Katten ut av sekken

”Foreløpig er Black Cat Brewing kun hjemmebryggeriet mitt, men logoen er jo på plass, så jeg burde kanskje finne noe å bruke den til,” sier Kim Odland.

Kim Odland overvåker kverningen av maltet hos Kinn Bryggeri under bryggingen av  ABCs Firewood Stout vinteren 2013. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Kim Odland overvåker kverningen av maltet hos Kinn Bryggeri under bryggingen av ABCs Firewood Stout vinteren 2013. (Foto: Skjalg Ekeland/ Den norske ølrevolusjonen)

Kim Odland er en av Norges beste hjemmebryggere, et hyperaktivum på forumet til Norbrygg og den ene halvdelen av gjøkebryggeriet ABC Brewing. I og med at Gahr Smith-Gahrsen, den andre halvdelen av ABC, har gjort bryggingen til mer enn en hobby, er det på sin plass å spørre om hva som skjer med bryggeriet.

“ABC Brewing lever i beste velgående,” forteller Kim. “Gahr er en opptatt og smilende herre om dagene, så det er naturlig at jeg, i hvert fall foreløpig, tar mer av ansvaret, mens han koser seg med oppstarten av 7 Fjell Bryggeri. På sikt må vi jo få til et kollaborasjonsøl med ABC og 7 Fjell. Playing With Myself eller Schizo IPA hadde vært saker!”

Kommer mer: ABC Brewing oppsto på grunn av en forespørsel fra Henrik Øl- og Vinstove i Bergen for snart tre år siden. Johnny Ve, innehaveren, ville ha et eget husøl til puben, og lurte på om hjemmebryggerne Gahr og Kim kunne hjelpe til. Resultatet ble humlegodbiten Henrik Imperial Amber (brygget hos Lervig). I utgangspunktet var ølet ment som en engangsforeteelse, men Henrik var fornøyde, gjestene var fornøyde, de to bryggerne var fornøyde, så det var ingen grunn til å stoppe der.

I tur og orden fikk ABC brygget øl hos Lervig Aktiebryggeri, Søgaard Bryghus, Kinn og Vallhalla Brewery. Til sammen ni ulike øl er det blitt så langt – deriblant Supermax Lager, Halvor IBA og den oppsiktsvekkende gode Firewood Stout, en dry stout på 3,7% – men det kommer mer.

Partners in Crime: Kim Odland og Gahr Smith-Gahrsen utgjør ABC Brewig.

Partners in Crime: Kim Odland og Gahr Smith-Gahrsen utgjør ABC Brewing.

“For tiden ferdigstilles en pale ale i butikkstyrke som primært skal selges på flasker, og en India Red Ale med arbeidstittel Salem’s Last for et meget oppegående serveringssted i Stavanger.”

Kattehår i mesken: Kim vil ikke ut med hvilket utested det er snakk om, han ber oss vente og se. Det er altså store ting i gjære? Nylig viste han frem en spesialdesignet logo til hjemmebryggeriet sitt. Logoen viser en svart katt som smyger seg rundt en velkjent humlekongle. (Ja, det er humlekonglen til ABC.) Snakker vi om en kommersialisering av hobbyen? Blir Black Cat Brewing Norges neste bryggeri? Hva er planen?

”Chinook og kattehår i mesken!” svarer Kim. ”Black Cat Brewing er foreløpig kun hjemmebryggeriet mitt, men logoen er på plass, så jeg burde kanskje finne noe å bruke den til?”

Som hva?

”Ingenting er avgjort enda. Men skulle jeg begynt med noe, er det nærliggende å tro at jeg i første rekke starter med kontraktsbrygging.”

Se hva katten dro inn: Miriam Lillevand har designet den tøffe logoen til Kims hjemmebryggeri.

Se hva katten dro inn: Miriam Lillevand har designet den tøffe logoen til Kims hjemmebryggeri.

Kim har allerede mer enn en fot i ølbransjen. Han er konsulent for Bryggselv i Stavanger og pilotbrygger for og assosiert medlem av 7 Fjell Bryggeri i Bergen. Velger han å plante begge beina i ølbusinessen, har vi garantert mye godt i vente. Da Lervig arrangerte sin første konkurranse for hjemmebryggere i 2013, stakk Kim av med førstepremien som var å få brygget ølet kommersielt. Black Cat Rye Pale Ale var en vinner for alle humlefrelste ølhunder.

I eget reir: Selv om Kim ikke er veldig konkret på egne vegne om fremtiden, er han mer tydelig når det er snakk om ABC Brewing. Gahr har kontraktfestet at engasjementet hans hos 7 Fjell ikke skal gå ut over ABC.

”Planen er å få brygget noen av ABC sine øl hos 7 Fjell, slik at vi kan ha mer kontroll med det ferdige produktet. Vi blir på en måte gjøker i eget reir. Fokuset vårt er å brygge godt og spennende øl, men vi jobber også med å bedre distribusjonen.”

I fjor kom Kim og ABC Brewings første flaskeøl. Snart kommer det mer.

I fjor kom Kim og ABC Brewings første flaskeøl. Snart kommer det mer.

I boken ”Den norske ølrevolusjonen” står en oppskrift på et øl kalt ABC Oregon Stout, en havrestout min medforfatter Gahr Smith-Gahrsen er vilt begeistret for. Når vil denne bli brygget?

”Forhåpentligvis snart. Problemet med øl som ABC Oregon Stout er at det krever lagring før servering. Når man gjøkebrygger er ikke dette alltid så enkelt. Bryggeriene man låner plass hos vil som regel få andres varer ut slik at de har plass til eget,” forteller Kim.

Kim kommer til å være på plass på enkelte ølfestivaler til høsten. Og han fryder seg over ølbølgen som skyller innover Norge for tiden.

”Det er kjekt å se hvordan brygging har eksplodert som hobby, og det er kjekt å diskutere brygging med likesinnende. Jeg gleder meg enormt til What’s Brewing i Stavanger. Makan til line-up har jeg ikke sett i Norge,” sier han, og legger sarkastisk til: ”Hvis du som leser dette er fra skjenkekontrollen, så aner ikke jeg hvilke bryggerier som kommer.”

Lenker: Hjemmesiden til Black Cat Brewing, Hjemmesiden til ABC.

Hatland

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *