Bergen Ølfestival og 7 Fjell med kaffestout!

Hva skjer når tre bergenske eksponenter for den gode smak klinker hodene sine sammen? Godt øl skjer!

Gahr Smith-Gahrsen: Nå også som kaffebrygger! (Privat bilde)

Gahr Smith-Gahrsen: Nå også som kaffebrygger! (Privat bilde)

Bergen Ølfestival nærmer seg med tropiske stormskritt. Fredag 5. og lørdag 6. september fylles festivalområdet i Vågsbunnen med ølglade mennesker. I år som i fjor er det brygget et øl spesielt for festivalen. I fjor sto Voss Bryggeri for godsakene – en stout kalt BØLL på 4,7 % – mens det i år er 7 Fjell Bryggeri som har stått bak mesketank og bryggerkjel.

God kaffe, godt øl: Resultatet er blitt en kraftig kaffestout med navnet BØLL 2014. Selv om man skulle tro at 7 Fjell ville brukt en kaffe fra Frieles sortiment (Frieles frokostøl, anyone?), så har valget falt på et produkt fra en annen kaffeprodusent. Bergen Kaffebrenneri som holder til på Marineholmen på Møhlenpris, har brent kaffe siden 2009 og interessen for det som i utgangspunktet skulle være et hobbyprosjekt har de siste par årene tatt helt av. Om ikke lenge åpner Kaffebrenneriet et nytt serverings- og utsalgssted i Bergen sentrum ( i de gamle lokalene til Vågen Fetevare).

Bergen Kaffebrenneri (BKB) lager god kaffe på Møhlenpris i Bergen!

Bergen Kaffebrenneri (BKB) lager god kaffe på Møhlenpris i Bergen!

Jeg snakket med Gahr Smith-Gahrsen, bryggerimester ved 7 Fjell, tidligere denne uken (jada, vi har skrevet bok sammen, så jeg er inhabil til tusen), og da var han usikker på resultatet.

”Vi vet ikke hvordan dette kommer til å smake etter at vi har hatt kaffen i ølet, men vi vet at det blir et godt øl.”

Egen sjokolade: 7 Fjell har brygget en stout på 6,5 %, en øltype som passer godt sammen med kaffe. Kaffen som er valgt har navnet Carlos Espresso Debut, og er en mørkbrent kaffe satt sammen av tre ulike typer kaffebønner.

”Smaken er kompleks, aromaen har runde og kraftige toner fra brasiliansk kaffe, sjokolade fra Malabar og fruktighet fra Etiopa. I tillegg er syreinnholdet lavt, noe som gjør den velegnet til å ha i øl,” forteller Gahr.

25 liter med Carlos Espresso Debut fusjoneres med øl. Det blir det godlukt av!

25 liter med Carlos Espresso Debut fusjoneres med øl. Det blir det godlukt av!

Nå er ikke kaffe i øl noe nytt. Det finnes allerede en del gode eksemplarer av arten ute på markedet. Founder’s Breakfast Stout og Mikkellers Beer Geek Breakfast – jepp, de kalles gjerne frokostøl – er kanskje de to mest kjente, mens Nøgne Ø har hatt kaffe i sine Dark Horizon-øl. En vellykket kaffestout er rein nytelse – den skal smake mer øl enn kaffe! – og jeg ser frem til å smake Gahrs tolkning av denne stilarten. (Det lanseres også en egen sjokolade, en praliner med dette ølet som fyll, i forbindelse med festivalen.)

“Øet brygges spesielt for Bergen Ølfestival, men vi ser ikke bort fra at det kan bli brygget igjen ved seinere anledninger. Da vil det i så fall få et annet navn, og lanseres som et eget 7 Fjell-øl,” sier Gahr.

Endelig fant Gahr ut hvordan han kunne bli hjemmebrygger igjen!

Endelig fant Gahr ut hvordan han kunne bli hjemmebrygger igjen!

Fin tradisjon: Kaffen ble tilsatt i ølet på fredag. Gahr brukte hjemmebryggoppsett sitt, og laget et varmt uttrekk av kaffen på 25 liter som ble tilsatt direkte i klarningstanken. Ølet er med andre ord blodferskt når det tappes i smaksglassene på Bergen Ølfestival neste helg. Kaffen Carlos Espresso Debut serveres også under festivalen, og det kan være interessant og lærerikt å smake øl og kaffe opp mot hverandre.

Ølfestivalen i seg selv er også verdt å se frem til. 19 bryggerier med egne stands, et utall med øl, en haug fine folk og et par skjeggete fyrer plassert bak et bord som febrilsk prøver å selge deg boken “Den norske ølrevolusjonen”. (Godt i glasset kommer med en mer utfyllende sak om selve festivalen til uken.)

To ganger er som kjent repetisjon, tre ganger er tradisjon. I år er tredje gang Bergen Ølfestival arrangeres. Og for en fantastisk fin tradisjon dette er blitt!

Lenker: 7 Fjell Bryggeri, Bergen Ølfestival, Bergen Kaffebrenneri, Moliere.

Hatland

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *