Godt samarbeid

Kjetil Jikiun og Nøgne Ø har mange venner. Det blir det godt øl av!

Kjetil Jikiun, sjefsbryggeren ved Nøgne Ø, sier at han bare brygger med venner, med folk han har kommet i kontakt med og som han har funnet tonen med på ølfestivaler og ulike bransjetreff. Han har i så fall ganske kule venner. Kjetil har brygget sammen med kvalitetsleverandører som Jolly Pumpking, Stone Brewery, 8 Wired, Emelisse, Mikkeller, Dugges og Terrapin Beer Company. Listen er lang, og den blir bare lengre og lengre.

Nøgne Ø er aktive på kollaborasjonsølfronten.

Nøgne Ø er aktive på kollaborasjonsølfronten.

Ifølge Tom Young, markedsansvarlig ved Nøgne Ø, oppholder Jikiun seg for tiden i Asia, der han brygger sammen med et ikke navngitt bryggeri. I det store og hele er Jikiun mye på farten for tiden.

Noe av det som kommer: Noe av det spennende med samarbeidsølene, er at det ofte ender opp med uventede øl. Da Nøgne Ø og nederlandske Emelisse krysset spor i fjor, resulterte det i ølet Grødziskie, en tolkning av den arkaiske øltypen Grodziskie, et mildt øl på 4 % med hint av både røyk og syre. Det kan virke som om vi kan vente oss kreative krumspring fremover også.

”Kjetil har vært i Tyskland og brygget med Freigeist, han har vært i USA sammen med 5 Rabbitt og BlueJacket, og i Mexico der han gjorde et samarbeidsbrygg med bryggere fra to bryggerier. I tillegg var Garage Project fra New Zealand på besøk hos oss nylig og brygget tredje versjon av SummerSommer,” forteller Tom Young.

Kjetil Jikiun (t.v.), Jos Ruffell fra newzealandske Garage Project og Tore Nybø samarbeider om ølet SummerSommer i Grimstad. (Bildet er gjengitt med tillatelse fra Nøgne Ø)

Kjetil Jikiun (t.v.), Jos Ruffell fra newzealandske Garage Project og Tore Nybø samarbeider om ølet SummerSommer i Grimstad. (Bildet er gjengitt med tillatelse fra Nøgne Ø)

I motsetning til mange av de tidligere samarbeidsbryggene Kjetil og Nøgne Ø har gjort, er mange av bryggeriene han jobber med nå, i hvert fall for oss i Norge, relativt ubeskrevne blad. Han har blant annet samarbeidet med Alebrowar – ølet som kommer heter West Coast Belgian Rye IPA – et spennende polsk bryggeri. Samarbeidet med 5 Rabbit fra Illinois i USA er blitt til Mango Juniper Pale Ale, mens ølet Kjetil har brygget med Bluejacket fra Washington har fått navnet Gauntlet og er en black IPA med havre og hvete som en del av maltsammensettingen. (Det eksperimenteres mye med ulike kornsorter for tiden. Det kan vi like!) Kjetil har også brygget med kinesiske Boxing cat, og resultatet er blitt en saison med krysantemum og einer. Veldig spennende!

Færra te Mexico: Av ølene som kommer – vi får jo håpe at de kommer hit også – synes jeg kanskje at imperial stouten Kjetil har brygget sammen med de to meksikanske bryggeriene Maxico Central Cerveceria og La Chingoneria høres mest eksotisk ut. Denne er brygget med mole som en av ingrediensene. Mole er en meksikansk saus med chili, peanøtter og kakao som en del av smaksbildet. I moderate mengder er jo dette krydder som alle kan ha noe å gjøre i en kraftig stout.

Nøgne Ø og Emelisses milde, men interessante kollaborasjonsøl Grødziskie.

Nøgne Ø og Emelisses milde, men interessante kollaborasjonsøl Grødziskie.

Det er med andre ord mye spennende på gang fra Nøgne Ø. Grimstad-bryggeriet var så vidt jeg vet – correct me if I’m wrong – de første i Norge som gjorde et kollaborasjonsøl. Det var i 2006, ølet het Double Knot Brown og ble til i samarbeid med danske Nørrebro Bryghus.

“Som oftest avtales det hvilket bryggeri det skal brygges på, og hvis det passer, brygges et brygg på det andre bryggeriet også,” forteller Tom Young.

Nøgne Øs versjon av Double Brown Knot ble Imperial Brown Ale, et øl som i dag er en del av standardrepertoaret til bryggeriet. Jeg liker at Nøgne Ø brygger noen av samarbeidsølene – de mest vellykkede, vil jeg anta – flere ganger. De har gjort det samme med Special Holiday Ale som de brygget sammen med Jolly Pumpking og Stone Brewery første gang i 2008, og Imperial Rye Porter som ble brygget sammen med Terrapin Beer Company i 2012. Det kan jo hende at noen av nykommerne også blir brygget flere ganger.

“Det er en utbredt samarbeidsånd i ølbransjen som muliggjør kollaborasjonsbrygging. Å samarbeide på denne måten er svært sjelden i de fleste bransjer,” sier Tom. Og har selvfølgelig rett i det. Samarbeid er en god ting.

Lenke: Listen over kollaborasjonsølene til Nøgne Ø.

Hatland

0 Comments

  1. Gauntlet.. Wohoo! Må nesten laste ned en Gauntlet emulator når jeg skal drikke denne! Har brukt mange timer på Gauntlet i oppveksten på min Commodore 128!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *