Revolusjonen er i gang!

På tide å sprette surølkorkene! ”Den norske ølrevolusjonen” (Kagge) har landet i bokbutikkhyllene!

Here it is! "Den norske ølrevolusjonen" er tilgjengelig i bokbutikker landet rundt!

Here it is! “Den norske ølrevolusjonen” er tilgjengelig i bokbutikker landet rundt!

Hva?! Har jeg skrevet en bok om øl? Visst faen har jeg skrevet en bok om øl!!

Men jeg har ikke gjort det alene. Skjalg Ekeland har tatt en haug med gode bilder, mens Gahr Smith-Gahrsen har skrevet åtte innsiktsfulle kapitler om brygging av ulike øltyper.

Vi synes selv at det er blitt en veldig bra bok!

Historien om øl i Norge: Ideen om en bok om øl i Norge har jeg hatt lenge. Men det er først det siste året at prosjektet har skutt fart. Vi har besøkt mange bryggerier, snakket med relevante personer, brygget øl, drukket øl, skrevet og fotografert.

Boken består av åtte kapitler om bryggerier, bryggerimestere og ølhistorie, og åtte kapitler om brygging av ulike typer øl. Dette gjenspeiles også i den fullstendige tittelen på boken som er ”Den norske ølrevolusjonen. Hjemmebrygging i stor skala”.

Mike Murphy er en utrolig gjestfri og interessant fyr. Og så brygger han fordømt godt øl! (Foto: Skjalg Ekeland)

Mike Murphy er en utrolig gjestfri og interessant fyr. Og så brygger han fordømt godt øl! (Foto: Skjalg Ekeland)

Du får blant annet lese om den strevsomme oppstarten til Nøgne Ø, den fascinerende historien om hvordan Lervig gikk fra å være en protestaksjon til å bli et av de beste bryggeriene i Norge, og om hvordan Kinns grunnlegger Espen Lothe bygget et bryggeri av brukte meieritanker. Felles for de fleste bryggerier som er startet på denne siden av millenniumskiftet, er at de ble startet opp av hjemmebryggere. Dette er folk som i utgangspunktet kunne veldig mye mer om øl enn om forretningsdrift, og det har selvsagt gitt dem en del uventede utfordringer.

Bryggeriene vi har skrevet egne kapitler om er Nøgne Ø, Haandbryggeriet, 7 Fjell Bryggeri, Ringnes, Hansa, Ægir, Kinn, Voss Bryggeri og Lervig, men vi har også snakket med tradisjonsbryggere, ABC Brewing, Austmann, Petter Nome, Kristoffer Stensrud, Herman Friele, og så videre, og så videre. Innenfor rammene vi har satt, har vi forsøkt å være så grundige som mulig.

Gahr Smith-Gahrsen har skrevet kapitlene om hjemmebrygging i boken. Han er i dag bryggerimester ved 7 Fjell Bryggeri, men har 23 års erfaring som hjemmebrygger. (Foto: Skjalg Ekeland)

Gahr Smith-Gahrsen har skrevet kapitlene om hjemmebrygging i boken. Han er i dag bryggerimester ved 7 Fjell Bryggeri, men har 23 års erfaring som hjemmebrygger. (Foto: Skjalg Ekeland)

For hjemmebryggeren: Gahr har skrevet kapitlene om hjemmebrygging, men disse kan også leses av folk som bare er interesserte i ølet de drikker. Kapitlene er fulle av kunnskap, og ved å lese dem får man innsikt i hvordan øl smaker og hvorfor det smaker som det gjør. Jeg har redigert tekstene til Gahr, tekster som har gjort at jeg har tatt sjumilssteg som hjemmebrygger. Alle kan brygge bra øl, men disse tekstene gir deg nøkkelen til hvordan du kan brygge virkelig godt øl! Et bedre skussmål kan i hvert fall ikke jeg gi en bryggebok.

Boken gir deg til sammen 45 oppskrifter på øl innen en rekke sjangere; alt fra alkoholsvake øl og pils via surøl og pale ales til imperial stout og barley wines. Vel så mye som at dette er sikre kort å brygge selv, er oppskriftene inspirerende. De kan danne utgangspunkt for oppskrifter på øl du kan kalle dine egne. Gahr beskriver også ulike teknikker som kan være bra for hjemmebryggeren å beherske, han gir deg gode humlekombinasjoner og terper på viktigheten av riktig gjærbehandling.

Valgets kval: Hvilken bok skal jeg lese før jeg legger meg i kveld?

Valgets kval: Hvilken bok skal jeg lese før jeg legger meg i kveld?

Bilder: Bildene til Skjalg Ekeland må også nevnes. Jeg har jobbet sammen med ham ved flere anledninger tidligere og han er en ypperlig fotograf. Skjalg er særlig god på å fange øyeblikk, han er høyt og lavt, tar bilder i alle mulige situasjoner og av detaljer de færreste av oss ville tenkt på.

Boken skal være tilgjengelig i samtlige Norli- og Libris-butikker, i enkelte bryggeriutsalg og mange hjemmebryggbutikker. I tillegg kan den bestilles via nettet. Gjør deg selv en tjeneste, klikk på banneret høyt oppe på høyre side på Godt i glasset og bestill den i dag eller klikk her. (Jepp, Godt i glasset samarbeider med Tanum om dette.)

Arbeidet med boken har vært særdeles givende, og på veien har vi møtt oppsiktsvekkende mange hyggelige mennesker. Vi takker dem alle.

Godt øl gjør noe med folk!

Lenker: Langt intervju med Hugo Ivan Hatland på Ølportalen, Kagge Forlags presentasjon av boken, “Den norske ølrevolusjonen” på Facebook.

Hatland

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *