Norske bryggerier i verdensklasse!

Det finnes over 16000 bryggerier i verden. I dag ble de 100 beste kåret. To av dem er norske!

RateBeers årlige kåring ble avsluttet i dag, og nok en gang kan vi konstatere at norske bryggerier holder verdensklasse. Haandbryggeriet og Nøgne Ø ble i dag plassert på listen over de 100 beste bryggeriene i verden. Skål og gratulerer!

AleSmith fra San Diego er verdens beste bryggeri.

AleSmith fra San Diego er verdens beste bryggeri.

Verdens beste bryggeri: Det er kun de fem beste bryggeriene som plasseres, resten deler 6. plassen. Verdens beste bryggeri er amerikanske AleSmith Brewing Company, og de resterende fire som plasseres er også amerikanske. (Ja, dette er en brukerstyrt kåring, og er på den måten både troverdig og mindre troverdig. De fleste brukerne er amerikanere, noe som selvfølgelig gjenspeiles på disse listene. AleSmith er uansett ikke et dårlig valg, når man først skal rangere bryggeriene i verden.)

Listene som har kommet den siste uken har vært godt lesestoff for dem som har norske øyne. Tidligere denne uken skrev jeg blant annet at Lervig, Haandbryggeriet, Ægir og Nøgne Ø har hevdet seg med sine produkter i kåringene av de beste ølene i verden. Siden den gang har Lervigs Barley Wine Aged in Bourbon Barrels hanket inn prisen som en av fjorårets beste nykommere. Det er ikke dårlig på noen som helst måte.

Dark Horizon Fourth Edition fra Nøgne er Norges beste øl fra Norges beste bryggeri.

Dark Horizon Fourth Edition fra Nøgne er Norges beste øl fra Norges beste bryggeri.

Norges beste bryggeri: Det er også en del andre priser som er verdt å merke seg. Nøgne Ø er kåret til Norges beste bryggeri, og legger vi RateBeers kåringer til grunn, er det veldig fortjent. Norges beste øl er Nøgne Øs Dark Horizon Fourth Edition, Skottlands beste øl er kollaborasjonsølen Black Tokyo Horizon mellom Nøgne Ø, BrewDog og Mikkeller, mens Australias beste øl er Aurora Australis som ble brygget i samarbeid mellom Nøgne Ø og Bridge Road. Nøgne Ø brygger med andre ord godt øl hvor enn de befinner seg i verden.

Voss bryggeri ble kåret til beste nye norske bryggeri i 2013, og det er jo ganske morsomt. Deres Oregonian er en American Pale Ale av ypperste kvalitet.

Norges beste øldrikker: I og med at RateBeer er en side på nettet som hovedsakelig lener seg mot brukernes anmeldelser av øl, bryggerier, puber, og så videre, har de også en liste over de mest aktive anmelderne det siste året. Kuriøst, men morsomt.

Voss Bryggeri ble kåret til Norges beste nye bryggeri.

Voss Bryggeri ble kåret til Norges beste nye bryggeri.

Norges mest aktive anmelder er legenden Yngwie. I løpet av fjoråret smakte han seg gjennom 1705 øl, mens brukeren ved navn gunnfryd tyllet nedpå 1590 øl. Våre beste menn når uansett ikke danskene til anklene en gang, for broderfolket fra det yndige land gjør sitt for å beholde ryktet som verdens mest ølelskende land.

Yespr som troner på toppen av listen, smakte hele 4609 ulike øl i fjor. Det er i overkant av tolv og en halv øl om dagen! Jeg vet ikke om det er imponerende eller bare veldig sjokkerende.

Hatland

0 Comments

  1. 4609 øl er jo bare helt sprøtt … rett og slett ikke troverdig spør du meg! Men en imponerende arbeidsinnsats er det i alle fall og da tenker jeg på all skrivingen … Gøy at de norske gjør det så bra, det er jo en fryd å gå på polet å plukke for tiden. Selv må jeg innrømme at jeg nok har beveget meg litt bort fra Nøgne Ø i det siste. De lager masse godt, bevares, men det gjør jo Ægir, Kinn og mange andre også! Er de litt oppskrytt? Jeg synes de er litt opp og ned. Men på topp er de jo fantastiske, da …

    • Absolutt mye godt norsk øl for tiden! Og gledelig med enkelte av de nye bryggeriene som leverer og imponerer. Austmann sin brown ale Northumberland er en innertier og Voss bryggeri sin Oregonian er nydelig. Jeg er spent på de nye bryggeriene, det er de som skal holde traverne på tå hev.

      4609 øl blir tullete og mer mani enn troverdig, men det er jo ganske morsomt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *