Bergen endelig på håndverksølmarkedet!

“Jeg synes det er vanskelig å stole på en brygger som ikke har skjegg,” sier Gahr Smith-Gahrsen.

I går var første dag i ny jobb for Gahr og Jens Eikeset. Som henholdsvis bryggerimester og daglig leder for 7 Fjell Bryggeri AS kommer tiden fremover til å handle om øl, øl, øl og øl.

Som om det ikke har gjort det i årevis allerede.

Første dag på jobb: Gahr Smith-Gahrsen og Jens Eikeset er storfornøyde med at de endelig er i gang.

Første dag på jobb: Gahr Smith-Gahrsen og Jens Eikeset er storfornøyde med at de endelig er i gang.

Da Gahr ble nominert til Bryggeriforeningens pris som ”Årets ølhund” i 2012, var en av begrunnelsene at han er ”en av the founding fathers i den norske ølrevolusjonen”, og det er sterke ord om en fyr som stort sett brygger ølet sitt hjemme på kjøkkenet. Jens er økonom og har jobbet i utelivsbransjen de siste tolv årene, det siste året som daglig leder for Børskjelleren.

Mens vi venter på lokaler: Vi befinner oss i en lavblokkleilighet i Fyllingsdalen. Regnet pøser ned utenfor. Gahr er i gang med meskingen av testbrygget til det som i loggboken hans bare har fått navnet 7 Fjell IPA.

Det koker i Bergen! 7 Fjell IPA blir en av standardølene.

Det koker i Bergen! 7 Fjell IPA blir en av standardølene.

Meningen var selvfølgelig ikke at åpningen av bryggeriet skulle foregå hjemme hos Gahr, men sannheten er at 7 Fjell Bryggeri ennå ikke har funnet lokalene de har lyst til å satse i. Selv om Gahr for tiden har usedvanlig kort vei til jobb, er planen å komme i gang i egne lokaler tidlig på nyåret.

”Vi trenger store lokaler, og jakten har allerede pågått i ett år. Det er ikke overflod av svære lokaler med stor takhøyde som er ledige i Bergen for tiden, og vi vil uansett være sikre på at de lokalene vi starter i tilfredsstiller kravene våre,” forteller Jens.

Logoen til 7 Fjell Bryggeri er ren og pen.

Logoen til 7 Fjell Bryggeri er usedvanlig ren og pen.

De har et par alternativer nå, og regner med at valget faller snart. Frem til det er det nok å gjøre. Potensielle kunder skal pleies, samarbeidsavtaler skal inngås, flaskefasonger skal velges.

Men først og fremst er det øl som skal brygges.

Godt øl i vente: Og det er Gahr godt i gang med. Godt i glasset får smake på en Black IPA som sannsynligvis får navnet Svartediket – nam nam! – og en pale ale som både Gahr og Jens er enige i at har forbedringspotensial. Kvalitet skal være et varemerke. Dårlig og uinteressant øl skal aldri ut på markedet.

”Dette er Gahr sitt one-man-show. Vi legger ingen føringer på sortimentet. Gahr bestemmer. Ferdig med det,” sier Jens.

Svartediket: En Black IPA fra 7 Fjell, anyone?

Svartediket: En Black IPA fra 7 Fjell, anyone?

”Jeg satser på stor rullering i sortimentet til 7 Fjell Bryggeri, i tillegg til noen virkelig gode standardøl. Jeg ser blant annet for meg at vi skal dekke IPA-segmentet, så vi kommer nok både med en vanlig IPA, en double IPA, en rug IPA og en black IPA,” forteller han.

For folk som er glade i humlefriske øl, kan vel dette knapt kalles noe annet enn veldig gode nyheter.

Lokal identitet: Av standardølene kan vi i hvert fall forvente oss en pale ale, en stout og en IPA. Men Gahr sysler allerede med planer om så raskt som mulig å gå i gang med å brygge ulike typer surøl. Det meste er foreløpig bare på kladdestadiet, men det kan virke som om vi også kan se frem til en imperial stout som får navnet 1349. En serie med øl som henter navnene sine fra de syv fjelltoppene som rammer inn Bergen, er også en mulighet.

”Vi kommer til å knytte navnene på mange av ølene opp mot lokal historie, men det skal ikke bli så lokalt at det blir uforståelig for folk på Østlandet eller i Nord-Norge,” sier Jens.

Forslag: Slik kan ølene til 7 Fjell bli seende ut.

Forslag: Slik kan ølene til 7 Fjell bli seende ut.

Gründige: Det knyttes store forventninger til satsningen i Bergen. Sant å si er det vel ingen norske småskalabryggerier som har startet like ambisiøst som 7 Fjell Bryggeri. Det er blitt jobbet med økonomi, med design, med innhenting av informasjon om ulike bryggeriløsninger. Da Bergens Tidende skrev om bryggeriet i juni i år, fortalte Morten Dale, en av grunnleggerne av 7 Fjell Bryggeri som har jobbet med å hente inn finanser, at interessen fra ulike investorer er stor og at det vil overraske ham om dette ikke blir en realitet. Han mente at 7 Fjell er et prosjekt som appellerer til både hjerte og hjerne hos folk.

”Vi har gjort grundig forarbeid,” forteller Jens. ”Vi kommer allerede fra oppstarten til å ha vesentlig mye større kapasitet enn det Kinn hadde i fjor.”  (Til opplysning hadde Kinn i fjor en kapasitet på 150 000 liter i året, mens 7 Fjell har en mulig kapasitet på 400 000 liter allerede første året.)

Karene bak 7 Fjell har lært av de som har gått denne veien tidligere. De fem store – Nøgne Ø, Ægir, Lervig, Kinn og Haandbryggeriet – har alle brøytet vei i et marked man ikke var helt sikre på om i det hele tatt fantes. Nå vet man at det finnes, og det i mye større grad enn man kunne forutse. Nordmenn vil ha godt øl, og det er all grunn til å tro at de snart kommer til å få det også fra 7 Fjell.

”Vi satser på å gå stort inn i markedet fra første stund,” sier Jens.

Allerede brygget: Vinter er den første ølen fra 7 Fjell som kommer på markedet.

Allerede brygget: Vinter er den første ølen fra 7 Fjell som kommer på markedet.

”Håndverksølmiljøet er preget av lite konkurranse. Vi er gode kollegaer som gjerne hjelper hverandre frem,” sier Gahr, og forteller at han blant annet har konsultert Espen Lothe fra Kinn og Mike Murphy fra Lervig underveis i prosessen.

Det første ølet til bergenserne er til og med brygget hos Lervig, og i påvente av lokaler utelukker de ikke at det kan komme til å bli brygget flere øl hos siddisene. Mike Murphy er i så fall positivt innstilt.

Den første ølen bærer navnet Vinter – en øl av typen american strong ale – og er ventet å ankomme bar- og restaurantmarkedet om et par uker. Det jobbes også med å få en del flasker av brygget inn på spesialpolene før jul, men det er ifølge Jens Eikeset en ”tungrodd prosess som ikke er sikkert at går”.

Kvalitet i alle ledd: Organisasjonen som bygges rundt 7 Fjell, virker stødig som, ja, fjell. Få ting overlates til tilfeldighetene. Jens konsentrerer seg om kundesegmentet, Morten Dale om finansieringen og Gahr om ølet. Designet besørges av det bergenssituerte byrået Kind Conceptual Branding, og profilen de bygger for 7 Fjell er ren, pen og gjennomtenkt.

Noe i gjære: Her går gjæren (WLP001) i karet med 7 Fjell IPA.

Noe i gjære: Her går gjæren (WLP001) i karet med 7 Fjell IPA.

Hver etikett utstyres med en QR-kode, og når du skanner denne koden kommer du direkte til nettsidene til 7 Fjell der hjemmebryggeren får direkte tilgang på oppskriften på ølet han/ hun sitter og drikker.

Gahr Smith-Gahrsen er den kanskje mest profilerte og meritterte hjemmebryggeren i Norge. Og han kommer neppe til å glemme hvor han kommer fra. En gang hjemmebrygger, alltid hjemmebrygger!

Takket nei til Lervig: Gahr har i årevis delt sin professorale kunnskap og kompetanse med andre hjemmebryggere gjennom sitt engasjement i Norbrygg (Norsk hjemmebryggerforening). Det regner han med at han fortsetter med.

Han har brygget hjemme i 22 år nå, men innrømmer at han i løpet av disse årene har drømt om å brygge på heltid.

”Jeg takket faktisk nei til tilbudet om jobben som bryggerimester hos Lervig i 2009,” sier han. ”Da jeg fikk tilbudet fra 7 Fjell, tenkte jeg at jeg ikke kan si nei til en sånn jobb to ganger.”

Smakfull design og (sannsynligvis) smakfulle øl.

Smakfull design og (sannsynligvis) smakfulle øl.

Gahr har for så vidt fått ølene sine brygget kommersielt også tidligere. I 2009 vant han NM i hjemmebrygging for andre gang, og premien var at Nøgne Ø brygget vinnerølen. Andrimne Barley Wine smakte himmelsk, men ble ingen salgssuksess. Markedet var ikke klart for så heftige øl den gangen. Men mye har endret seg siden da.

”Den ølen kommer til å bli brygget igjen på 7 fjell,” sier Gahr, og legger til at flere av de kommende ølene har utgangspunkt i oppskriftene han har utarbeidet som hjemmebrygger.

Fortsatt ABC: Jens Eikeset er klar på at det var Gahr de ville ha som bryggerimester. De var klar over at hans hjertebarn ABC Brewing – kontraktbryggeriet Gahr driver sammen med Kim Odland for Henrik Øl- og Vinstove i Bergen – måtte bli en del av pakken.

ABC kommer til å fortsette å humlesløsingen.

ABC kommer til å fortsette å humlesløsingen.

”Det ville vært en usedvanlig dårlig start på samtalen om vi hadde gitt ham et ultimatum om å velge mellom oss og ABC,” sier Eikeset, og sier at det ikke er noen konflikt i at Gahr brygger for to ulike bryggerier.

”Du er jo en av få i verden som kan lage kollaborasjonsøl med deg selv,” sier han, og Gahr ler så han rister.

Enkelte av ølene til ABC kommer til å bli brygget i lokalene til 7 Fjell, men de kommer også til å fortsette å brygge andre steder. Gahr forteller om en øl han har utviklet i samarbeid med Kim, og bare navnet – Oregon Stout – forteller litt om hva vi har i vente fra ABC neste gang.

Kim Odland er for øvrig allerede et assosiert medlem av 7 Fjell, selv om Gahr tviler på at han klarer å lokke siddisen til Bergen på permanent basis. Kim brygger for tiden øl etter Gahrs oppskrifter; testøl som kan komme til å bli en del av ølene som står i hyllene på Vinmonopolet og i nærbutikkene til neste år.

Professor Humlesnurr: Dette er ifølge Gahr Smith-Gahrsen en mann du kan stole på.

Professor Humlesnurr: Dette er ifølge Gahr Smith-Gahrsen en mann du kan stole på.

Skjeggete menn: Det blir spennende å følge 7 Fjell Bryggeri i fortsettelsen. De er faktisk det første produksjonsbryggeriet som starter i Bergen siden Hansa gjorde det i 1891. (Ok, så er kanskje det en høyst diskutabel påstand, men du tar poenget.) Fallhøyden er stor, men det bør den også være. 7 Fjell Bryggeri har planer om å prege øl-Norge i årene fremover, og det kommer de ikke til å klare med middelmådighet.

“Det er ingenting ved Gahr vi trenger å endre på. Han er selve inkarnasjonen av en bryggerimester,” sier Jens og klør seg i skjegget.

“Jeg har alltid syntes det har vært vanskelig å stole på en brygger som ikke har skjegg,” sier Gahr.

Lenker: Tidligere nyhetssak på Godt i glasset om 7 Fjell Bryggeri, intervju på Ølportalen med Gahr Smith-Gahrsen, hjemmesidene til Kind Conceptual Branding, hjemmesidene til 7 Fjell Bryggeri (oppe om et par uker), facebook-siden til 7 Fjell Bryggeri, hjemmesiden til ABC Brewing.

Hatland

0 Comments

  1. Flott og informativ artikkel. Gleder meg til å smake ølene fra 7 Fjell … håper noen flasker finner veien over Langfjellene hit til Oslo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *