Å, jul med din glede!

Same procedure as last year og noen nyheter.

I morgen, fredag 1. november, slipper Vinmopolet årets siste nyheter, men i tillegg kommer også juleølet. Det er bare å glede seg. I julen skal det beste på bordet, og det er all grunn til å sette kryss ved siden av noen av de 83 juleølene som snart er mulige å få tak i på polet.  

To norske juleklassikere!

To norske juleklassikere!

Belgisk jul: De fleste ølene er gjengangere, og mange av dem er gode. Du kan godt investere i øl fra de store bryggeriene til jul. Både Aas sin Juleøl Premium og Ringnes sin Julebokk pleier å være sikre kort på julekvelden. Ellers er jo Kinn, Haandbryggeriet og Nøgne Ø stødige leverandører av godt juleøl. Julefred, Bestefar, God Jul (hinsides god!) og Underlig Jul – ja, jeg er en av dem som liker denne – er alle i ferd med å bli juleklassikere her hjemme.

For meg peker uansett en øl seg ut som en øl i særklasse, og det er belgiske Gouden Caroulus Noël (eller Gouden Caroulus Christmas som den heter på norsk) fra Brouwerij Het Anker. Dette er en ti og en halv prosent sterk og mørk belgisk øl. Klassisk! Sterke belgiske øl kler vinterkulden godt. Du kan ikke gjøre mye feil ved å ta med deg hjem for eksempel N’Ice Chouffe eller Corsendonk Christmas Ale.

Gjett om nissen gleder seg til jul?!

Gjett om nissen gleder seg til jul?!

Humle til jul: Danskene leverer også en del julesnadder. Mikkellers Til Fra, Midtfyn Bryghus sin Jule Stout og Fanøs Julebryg er alle svarte og gode. Selv om mange tror det, så er ikke juleøl en egen sjanger. Det er en sekkebetegnelse der navnet på etikettene bestemmer at de har med julen å gjøre. Mange øl fra håndverksbryggeriene er portere/ stouter, og de siste årene har også humlefriske øl blitt kastet opp i denne sekken. Det er ingen dum tanke. Slike øl er en perfekt følgesvenn til de feite og kraftige julemiddagene.

IPA-ene Hoppy Christmas fra BrewDog og Julehumle fra Hornbeer passer sannsynligvis godt til pinnekjøttet!

Gouden Caroulus Nöel er en fantastisk juleøl!

Gouden Caroulus Christmas er en fantastisk juleøl!

Nykommerne: Noen av de nye juleølene virker mer spennende enn andre. Jeg har blinket meg ut St. Peters Christmas Ale og Samuel Smith’s Winter Warmer Ale, to britiske sterkøl som ofte refereres til som typen ’winter warmer’. Denne typen øl er en sjelden gjest på norske bord, så her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid.

Haandbryggeriet kommer med tre helt nye juleøl i år, og for min del knytter det seg størst spenning til Halvors jul som er utviklet i samarbeid med Halvor Heuch. Heuch har tidligere jobbet for Vinmonopolet og jobber nå som fagdirektør/ destillatør for Arcus. Det er han som har utviklet de fleste norske akevittene. Ølen inneholder selvfølgelig karve, og jeg tipper at vi her snakker om en øl som forsøker å kombinere det beste fra to verdener; fra akevitten og juleølet. Dette blir artig å smake.

God jul, folkens. Her finner dere listen fra polet.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *