, tre øl: Mens mange moderne håndverksbryggerier setter sin ære i å komme på markedet med et utall nye øl hvert år, produserer Bosteels de samme tre ølene hvert eneste år. Og det holder. Tripel Karmeliet, Pauwel Kwak og Deus er et trekløver som hører hjemme på en seierspall, og der er det som kjent bare plass til tre.

Tripel Karmeliet er ifølge nettstedet RateBeer den beste trippelen i verden, og ølet er blant annet brygget med malt fra tre ulike kornsorter (bygg, hvete og havre). Pauwel Kwak er en velbalansert mørk belgier på 8,4 %, men er kanskje best kjent for de særegne glassene ølet serveres i. Glasskolbene som festes i et stativ av tre, er et yndet motiv for alle turister med kamera i Belgia.

Og så har de Deus, et øl på 11,5 % som de ubeskjedent nok har gitt det latinske navnet for Gud. (Just for the record: Det finnes også et fjerde øl som brygges sporadisk, en belgian ale med navnet t Zelfde.)

Ulikt alt annet: Før Bosteels lanserte ølet i 2000, kontaktet de den britiske ølskribenten Michael Jackson. De insisterte på at han skulle komme til Belgia sporenstreks, men Jackson var travelt opptatt, så Ivo Bosteels, sjefen for bryggeriet, sa: ”Very well. We shall come to you”. Dette var viktige saker.

Deus, navnet på dette ølet, betyr Gud, og kvaliteten på ølet er bedre enn kvaliteten på dette bildet.

Deus betyr Gud, og kvaliteten på ølet er bedre enn kvaliteten på dette bildet.

I boken ”Great Beers of Belgium” skriver Jackson om sitt første møte med dette uforlignelige ølet. Han er, for å si det forsiktig, meget begeistret. Det meste stemmer; fra den standsmessige flasken med den koniske champagnekorken via det lysegule ølet som helles forsiktig i fløyteformede champagneglass til det tette hvite skummet som fester seg på glasset idet han drikker ølet.

Han noterte seg nellik i aromaen, epler i smaken og allehånde i ettersmaken. Men Jackson var ikke alene i å la seg begeistre. Garrett Oliver, bryggerimesteren ved Brooklyn Brewery, skrev i det amerikanske ølmagasinet All About Beer, at han aldri hadde smakt noe lignende, mens Fred Eckhardt, en av verdens mest erfarne ølskribenter, skrev: ”I don’t think I have ever tasted a better beer”. Hvis vi i tillegg legger til at Melissa Cole i boken ”1001 beers you must try before you die” mener at Deus er ”one of the most complex beers in the Belgian beer canon”, begynner vi å skjønne at dette ikke bare er snakk om en øl.

Først og fremst et øl: Deus brygges hos Bosteels i den belgiske kommunen Buggenhout øst i Flandern. Etter at primærgjæringen er over, tilsettes sukker og vingjær, og ølet blir fraktet i tankbiler til Reims, en by i Champagne-regionen, der ølet først blir flasket, så flaskegjæret i noen uker før det blir lagret kaldt i et år. I ukene før Deus blir sendt ut på markedet gjennomgår det en prosess (remuage og dégorgment) vi først og fremst kjenner fra produksjon av champagne.

Tripel Karmeliet er et mesterverk av et øl!

Tripel Karmeliet er et mesterverk av en øl!

Parallellene til champagnen er selvfølgelig lette å ty til – Michael Jackson klassifiserte sågar Deus som en bières brut eller bìere de champagne – men Deus er først og fremst et øl. Jo visst, drar det veksler på den sprudlende vinen fra nabolandet – den er lys, tørr og heftig karbonert – men slektskapet til belgisk øl er tydeligere enn til champagnen.

Brouwerij Bosteels er et bryggeri som har vært drevet av den samme familien siden 1791. Da Antoine Bosteels, eldstemann i huset, fikk høre om alle sammenligningene med champagnen for cirka 15 år siden, utbrøt han: ”It is not a champagne substitute. It is for people who love great wine, beer, great whisky…”

Og det gjør vi jo! Ta deg en øl i kveld! Det skal i hvert fall jeg.

2014 er i ferd med å gå inn i historiebøkene.

Takk for det gamle! Skål och gutår!

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *