Det er meldt knallvær. Helgen blir fuktig i Bergen!

Denne helgen skal bergensere drikke øl, snakke om øl og jeg skal signere bøker om øl.

Mye folk, god stemning: Fjorårets ølfestival gikk av stabelen på Bryggen, men i år har troppene forflyttet seg til området rundt Skostredet. (Foto: Skjalg Ekeland)

Mye folk, god stemning: Fjorårets ølfestival gikk av stabelen på Bryggen, men i år har troppene forflyttet seg til området rundt Skostredet. (Foto: Skjalg Ekeland)

Bergen Ølfestival arrangeres for tredje året på rad denne helgen. 19 bryggerier stiller med et utall øl, så her er det bare å skjerpe smaksløkene og gjøre seg klar! Det serveres faktisk så mye godt øl på festivalen, at det er umulig å smake på alt.

Det er et godt tegn! Bergen Ølfestival inviterer kun norske bryggerier, og utvalget av godt drikke er et bevis på de gode vekstvilkårene i Norge for tiden.

Velg riktig: Er man på ølfestival, er det lurt å vite hvilke øl man absolutt skal smake. Ølportalen presenterte nylig en liste over hvilke øl som blir tilgjengelige i helgen, og disse listene kan være verdt å sjekke ut. Det er nemlig en del øl som ikke er like selvfølgelig å finne andre steder, så disse bør du prioritere. Jeg har krysset av enkelte øl jeg håper å få smakt i løpet av helgen.

Lervig har med øl som den fatlagrede imperial stouten Once You go Black (13,5 %) – visstnok et hinsides godt øl – og Protestor Double IPA (10,5 %). Kinn sitt samarbeidsøl med Voss Bryggeri, Tradisjon (5,5 %), er gjæret med kveik, gjæren som brukes av gårdsbryggere på Voss, og bør testes. Jeg er også spent på Grünerløkka Brygghus sin Løkka Pils (5,5 %), Fjellbryggeriets syrlige Eksperimentet (4,6 %) og Hansas nye Porter (4,6 %). Ægir stiller blant annet med nykommerne Magni Trippel (8 %) og Lærdal Sour Cherry Rye (5,5 %), Schoukjelleren Mikrobryggeri med Hoppy Shadow (6,7 %), Lindheim med en heftig saison kalt Tropisk Belgenser (8,5 %), Ringnes med sitt oppskalerte hjemmebrygg Polaris Baltisk Porter (7 %) og Nøgne Ø med Oude Brun (6 %).

Bli kjent med bryggerne: Espen Lothe, bryggerimesteren ved Kinn,tapper øl under fjorårets festival. (Foto: Skjalg Ekeland)

Bli kjent med bryggerne: Espen Lothe, bryggerimesteren ved Kinn, tapper øl under fjorårets festival. (Foto: Skjalg Ekeland)

Mange nevnt og mange flere glemt, men du skjønner tegningen. Det er mye spennende øl å velge i. Berentsens Brygghus står for det sterkeste ølet Stelliger Divum, en dobbelbock på 19 %, mens Lervig har med seg Johnny Low, festivalens svakeste øl på 2,5 %.  Festivalølet BØLL 2014 må også nevnes, en kaffestout brygget av 7 Fjell Bryggeri med kaffe fra Bergen Kaffebrenneri. Sjekk ut nykommerne Høst og Tippetue fra samme bryggeri, to nydelige saisons.

Artig er også publikumskonkurransen på fredag. Bergen Ølfestival har et eget tappeanlegg der det serveres øl fra bryggeriene som deltar. Man får ikke hvite hvilke øl man får i glasset, det er altså snakk om blindsmaking, og festivalpublikummerne får stemme på et øl hver. Vinneren kåres på lørdag, så her ligger det an til at et av bryggeriene kan hovere på festivalnachspielet.

Trangt om plassen: Tidligere har over 20 000 mennesker besøkt Bergen Ølfestival i løpet av en helg.

Trangt om plassen: Tidligere har over 20 000 mennesker besøkt Bergen Ølfestival i løpet av en helg.

På andre siden av bordet: Men ølfestivaler handler ikke bare om å drikke. Det handler også om å tilegne seg kunnskap, å bli bevisst på hva man drikker. Det er flere foredrag og presentasjoner under festivalen som er verdt å få med seg. Hanne Frosta skal snakke om øl og mat, Eirik Stokkemo foredrar om øletiketter, mens Petter Nome intervjuer forfatterne bak tre norske bøker om øl som er kommet på markedet denne høsten.

”Den norske ølrevolusjonen” er selvfølgelig en av bøkene, men det blir også hyggelig å hilse på forfatterne bak ”Mat og øl hånd i hånd” og ”Ølboka. En guide til øl i Skandinavia”. Ølbokbadet finner sted i Litteraturhuset vis à vis festivalområdet på fredag klokken 1630.

Vi – altså meg, Gahr Smith-Gahrsen og Skjalg Ekeland – kommer til å være til stede under hele festivalen. Vi får til og med et eget bord! Bak det bordet skal vi signere “Den norske ølrevolusjonen”. Ta for all del turen bortom og slå av en prat. Vi er ikke like insisterende og aggresive som bruktbilselgere og telefonselgere.

Lenker: Du finner det meste av informasjon på hjemmesidene til Bergen Ølfestival, Facebook-sidene til Bergen Ølfestival.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *