Verdens beste øl sett med norske øyne

Hent frem flagget! Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ægir og Lervig henter alle hjem medaljer fra det uoffisielle verdensmesterskapet i øl!

RateBeers årlige kåring av beste ditt og beste datt er et slags uoffisielt verdensmesterskap i øl. I løpet av en uke kunngjør de hvilke øl, butikker og puber som er de beste i verden.

Haandbryggeriets Norwegian Wood: En av verdens beste øl

Haandbryggeriets Norwegian Wood: Et av verdens beste øl

I dag ble de 15 beste ølene innen en haug ulike kategorier (The Best Beers by Style Category) kåret, og norske bryggerier er godt representerte. Hurra! Hurra!! Hurra!!!

Gode tradisjonalister: Haandbryggeriet tar med seg to priser i kategorien ”Traditional”, og det er nok drammensere meget godt fornøyde med. Haandbryggeriet brygger som kjent en del øl med tradisjonelt fokus, og det er på høy tid at de oppnår anerkjennelse for dette. Bestefar oppnår en hederlig 10. plass (noe som tilsvarer sølv), mens Norwegian Wood som blant annet er brygget med einer plasserer seg på en finfin 15. plass (bronse).

Lervigs Barley Wine: Et av verdens beste øl.

Lervigs Barley Wine: Et av verdens beste øl.

Nøgne Ø gjør ikke skam på ryktet de har for å mestre bryggingen av mørke øl, og stikker av med en 8. plass (sølv) for sin Porter i kategorien ”Porter” og en 10. plass (sølv) for Rye Porter som de har brygget sammen med amerikanske Terrapin Brewery i kategorien Imperial/ Baltic Porter. Ægir oppnår en 15. plass (bronse) i den samme kategorien for sin Lynchburg Natt.

Lervig henter også hjem en pris. Deres mesterlige Barley Wine Aged in Bourbon Barrels fra Brewers Reserve-serien får 13. plass (bronse) i kategorien ”Strong Ale”.

Tidligere denne uken ble Håndverkerstuene i Oslo kåret til Norges beste ølrestaurant, mens Cardinal i Stavanger og Henrik Øl- og Vinstove i Bergen delte prisen for beste bar i kongeriket. Det er bare å strekke ut hendene sine og gratulere!

Westvleteren er fortsatt verdens beste øl?

Westvleteren er fortsatt verdens beste øl?

Verdens beste øl? I går ble listene over verdens beste øl sluppet, men i motsetning til tidligere rangeres ikke ølene denne gangen. Dumt, spør du meg. Her er alle vinnere, sier RateBeer, og konseptet “idealtid” har plutselig fått gjennomslagskraft i ølverden. I alt 100 øl – ingen av dem norske – deler førsteplassen.

Kanskje RateBeer er lei av å kåre Westvleteren 12 som suveren verdensener nok en gang? For det er jo det som ville vært utfallet. Westvleteren 12 er ølenes svar på Sven Kramer. Den nederlandske skøyteløperen blir verdensmester år etter år, og konkurrentene vet at de egentlig ikke har en sjanse.

Cardinal er sammen med Henrik Øl- og Vinstove utropt til Norges beste puber.

Cardinal er, sammen med Henrik Øl- og Vinstove, utropt til Norges beste pub.

Westvleteren 12 er myteomspunnet og eksklusiv, en antihelt blant øl. Munkene ved De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren ønsker ingen oppmerksomhet rundt ølene de brygger, de ønsker muligheten til å tjene akkurat nok penger til å kunne tjene Gud i fred. Ølet produseres i lite kvanta, og pengene går til å holde klosteret i gang. Denne ølen topper uansett RateBeers – og de fleste andres – lister over de beste ølene i verden.

Det er ellers hyggelig å konstatere at våre venner i Danmark har hele fem øl med på denne listen. Evil Twin og To Øl er begge inne med en øl hver, mens Mikkeller er representert med tre øl på listen. To av disse ølene – Beer Geek Breakfast og Beer Geek Brunch Weasel – blir jo brygget hos Lervig i Stavanger, så Lervig skal absolutt ha sin velfortjente del av disse prisene.

Hatland

One Comment

  1. Pingback: Underholdning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *