Øl til pinnekjøtt

Til julemiddagen må du ikke nødvendigvis drikke øl som klassifiseres som juleøl. I mange tilfeller kan det være greit å velge noe annet.

Lukten av pinnekjøtt og kålrabistappe fyller huset sakte med forventning, et godt juleøl i glasset korter ned ventetiden, Sølvguttene synger julen inn på TV, mens hunden ser forvirret bort på treet som er plassert i stuen. Er det lov å si at jeg gleder meg mer til middagen enn til gavene, at julaften er den dagen i året jeg forspiser meg med overraskende god samvittighet?

Gleder seg ikke til jul: Pinnekjøttdyrene beiter ofte i fjellene om somrene.

Gleder seg ikke til jul: Pinnekjøttdyrene i fullt firsprang. De beiter ofte i fjellene om somrene.

De siste årene har jeg tatt på meg oppgaven å handle inn drikke til julematen. Akevitt er en selvfølge, og her går jeg stort sett for de norske klassikerne. Nordmenn er gode på akevitter, selv om det de siste årene også har dukket opp noen verdige konkurrenter fra våre skandinaviske naboland. Jeg er uansett rimelig traust og tradisjonell, og går for Løiten Linie, en fatmodnet akevitt jeg vet passer ypperlig til pinnekjøtt.

Kjemi: Når det gjelder valg av øl tar jeg utgangspunkt i maten, og ikke i ølet. Det høres ut som en selvfølge, men altfor mange går i fellen å ukritisk sette juleøl på bordet. Juleølet er blitt en såpass lite homogen gruppe, at det er et sjansespill å la navnet på etiketten styre valget alene. Nordmenn har også ulike retter på menyen på julekvelden, og det sier seg selv at det kan være lurt å tenke gjennom hva man drikker til torsk, svin, lam, kalkun eller frossenpizza. Ølet skal ikke overdøve maten, men understreke, balansere eller kontrastere. Øl i kombinasjon med mat er kjemi, det er noe som utfyller hverandre, og husk at et øl smaker annerledes alene enn hva det gjør i kombinasjon med mat.

Pinnekjøtt med Haandbryggeriets Pale Ale og akevitt som tilbehør.

Pinnekjøtt med Haandbryggeriets Pale Ale og akevitt som tilbehør.

Hos oss spiser vi pinnekjøtt – alt annet er blasfemi – og denne gastronomiske husmannsklassikeren krever sitt øl. Her må man ta hensyn til fettet og saltet fra pinnekjøttet, og sånn sett er det flere måter å tenke øl på. Bitterheten skjærer gjennom fettet, alkoholen og kullsyren renser munnhulen og svelget, mens moderat sødme fra maltet utgjør en fin kontrast til saltet. Sødmen fra kålrabistappen er for så vidt med på å balansere saltsmaken, så det er ikke noe poeng i å overdrive dette i ølet. De siste årene har jeg valgt Haandbryggeriets Pale Ale, et øl i butikkstyrke som jeg synes er et godt følge til julemiddagen.

I år velger jeg en IPA. Og den har jeg brygget selv. Selvbrygget er velbrygget. Stilmessig ligger den i nærheten av Ægirs India Pale Ale, et øl som passer godt til julemiddagen.

Ølets champagne: Men det går også an å tenke annerledes. Champagne er ifølge kjennere et godt akkompagnement til pinnekjøttet, så da vil jeg slå et slag for den belgiske trippelen. I glasset kan den se ut som champagne; strågul kropp med massivt hvitt skum. Den er som regel ganske tørr, aromaen går i enkelte eksemplarer i retning champagne, og med sin fruktighet, fine sødme, alkohol, sprudlende kullsyre og en passe dose bitterhet, vil den belgiske trippelen yte god motstand til og komplettere pinnekjøttet. Westmalle Tripel eller Tongerlo Prior Tripel fra Haacht er bare to eksempler på øl som vil gjøre nytten.

I boken ”Tasting Beer” lister Randy Mosher opp en del elementære huskeregler i forhold til valg av øl til mat, en av dem er å matche styrke mot styrke. Men styrke i ølet handler ikke bare om alkoholstyrke, det kan like gjerne være kraftig bitterhet eller heftig maltsødme, og det er ikke nødvendigvis sånn at et øl må ha alt. Det holder at et av parameterne oppfylles. Dette er noe av det som gjør parring av øl til mat gøy! Det finnes ikke et riktig valg, men mange. Det går an å tenke på ulike måter.

Julenissen gleder seg i hvert fall til jul. Og han spiser selvfølgelig pinnekjøtt.

Julenissen gleder seg i hvert fall til jul. Og han spiser selvfølgelig pinnekjøtt til middag.

Mange muligheter: Det er flere bryggerier som brygger øl med tanke på pinnekjøttet. Gahr Smith-Gahrsen utviklet 7 Fjell Bryggeri sin Vinter med tanke på denne kulinariske nytelsen, og i boken vår ”Den norske ølrevolusjonen” skriver han at ølet ”er brygget for å smake slik jeg liker øl til julemiddagen. Det har en markert maltprofil, men er samtidig kraftig humlet, med innslag av både sitrus og gran. Og hva har vel mer med julen å gjøre enn gran?”

I en nylig opplastet video på Youtube anbefaler ølsommelieren Amund Polden Arnesen Austmanns brown ale Northhumberland, mens Kinns Julefred, en scotch ale, er brygget med tanke på julens salte og feite middager.

Å matche øl til mat handler mye om personlige preferanser. Hva liker du? Selv om det finnes noen veletablerte kjøreregler, så er det ingenting som tilsier at akkurat din kombinasjon – som kanskje får andre til å rynke på nesen – er feil. I boken ”Tasting Beer” understreker Randy Mosher at du ikke skal være ”too consumed with finding perfection – there is no such thing”, og det har han selvfølgelig rett i.

Lenke: Hvis du mot formodning skulle spise noe annet enn pinnekjøtt på julaften, kan du sjekke ut artikkelen “Øl til julemiddagen” på Hennings eminente ølblogg.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *