En stabeis og hans bok

Gustav Jørgensen har skrevet bok om fem andre stabeiser.

Ny bok om norsk øl

Ny bok om norsk øl

Gustav Jørgensen er for tiden aktuell med boken ”Skummende lidenskap. Fem stabeiser og deres øl”. På lørdag var han på Ujevnt i Bergen for å lansere boken. Godt i glasset møtte ham etterpå og slo av en prat over et par glass øl.

”Jeg sa til meg selv i 1999 at jeg skal bli den som kan mest om øl i Norge,” sier han.

Et signal om stahet? Absolutt. Et hårete mål? Kanskje. Men jeg synes at det er ganske stilig. Det er jo i samme gate som målsettingen Lervig Aktiebryggeri har malt på en av veggene sine: ”Vi skal brygge verdens beste øl.”

Hvorfor gå for det middelmådige? Det er ikke alle som er skapt for å konkurrere på idealtid.

De fem store: Gustav Jørgensen kan mye om øl. Han har et arsenal av artige anekdoter og gode historier på lager. Han har reist verden rundt og smakt på det ene ølen bedre enn den andre. Han har kåsert om øl, foredratt om øl og vært ølspaltist i VG. I 2009 kom han med boken ”Verdens klassiske øltyper” på eget forlag, og denne høsten følger han altså opp med en bok om ”Skummende lidenskap”.

Gustav Jørgensen har to lidenskaper. Han er glad i tuba og øl. Sympatisk!

Gustav Jørgensen har to lidenskaper. Han er glad i tuba og øl. Sympatisk!

Boken forteller historiene om de fem største håndverksbryggeriene – Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ægir, Kinn og Lervig – i Norge, et valg Jørgensen begrunner med at ”de er foreløpig best, de har nasjonal distribusjon, de ledes av personer som gløder for det gode øl, og sist, men ikke minst, jeg er svært fascinert både av ølene deres og hva de har fått til av nybrottsarbeid i pilsnerlandet Norge”.

Valget av bryggerier er kanskje opplagt, men spennende. Dette er bryggeriene som gikk i bresjen for å endre nordmenns smaksvaner når det kommer til øl.

Kompromissløs og utleverende: ”Måten Nøgne Ø holdt på i begynnelsen, er imponerende,” sier Jørgensen, og det er vanskelig å være uenig med ham. Kjetil Jikiun og hans medsammensvorne skal ha mye av æren for det som har skjedd i øl-Norge det siste tiåret. De har vært kompromissløse og drevet av troen på en idé. Jørgensen skriver at Jikiun til tider har vært ”en pest og plage for de han har med seg på laget. Ikke for det at Kjetil ikke er en hyggelig kar, han er bare usedvanlig viljesterk, uten særlige diplomatiske evner, og er alltid på søken etter å bryte nye barrierer”.

At Jørgensen utleverer bryggerimestrene er en klar styrke for boken. Det gir oss et innblikk hva det har kostet å brøyte veien for alle som har kommet etter. Men boken gir oss også en haug med historier som kaller på latteren.

Tøffere enn i 2009: Historien om Nøgne Ø er verdt å lese.

Tøffere enn i 2009: Historien om Nøgne Ø er verdt å lese.

”Mike Murphy fortalte at han ble spurt av en av bryggerimester fra Hansa Borg om hvilke humletyper han brukte. Det var under utdelingen av prisen for Norges beste øl i 2012, og Murphy ramset opp den ene humletypen etter den andre fra land som New Zealand, Australia og USA. Fyren fra Hansa svarte kort at han bare brukte humle fra Tyskland, og så var den samtalen over,” forteller Jørgensen og ler.

Snasent: Designet på den første boken til Jørgensen så hjemmesnekret ut. Så lite sexy var designet, at de ansatte på Norli rynket på nesene sine. Denne gangen har han fått hjelp av Magnus Voll Mathiassen, mannen bak forsideillustrasjonen på Rihannas plate ”Unapologetic” fra 2012, og da ser det jo hele unektelig litt mer snasent ut. Boken har et førsteopplag på 2000.

“Skummende lidenskap” er fem historier om fem spennende bryggerier, og boken er absolutt verdt å lese for dem som er interesserte i historiene bak ølene de drikker.

Lenker: Hjemmesiden til Gustav Jørgensen, Facebooksiden “Skummende lidenskap”

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *