Craft Brewers of the World Unite and Take Over!

Samarbeid mellom bryggerier er smart markedsføring, et tegn på forbrødring og resultatet er gode øl! Og så veldig mye mer kan vi ikke forlange.

Kollaborasjonsøl er i vinden som aldri før. Det ene ølet etter det andre når barskap, butikkhyller og struper. Ikke alt er like interessant, men fenomenet er særdeles spennende. Det ligger en tanke og filosofi i dette som er ulikt det meste annet som finnes i kommersielle bransjer. Samarbeidsøl symboliserer på mange måter håndverksølånden. Det er en bransje der kameratskap og deling er en del av grunntanken. Mange – de aller fleste, vil jeg tro – var hjemmebryggere før de startet sine respektive bryggerier, og disse prinsippene har de tatt med seg over i den kommersielle verden. Som hjemmebryggere er man prisgitt hjelpen man får fra andre, og tips og oppskrifter deles med største selvfølgelighet.

Et av verdens mest kjente samarbeidsøl er Hopfenweisse fra Brooklyn Brewery og G. Schneider & Sohn.

Et av verdens mest kjente samarbeidsøl er Hopfenweisse fra Brooklyn Brewery og G. Schneider & Sohn.

Pioneren: Kollaborasjonsøl må ses i forlengelsen av dette, et tegn på forbrødring. Jeg snakket med Garrett Oliver, sjefsbryggeren på Brooklyn Brewery, i forbindelse med hans norgesbesøk i april, og han fortalte at han og Brooklyn Brewery var først ute. Det var i 1996. Garrett Oliver hadde smakt øl fra britiske Brakspear Brewery, og var så begeistret at han kontaktet Peter Scholey, bryggerimesteren hos Brakspear. Ølet ble brygget i USA, resultatet kalte de Brooklyn Bridge Bitter.

Oliver har siden vært aktiv på samarbeidsfronten. Han har brygget sammen med vidt forskjellige bryggerier som belgiske Brasserie d’Achouffe, engelske Thornbrigde og norske Ringnes.  Sistnevnte samarbeid kom i stand på bakgrunn av at Carlsberg Ringnes er den norske importøren av ølene til Brooklyn Brewery. Ølene Imperial Polaris og Superior Polaris var en videreutvikling av juleølet Julebokk, og var ulikt det meste Ringnes noensinne hadde kommet på markedet med. Oliver gjorde noe lignende i Sverige i 2011, da han var med å brygge Carnegie Porter Jubileumsbryggd sammen med bryggerne på Carlsberg Sverige.

Det mest kjente samarbeidsølet Oliver har vært med på, er Brooklyner-Schneider Hopfen-Weisse, et øl som forsøkte å fusjonere det beste fra to ulike ølverdener. En tysk weissbock møtte det massive amerikanske humlefokuset. Hans-Peter Drexler, bryggerimesteren ved G. Schneider & Sohn, uttalte at de gjorde dette for å “learn some things and to create some nice new beers, maybe even a new beer style.”

Akkurat dette liker jeg ved kollaborasjonsøl, at de innimellom resulterer i det uventede, at ølene i seg selv representerer møtet mellom bryggerne. Årets sommerslager, hvete-IPAen, ble til på denne måten. Hybriden mellom en belgisk wit og en amerikansk IPA oppsto første gang som et samarbeid mellom de amerikanske bryggeriene Boulevard Brewing og Deschutes. Ølet kom på markedet i 2010 og hadde navnet Conflux No. 2.

Samarbeid gjør sterk!

We have a spade, and we’re gonna use it: Samarbeid gjør sterk.

Sosialt øl: Kollaborasjonsøl er sosiale øl. Det finnes selvfølgelig også en smart markedsføringstanke bak – andre lands bryggerier lanseres i markeder de ikke står sterkt i – men det er det kompromissløse fokuset som bør regjere.

På hjemmesiden til amerikanske Stone Brewery skriver de om sin serie kollaborasjonsøl at de i utgangspunktet ble ”inspired to start brewing by other fantastic breweries and homebrewers. There are a whole lot of fellow craft brewers who we respect and admire, and who we’ve wanted to collaborate with.” Tanken bak serien Stone Collaborations var å sette sammen tre bryggere fra tre bryggerier, for å se hva som kom ut av det. Det første ølet som kom i 2008 het Special Holiday Ale, og bryggerne var Mitch Steele fra Stone, Ron Jefferies fra Jolly Pumpkin Artisan Ales og Kjetil Jikiun fra Nøgne Ø.

Det er et gruelig fint selskap,

Den norske pioneren: Kjetil Jikiuns status i ølverden er stor, og han er også blant de mer aktive samarbeidsbryggerne. Nøgne Ø var det første norske bryggeriet som gjorde et samarbeidsøl. I 2006 brygget de Double Brown Knot sammen med Nørrebro Bryghus i København, et øl som da det ble brygget i Norge fikk navnet Imperial Brown Ale.

“Som oftest avtales det hvilket bryggeri det skal brygges på, og passer det, brygges gjerne et nytt brygg på det andre bryggeriet,” forteller Tom Young, markedsansvarlig hos Nøgne Ø.

Nøgne Ø er samarbeidspartnerne til mange gode bryggerier.

Nøgne Ø er samarbeidspartnerne til mange gode bryggerier.

Det første helnorske kollaborasjonsølet var Der Kollaborator fra Nøgne Ø og Ægir. Det kom på markedet i 2011. Ølet var en dobbelbock, brygget etter identiske oppskrifter, men på ulike bryggerier. Forskjellene mellom ølene var overraskende store, men begge var gode. Hvis man som hjemmebrygger forsøker å klone et kommersielt øl, vil man som regel oppleve til dels store variasjoner mellom eget brygg og ølet man kloner. At resultatene ikke blir like, vil ikke si at man har gjort feil. Det er mange variabler som skal stemme, og det vesentlige er at man ender opp med godt øl.

A Little help from my friends: At norske bryggerier brygger øl sammen har lenge vært unntaket fra regelen, men det siste året har det dukket opp noen artige varianter. Lervig har brygget Fandens IPA sammen med Voss Bryggeri og We Love Wheat med Nøgne Ø, Austmann og Voss har samarbeidet om The Hopressor, og Voss har laget Einarlåg Saison sammen med Grünerløkka Brygghus.

Jeg er ingen spåmann, men jeg er sikker på at det vil komme mer, for ingenting er mer naturlig enn at venner hjelper hverandre og brygger sammen fra tid til annen.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *