Det flasker seg for ABC

Endelig kommer en av ølene til ABC Brewing på flaske. NærbØL er 75 herlige centiliter med humlegodt. På tide!

ABC Brewing, som består av de to profilerte og meritterte hjemmebryggerne Gahr Smith-Gahrsen og Kim Odland, har så langt vært et bryggeri for de innvidde, for dem som liker å gå på puber med godt øl i kranene. Nå tror jeg ikke nødvendigvis at en flaske kommer til å endre på dette, men ølene til ABC fortjener oppmerksomhet langt utenfor menigheten.

Etiketten levner ingen tvil. NærbØL er brygget av ABC hos Kinn.

Etiketten levner ingen tvil. NærbØL er brygget av ABC hos Kinn.

Gjøkeredet: Det kan hende at det er nettopp dette som kommer til å skje. 1. november tiltrer Gahr stillingen som bryggmester hos 7 Fjell Bryggeri i Bergen, et bryggeri vi har alle gode grunner til å ha skyhøye forventninger til. At Gahr blir profesjonell brygger, betyr uansett ikke kroken på døren for hjertebarnet ABC. Det kan faktisk hende at det fører til enda mer øl fra humlehodene Gahr og Kim.

ABC Brewing er på mange måter leddet mellom hjemmebrygging og profesjonell brygging. ABC er en sammenstilling av navnene Andrimne og Black Cat, som er navnene på hjemmebryggeriene til Gahr og Kim – ja, det går et rimelig bissart rykte om at Kim Odland napper hår av svarte katter som han hiver i mesken – og begge har hanket inn den ene prisen etter den andre for sine hjemmebrygg.

Kim og Gahr diskuterer hvor mye humle som er faktisk mulig å tilsette i et brygg.

Kim og Gahr diskuterer hvor mye humle som er faktisk mulig å tilsette i et brygg.

ABC er Norges første og foreløpig eneste kontraktsbryggeri, noe som vil si at de ikke eier sitt eget bryggeri, men leier tid og kapasitet hos andre bryggerier. Så langt har de brygget ølene sine hos Søgaards Bryghus i Danmark, Vallhalla Brewery på Shetland og hos Kinn og Lervig her hjemme.

Selv foretrekker Kim betegnelsen gjøkebryggeri: ”Vi legger eggene våre i andres reir, og lar dem gjøre jobben!”

I og med at Gahr blir fulltidsbrygger, kan det også bety at ABCs omflakkende tilværelse er over. Selv om ingenting er sikkert ennå, er det grunn til å tro at en del av ølene til ABC kommer til å bli brygget hos 7 Fjell Bryggeri fremover.

Stolt far: Kim Odland poserer villig vekk med ABCs førstefødte.

Stolt far: Kim Odland poserer villig vekk med ABCs førstefødte.

Gir mersmak: Flaskeølen til ABC har fått navnet NærbØL – en frisk og fin american pale ale på 4,7 prosent – og er brygget på oppdrag fra ølfestivalen på Nærbø på Jæren. Festivalen går av stabelen 18. og 19. oktober, og på programmet står blant annet et foredrag av Kim Odland med  tittelen ”Gjøkebrygging – Hvordan brygge kommersielt uten eget bryggeri?” Kim er en morsom fyr, så dette er sikkert verdt å få med seg.

Kim elsker forresten å se ABCs øl på flasker, og forteller at det er håp om at det kommer mer. ”Ingenting er foreløpig konkret, men det er noe vi diskuterer.”

Flaskeølet kommer i et svært begrenset opplag – kun 2000 flasker – og disse har allerede fått bein å gå på. For ikke lenge siden la ABC ut følgende melding på Facebook: ”Salget av NærbØL på flaske er over all forventning og det ser dessverre ut til at flaskeversjonen av ølet ikke vil ankomme verken Stavanger eller Bergen. Vil du sikre deg ølet før Ølfestivalen må du ta turen til Spesialbutikken Vaaland på Bryne eller Ølutsalget på Nærbø.”

Og tydeligere kan det vel ikke sies. Folket vil ha ølene til ABC!

Lenker: Hjemmesiden til ABC Brewing, Facebook-siden til ABC, Ølfestivalen på Nærbø.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *