Har tiden løpt fra “Årets ølhund”?

Jeg nominerer herved Sammy Myklebust til Bryggeri- og drikkevareforeningens pris ”Årets ølhund”.

Sånn cirka hvert år deler Bryggeri- og drikkevareforeningen ut utmerkelsen ”Årets ølhund”, en heller uhøytidelig pris som gis til noen som ”på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester”. De siste årene er det mange som har gjort norsk øl slike tjenester, men få av dem er kjent utenfor menigheten og ingen av dem vinner priser.

Ølhunder snuser seg frem og holder seg oppdatert.

Ølhunder snuser seg frem og holder seg oppdatert.

Ser vi på listen over tidligere prisvinnere, oppdager vi raskt at prisen stort sett har gått til personer som er kjent for det meste annet enn øl. I fjor vant Kristin Krohn Devold, året før Frode Øverli. Tidligere har Banjo-Kari, Tore Skoglund og Jahn Otto Johansen vunnet, personligheter som fortjener respekt, men som neppe vil bli husket for de store tjenestene de gjorde for norsk øl.

Et skrik om oppmerksomhet: I et land der det ikke er lov for bryggeribransjen å snakke høyt om hva de driver med, er det forståelig at de bruker denne prisen til å skaffe seg positiv oppmerksomhet i pressen. Men akkurat nå er det så mye positivitet rundt norsk øl, at det må være betimelig å spørre om det ikke er på tide å tenke annerledes.

Vørterølkongen: I 1976 fikk Lars Bergndahl utmerkelsen "Årets ølhund" for kampropet "Er'e noe vørterøl her?!"

Vørterølkongen: I 1976 fikk Lars Bergndahl utmerkelsen “Årets ølhund” for kampropet “Er’e noe vørterøl her?!”

Det finnes nemlig mange personer som ”på uegennyttig grunnlag” gjør og har gjort store tjenester for norsk øl. De er kanskje ikke så veldig kjente, men de har vært viktige for den stadig økende interessen for øl i befolkningen. Personer som Tom Young og Gahr Smith-Gahrsen har tidligere vært opplagte kandidater, men kan ikke lenger få prisen i og med at de begge har fått seg jobb i ølbransjen. (Det tiskes og hviskes forresten om at det kan bli opprettet en egen bransjepris i tillegg til ”Årets ølhund”, og der vil de to være blant mange opplagte kandidater. Det er bare å kjøre på!)

Sammy for president: Det finnes fortsatt personer som bruker fritiden sin på å tale det gode øls sak; idealister som arrangerer ølfestivaler, som misjonerer via ulike nettsteder, som sørger for økt bevissthet og oppmerksomhet rundt øl. Er det ikke på tide at en av disse løftes opp og anerkjennes for sitt uegennyttige arbeid?

Jeg nominerer Svein Edvard Myklebust, i ølkretser kjent som Sammy. I egenskap av å være redaktør for og en av pådriverne bak nettstedet Ølportalen, ølmisjonær på Festidalen, frivillig på Bergen Ølfestival og generelt sett engasjert og entusiastisk på det norske ølets vegne, ser jeg på ham som en ypperlig kandidat til prisen.

Vil Sammy Myklebust være en verdig vinner av prisen til "Årets ølhund"? (Bildet er lånt av Ølportalen)

Vil Sammy Myklebust være en verdig vinner av prisen til “Årets ølhund”? (Bildet er lånt av Ølportalen)

”Årets ølhund” er ingen viktig eller relevant pris, men en hyggelig parentes, et klapp på skulderen. Men den bør ikke bli en tullepris som gis til kjendiser som tilfeldigvis er blitt sett på butikken med en sekspakning i hånden. Norsk øl er blitt noe annet enn hva det var, og det er på tide å anerkjenne dette. I 1976 fikk langrennsløperen Lars Bergendahl prisen for kampropet ”Er’e noe vørterøl her!?”, i år bør prisen gå til Sammy Myklebust for hans utrettelige arbeid for å få folk til å få øynene opp for hva øl også kan være.

Enkelte hunder blir late og dorske med alderen, mens andre beholder lekenheten og utforskningstrangen. La oss håpe at årets ølhund tilhører sistnevnte kategori. (Utmerkelsen deles forresten ut torsdag 30. oktober i forbindelse med lanseringen av året juleøl på Vulkan i Oslo. Bryggeriforeningen står for arrangementet i samarbeid med Ølakademiet.)

Lenker: Drikkeglede.no: Tidligere vinnere med begrunnelser.

Hatland

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *