I kveld blir det bråk!

I kveld avgjøres det hvilket bryggeri i Norge som er best på øl og mat. Blir det Kinn eller Ringnes? Det er mye som står på spill. Taperen må nemlig brygge et øl som hedrer vinneren.

På nevene løs: I kveld slåss Kinn og Ringnes om tittelen som landets beste matølbryggeri.

På nevene løs: I kveld slåss Kinn og Ringnes om tittelen som landets beste matølbryggeri.

På Håndverkerstuene i Oslo er det duket for finale i Bryggeribråk i kveld. Mat og øl står på menyen, prestisje og ære står på spill. Ringnes og Kinn Bryggeri skal gjøre opp seg i mellom. Oslo mot Florø. Blir det kattens lek med musen? David mot Goliat?

Godt i glasset har loddet stemningen i garderobene til de respektive bryggeriene før bråket braker løs. Der sitter de og legger skumle planer, smaker øl opp mot rettene som skal serveres, finsliper replikkene som skal ramme motstanderen.

”Vi vinner fordi vi har matvennlige øl med et bredere smaksspekter enn Ringnes,” sier Espen Lothe, mens Sigrid Strætkvern parerer: ”Vi har øltyper som egner seg til å pare med mat; typeriktige, balanserte øl som ikke bare er anvendelige til å drikke, men også til å kombinere med mat.”

Espen Lothe tar i bruk alle sanser for å finne ølene som passer til kveldens meny.

Espen Lothe tar i bruk alle sanser for å finne ølene som passer til kveldens meny. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Øl til mat er noe annet: Den første kampen i Bryggeribråk gikk av stabelen 28. april, en batalje Austmann gikk videre fra på bekostning av Aass Bryggeri. Siden har det gått slag i slag. Nøgne Ø, Haandbryggeriet og Ægir er blant bryggeriene som har tatt telling uten å klare og reise seg igjen.

”Det har kommet et par overraskelser så langt. Store navn blant håndverksbryggeriene er slått ut. Jeg tror dette skjer fordi de ølene som ofte er de beste til mat, er andre øl enn de overveldende kraftige ølene som ølentusiastene gjerne vil sitte og nippe til i et lite glass,” sier Espen.

Thomas Sjue fra Austmann måtte se seg slått av Sigrid Strætkvern og Ringnes i semifinalen. (Foto: Håndverkerstuene)

Thomas Sjue fra Austmann måtte se seg slått av Sigrid Strætkvern og Ringnes i semifinalen. (Foto: Håndverkerstuene)

“Et komplekst, smaksrikt øl som smaker fantastisk alene, er ikke nødvendigvis et godt egnet matøl. Det kan ta for mye av smaken fra maten. Vi må skille mellom situasjonene og hvordan vi bruker ølene,” sier Sigrid, og legger til at hun ønsker at ”kokken skal få skinne, ikke bare bryggeren”.

En sann entusiast: Det var Hans Tryggvason, daglig leder av Håndverkerstuene, som tok initiativ til Bryggeribråk. Han forteller at ideen har vokst frem etter en prat han hadde med Garrett Oliver, bryggerimesteren ved Brooklyn Brewery, for noen år siden. Oliver er forfatteren av boken ”The Brewmaster’s Table: Discovering the Pleasures of Real Beer with Real Food”. Hans har også ved tidligere anledninger gjort stunts i forhold til paring av mat og øl. Tidligere i år ble Hans hedret med den britiske prisen International BII Beer Academy Beer Sommelier of the Year. Bryggeribråk gir forhåpentligvis økt fokus på de mange mulighetene som finnes i forhold til øl og mat.

Hans Tryggvason og Håndverkerstuene er vert for kveldens kamp.

Hans Tryggvason og Håndverkerstuene er vert for kveldens kamp.

”Det er veldig interessant å se hvordan bryggere tenker i forhold til øl og mat. De har ofte en helt annen innfallsvinkel enn kokker og ølsommelierer. Haandbryggeriet foreslo blant annet sin Norse Porter til en kremet spinatsuppe,” forteller Hans, og legger diplomatisk til at ”det var en interessant kombinasjon”.

Målet hans er at folk skal tørre mer, være lekne i forhold til mat og drikke. Å kombinere mat og drikke skal ikke være en høytidelig øvelse, men morsomt og utfordrende. Altfor mange velger trygt og feigt; en kraftig rødvin, en halvsøt Riesling, råd vi er blitt foret med gjennom pressens årelange fokus på vin til mat. Hans oppfordrer kundene til å ta sjanser, han gir dem kyndig veiledning: ”Vi anbefaler blant annet Svaneke Choko stout til blodpudding.”

Balanse og harmoni: Hans er ikke videre begeistret for hatet mot de store bryggeriene. Fokuset er på godt øl. Og en god pils kan være et særdeles godt følge til den riktige maten. Det er også interessant å se at Ringnes har endt opp som finalist. De har så langt slått knockout på både Nøgne Ø og Austmann i Bryggeribråk. Sigrid Strætkvern er sågar forfatter av boken ”Øl med kniv og gaffel” som kom ut i 2009.

Håndverkerstuene er plassen for godt øl og god mat i hovedstaden.

Håndverkerstuene er plassen for godt øl og god mat i hovedstaden.

”Mitt mantra er balanse og harmoni,” forteller hun. ”Det fine med øl er at det har lavere alkohol enn vin, og det er generelt godt med sødme i øl. Det er et godt utgangspunkt. Ølet i glasset bør har minst like mye sødme som maten.”

Espen Lothe er også opptatt av å brygge øl som står seg godt til mat. Det er med andre ord to verdige finalister som kjemper om å unngå å tape i kveld. Premien er nemlig at taperen må brygge et øl som hedrer bryggeriet som stikker av med seieren. Og det ølet bør jo bli en vinner.

Men i en bransje der alle tilsynelatende er opptatt av å være hyggelige og snakke opp hverandre, hvor mye bråk kan det egentlig bli av dette?

”Vi har hatt noen artige kamper. Den verbale slåsskampen mellom Ægir og Kinn var stor underholdning. Håpet er at vi kan få til noe lignende i kveld,” sier Hans.

(Finalen i Bryggeribråk starter i kveld klokken 1800 på Håndverkerstuene. Arrangementet har vært utsolgt i lang tid.)

Lenker: Hjemmesiden til Bryggeribråk, hjemmesiden til Håndverkerstuene, Facebook-siden til Bryggeribråk.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *