En øl? Et øl? Ølet? Ølen?

Det er faktisk spørsmålene.

Jeg er en språknerd. Jeg innrømmer det. Mange ganger har jeg tatt meg i å tenke på om det heter en øl eller et øl. Dette er jo ganske essensielt å kunne, når man skriver om øl. Sant å si er jeg fullstendig inkonsekvent med hvilken artikkel jeg putter foran ordet øl. Trøsten er at jeg ikke er alene.

Ja, jo, jeg ser at dette er øl. Men er det en øl eller et øl?

Ja, jo, jeg ser jo at dette er øl. Men er det en øl? Eller et øl?

Journalister, forfattere og bloggere bruker en øl og et øl om hverandre hele tiden. Vi skriver ølet og ølen. Men nå er det faen meg nok. Det er på tide å plassere skapet på golvet. Det er der det hører hjemme.

Tvekjønnet: Grunnen til forvirringen er enkel: det heter både en øl og et øl, men en øl og et øl er ikke det samme. Et øl – altså intetkjønnsformen – er benevnelsen på øltypen, mens en øl ­– hannkjønnsformen – er benevnelsen på den spesifikke mengden øl du drikker/ vil ha.

Språkguruen Per Egil Hegge tok opp temaet i sin faste spalte om språk i Aftenposten for et par år siden. Han brukte eksemplene ”det tsjekkiske ølet er godt” og ”la meg få en øl til” for å illustrere forskjellen. See?

AH! Godt å få klarhet i det! Nå kan jeg ta meg en øl med god samvittighet!

Hatland

0 Comments

  1. Så enkelt, så greit. Tiltredes! Skal tenke på det når jeg tar meg en øl senere i dag etter å ha vært på polet for å se på øl(utvalg)et deres for så å ta med en deilig øl (les:IPA) hjem …

  2. Hegge har for lenge siden tapt sin autoritet. Det fenomenet han referer seg til er at man kan si “jeg ønsker EN flaske øl”, noe som blir forkortet – i muntlig språkbruk! – til “jeg ønsker EN øl”. Imidlertid er øl et intetkjønnsord, og i skriftlig norsk må vi bøye det deretter, og da bli det f. eks “Gi meg EN flaske med det beste ølet du har å by”. Sånn er det!

    • Fin oppklaring!
      Hvis man ikke en gang kan stole på Hegge, hvem kan man stole på da?

      • Etter å ha tenkt meg om, lurer jeg på om ikke utgangspunktet også kan være at man sier “en halvliter øl”. Det er for så vidt det samme, men forkortelsen vil også her bli EN ØL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *