Mens 7 Fjell venter på egne lokaler…

”Planen var at ingen skulle få vite det, men ja, vi kommer snart med en ny øl, en black IPA, som heter Svartediket,” forteller Gahr Smith-Gahrsen, bryggerimester hos 7 fjell bryggeri.

Det er fortsatt en stund til karene fra 7 fjell kan legge beina på bordet og drikke kaffe i egne lokaler, så i forrige uke dro Gahr Smith-Gahrsen og Jens Eikeset til Lervig i Stavanger for å være læregutter.

Svart som synden: Testbatchen av Svartediket smakte himmelsk!

Svart som synden: Testbatchen av Svartediket smakte himmelsk!

”Jeg har et stående tilbud fra Mike Murphy om å tilbringe så mye tid jeg vil på Lervig, for å lære,” sier Gahr. ”I forrige uke fulgte vi produksjonen hos Lervig, vi maste på Mike og ble satt til å fylle key kegs.”

En velhumlet godbit: Tilfeldighetene ville ha det til at Gahr også fikk brygget en ny øl i Stavanger. Vinter, den første ølen til 7 Fjell, ble brygget hos Lervig, og på onsdag i forrige uke ble øl nummer to også brygget der. Etter planen skulle Hillevåg-bryggeriet brygge Lucky Jack, men på grunn av mangel på en spesiell malttype ble dette utsatt.

”Vi var der i tre dager for å lære, og jeg tenkte at hvis vi hadde flaks, kom vi til å få være med på en brygging,” forteller Gahr.

Ølen som ble brygget har fått navnet Svartediket Black IPA, og er en velhumlet svart IPA på syv herlige alkoholprosent. Den er på 75 IBU, og er humlet med Warrior (bitterhumle), Ahtanum, Mosaic og Centennial. Da Godt i glasset snakket med karene i 7 Fjell i november i fjor, fikk jeg smake på denne godsaken. Det er bare å glede seg, dere har noe godt i vente. Gahr antar at ølen er tilgjengelig på restaurantmarkedet i løpet av to til tre uker.

Første dag på jobb: Gahr Smith-Gahrsen og Jens Eikeset er storfornøyde med at de endelig er i gang.

Snart kan Gahr Smith-Gahrsen og Jens Eikeset skåle i øl fra eget bryggeri.

“Styret har mast og mast på Jens om at vi snart må få brygget en ny øl, så egentlig hadde vi tenkt å holde kjeft og la denne komme som en overraskelse,” forteller Gahr, men Jens klarte ikke å holde på hemmeligheten i mer enn to dager. På et styremøte forrige fredag fortalte han sprekkeferdig og glad nyheten.

Svartediket er forresten et perfekt navn på en øl! Navnet viser til vannet som ligger klemt mellom Ulriken, Vidden og Fløyen. Dette vannet har en dyster og skummel historie bak seg som ingen andre steder i Bergen kan vise til. Det sies at man aldri kan høre fuglesang her inne, og på folkemunne kalles området rundt Svartediket bare for Dødskyggenes Dal. I middelalderdiktet Draumkvedet står det om helten at han har vært ”oppe i sky og neatt på svarte dikji”. (Svartediket er altså en metafor på helvete.)

Bryggeriet til 7 Fjell: Gode tanker sendes snart til Bergen fra Kina. (Foto: Nathan Ginzburg/ A.N. Technologies)

Bryggeriet til 7 Fjell: Gode tanker sendes snart til Bergen fra Kina. (Foto: Nathan Ginzburg/ A.N. Technologies)

Nytt bryggeri i egne lokaler: Etter planen flytter 7 Fjell inn i egne lokaler på Bønes 1. februar. Store deler av bryggeriet er ferdig, og skal snart skipes fra Kina til Bergen.

”Håpet er at det ankommer byen i månedsskiftet februar/ mars. Vi kan ikke si akkurat når vi går i gang med bryggingen, men det blir så fort som mulig. I første omgang får vi kun gjæringskarene på 2000 liter, noe som begrenser produksjonen en smule i begynnelsen. Seinere kommer det gjæringskar på 5000 liter, og da er vi i gang for fullt,” sier Gahr.

(Det er A. N. Technologies Breweries & Brew Equipment som har laget utstyret på oppdrag fra 7 Fjell Bryggeri.)

Lenker: Hjemmesidene til 7 Fjell Bryggeri, Facebook-sidene til 7 Fjell Bryggeri, hjemmesidene til A. N. Technologies

Hatland

4 Comments

 1. Syns det er litt rart at dere må til Kina for å få laget tanker. Kan dere utdype tanken (pun intended) bak valget?

  • Vel, må og må… A. N. Technologies som lager utstyret er basert i Israel, men setter sammen utstyret i Kina. Vi var i kontakt med en rekke andre produsenter også, blant annet i Italia og Østerrike, men tilbudet fra A. N. Technologies var det beste.

   • Det var altså ingen norske bedrifter som kunne hjelpe dere? Selv er jeg tilhenger av å handle lokalt så lenge kvaliteten er i høysetet. Kvalitet kommer foran pris. Dette gjelder også for øl.
    Jeg regner med at dere som de fleste andre mindre bryggerier kommer til å bruke linjer a la “kortreist og lokalt” i deres svært så innsnevrede muligheter for markedsføring?
    Hvordan har dere diskutert det å kjøpe fra Kina opp mot måten å selge sluttproduktet, og hvordan vil dere forsvare dette?
    Jeg mener ikke å fornærme noen her, jeg er bare genuint interessert.

 2. Da det ikke finnes noen produsenter av spesialisert bryggeriutstyr i Norge var det naturlig å gå til utlandet siden vi ønsket nytt utstyr. Dampkjelen som skal drive det hele har vi dog bestilt fra Skåland Rør og Industrimontasje fea Hauge i Dalane. At kvalitet kommer foran pris er vel og bra, men noen ganger koker det likevel ned til hva man har råd til… Når det som sagt uansett ikke finnes produsenter av bryggerier i Norge er det umulig å handle lokalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *