Er det så farlig, da?

Hvis Nøgne Ø i det store og hele kommer til å fremstå som tidligere, hva er egentlig problemet?

For syv måneder siden fortalte Ølportalen sine lesere at Nøgne Ø hadde alliert seg med Ringnes. Det var en aprilspøk, og en fyr kom med følgende kommentar på Facebook: ”Og det snør i helvete.” Vel, vinteren nærmer seg, snøen laver ned, og denne gang virker det å være alvor. Ryktene vil nemlig ha det til at Hansa Borg er i ferd med å kjøpe seg opp som hovedaksjonær i Nøgne Ø.

Mørke skyer i horisonten?

Mørke skyer i horisonten?

Ingen røyk uten ild: Disse ryktene har svirret lenge, men de fikk ytterligere næring da Fædrelandsvennen på mandag hadde en sak med tittelen ”Storbryggeri vil kjøpe Nøgne Ø”. Tore Nybø, daglig leder i Nøgne Ø, vil ikke kommentere saken, men bekrefter at ”de har signert en konfidensialitetsavtale med en aktør”. I den samme saken sier Kjetil Jikiun at han ”har jobbet enormt mye med dette i 11 år” og at det nå er ”på tide å prioritere familien”.

Det blir ikke røyk uten ild, og det vil forundre meg stort om det ikke er mye i disse ryktene. Ryktene er overraskende detaljerte, og ryktesprederne har neppe hentet dem ned fra løse luften. Nøgne Ø har sagt at de ikke vil komme med flere kommentarer før månedsskiftet november/ desember.

I og med at ingenting er offisielt ennå, blir det meste spekulasjoner, men i denne saken synes jeg at det er riktig å spekulere.

Neppe store endringer: Jeg har ingen problemer med å sympatisere med at Jikiun ønsker å prioritere familien, men jeg har mindre sympati med det eventuelle veivalget Nøgne Ø tar. Jeg synes, for å si det sånn, at det ikke er veldig kompromissløst. For all del, Nøgne Ø fortjener all mulig ære, berømmelse og penger – de har gjort en fenomenal jobb med å gjøre håndverksøl til det det er i Norge i dag – men jeg klarer likevel ikke å fri meg fra tanken om at de er i ferd med å hoppe til sengs med fienden.

Håndverksbrygget øl i Norge har så langt stått i kontrast til de store bryggeriene, og det at de nå velger å inngå en pakt med dem, vel, det er en hard nøtt å svelge. Vi skal ikke glemme at ølrevolusjonen ble sparket i gang på grunn av et ønske om å kunne tilby markedet andre øl enn pils.

Hansa har forsøkt å komme seg inn på håndverksølmarkedet. Nå prøver de kanskje på andre måter?

Hansa har tidligere forsøkt å komme seg inn på håndverksølmarkedet. Nå prøver de kanskje på andre måter?

Hvis Hansa Borg går inn som hovedeier i Nøgne Ø, vil de sannsynligvis videreføre det Grimstadbryggeriet står for. Alt annet vil være komplett idioti. Nøgne Ø som merkevare står så sterkt, at de ved å tukle med produktene også vil tukle med merkevaren. En relevant sammenligning er da Anheuser-Busch kjøpte opp Goose Island i 2008. Det forenklet en del prosesser, men ellers fikk Goose Island ture på som de alltid hadde gjort. Hansa Borg har lite eller ingenting å tjene på å endre konseptet til Nøgne Ø, ettersom kundene til Nøgne Ø i stor grad er bevisste forbrukere. Finner kundene ut at produktene til Nøgne Ø forringes i kvalitet, vil de raskt gå over til øl fra andre bryggerier. De nye ølkundene er troløse hunder.

Todelt ølmarked: Det er bare fire store aksjonærer per i dag i Nøgne Ø, alle med et sterkt eierskap til både øl og sjel, så jeg vil tro at de som selger seg ut har lagt en del føringer i forhold til salget. I artikkelen i Fædrelandsvennen uttaler jo også Anne Hestness Trommestad, den største aksjonæren i Nøgne Ø, at ”uansett hvem som står som eier, skal bryggeriet ligge i Grimstad”. Jeg vil også tro at den nye eieren har sikret seg å ha Kjetil Jikiun med på laget en stund fremover.

Ølportalen har også kommentert ryktene. (Faksimile)

Ølportalen kommenterer ryktene på sin måte. (Faksimile)

Sammy Myklebust i Ølportalen skrev en god kommentar om denne saken for et par dager siden, og han siterer Garreth Oliver fra Brooklyn Brewery: ”De kjøper, fordi dette er noe de ikke kan.”

Og jeg er ganske sikker på at han har rett i det. De store bryggeriene har spilt seg selv langt ut over sidelinjen i forhold til den revolusjonære utviklingen som har funnet sted på ølfronten de siste årene. De har tapt markedsandeler, og de kommer sannsynligvis bare til å fortsette å tape markedsandeler. Og de ligger langt etter i løypen.

Det er nemlig ikke lenger bare et ølmarked i Norge, det er to: pilsmarkedet og håndverksølmarkedet. Pilsmarkedet daler, mens håndverksølmarkedet er i eksplosiv vekst. Hansa Borg ønsker selvfølgelig sin del av denne kaken, og den delen får de enklere og raskere ved å gå inn i noe som allerede er etablert enn ved selv å forsøke og bygge seg opp. If you can’t beat them, buy them.

Så hvis Nøgne Ø i det store og hele vil fremstå uforandret, hva er da egentlig problemet?

Faksimile fra en diskusjon om Ringnes og Lervig på Facebook.

Faksimile fra en diskusjon om Ringnes og Lervig på Facebook.

De store spiser de små: Ganske mange, vil jeg påstå. Historisk sett har de store bryggeriene blitt enda større ved å kjøpe opp konkurrentene sine. Jeg har tidligere skrevet om det tradisjonsrike Stavanger-bryggeriet Tou som ble en del av Ringnes-konsernet i 1990. I 1997 ble Ringnes en del av Carlsberg-konsernet. Tou bryggeri ble lagt ned i 2003, mens Carlsberg i dag er verdens fjerde største bryggerikonsern. Dette er jo en klassisk næringskjede der de store spiser de små. Hansa Borg er selvsagt ikke like store, men de har kjøpt opp bryggerier de også.

Selv om denne historien selvfølgelig ikke kommer til å gjenta seg i forhold til Nøgne Ø, er dette en del av historien som jeg ikke synes at vi skal glemme, og jeg synes heller ikke at den er videre sympatisk.

Vi vet at de store bryggeriene har økonomiske muskler de små ikke kan matche. Selv om det ikke snakkes veldig høyt om det, blir produktene til de store bryggeriene plassert og profilert på en helt annen måte enn tilsvarende produkter fra de mindre bryggeriene i dagligvarebutikkene, og det er heller ingen hemmelighet at Hansa Borg og Ringnes har avtaler med en rekke puber og restauranter om salgsbonuser og om hvordan produktene deres skal profileres.

Hansas signaturøl

Hansas signaturøl

I artikkelen ”De som brygger landet” (Plot nr. 5, 2011) fortelles historien om et tappetårn som ble installert i baren på utestedet Folk og Røvere i Bergen. Tappetårnet som ble montert var Nøgne Ø sitt, og det ble plassert ved siden av Hansa sitt. Utestedet hadde en avtale med Hansa – ja, det er lov – og ikke lenge etter fikk baren pålegg fra Hansa om å fjerne tappetårnet fra Nøgne Ø. De store bryggeriene ”eier” tappelinjene i en del barer, og det finnes absolutt en viss ironi i at man i fremtiden kanskje vil kunne velge mellom Hansa Pils og Nøgne Ø India Pale Ale når vi går på barer uten det store utvalget.

Dette kan selvfølgelig føre til at Nøgne Ø blir enda større, men det vil samtidig kanskje gå på bekostning av de andre aktørene i håndverksølmarkedet? Og det vil vi vil vel ikke?

Mer konkurranse? Så langt kan det virke som om håndverksbryggeriene i Norge har konkurrert mer på smak enn på penger, men det har vel egentlig bare vært et spørsmål om tid før denne møydommen skulle sprekke.

At Ringnes vil komme med et mottrekk til at Hansa Borg går inn går inn i dette markedet, må vi nesten regne med. I en diskusjon på Facebook tidligere i høst, uttalte en representant for Ringnes at ”Bare vent noen år så blir Lervig kjøpt opp pga det er det som de tjener best på”. Nå er neppe det aktuelt, men den holdningen finnes, og jeg håper inderlig at mottrekket til Ringnes er at de selv tør å satse på egne nye spennende øl, ikke at de også kjøper seg inn i markedet.

At konkurransen innen håndverksølmarkedet vil tilspisse seg i tiden fremover, er vel uansett uunngåelig.

Jeg har all mulig respekt for både Kjetil Jikiun og Nøgne Ø. Jeg hyller dem for det de har gjort for øl i Norge. Og en dåre kan spørre mer enn ti vise kan svare, og svarene får vi i løpet av kort tid.

En ting er i alle fall sikkert, og det er at vi vil kunne drikke de gode ølene fra Nøgne Ø også i fremtiden, men kanskje de vil ha en bitteliten bismak?

Lenker: Fædrelandsvennens artikkel (betalingstjeneste), E24s sak om det eventuelle oppkjøpet.

Hatland

One Comment

  1. En god og saklig kommentar. Hvem som eier er mindre viktig-the proof is in the pudding dvs i glasset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *