Brygger opp til kamp

Mike Murphy er forbanna. Og han nekter å holde kjeft om det. ”As long as we let these industrial bullies get away with this shit they will continue to hurt the smaller and local business and brewers,” sier han til Godt i glasset.

Ringnes markedsfører Tou som lokaløl i Stavanger-regionen, men har de egentlig rett til det? Er Tou et lokalt produkt?

”Ja,” mener Ringnes.

”Nei,” mener Lervig og Mike Murphy.

Kan en pils brygget i Oslo kalles lokaløl i Stavanger?

Kan en pils brygget i Oslo kalles lokaløl i Stavanger?

Hva er lokalt? Tou Bryggeri, som ble grunnlagt på Tau i Stavanger i 1855, ble en del av Ringnes-konsernet i 1990. I 2003 la Ringnes ned Stavanger-bryggeriet, og flyttet produksjonen til Oslo.

I en diskusjonstråd på Facebook uttaler en salgsrepresentant for Ringnes at det bare er ”produksjonen som er flyttet. Opprinnelsen er jo lokal. Smaken er den samme uansett!”

Det kan godt hende at smaken er den samme, men er det smaken som gjør et produkt lokalt? Og hvilken smak snakker vi egentlig om her? Smaker Tou-pilsen veldig annerledes enn andre pilsnere? Vil en Brie produsert i Norge være et lokalt produkt i Frankrike?

”Ringnes står bak påstanden om at ølet er lokalt, på grunn av dets lange historie i Stavanger,” sier Mike Murphy. ”Men når det ble solgt til det globale bryggeriet i 2003, mistet de retten til å kalle det et lokalt øl. Jeg synes egentlig at dette er en dårlig vits; Ringnes kjøpte opp det lokale bryggeriet, la det ned, folk mistet jobbene sine, og nå selger de ølet tilbake til oss som lokalt øl? Som lokal brygger, tar jeg dette som en grov fornærmelse.”

Holdninger: Tonen har til tider vært hard på Facebook, og det hele kulminerte med påstanden fra Ringnes-representanten om at om ”noen år så blir Lervig kjøpt opp pga det er det som de tjener best på! Skal egentlig en del til for at en lokal bedrift skal klare å overleve mot store og nasjonale bedrifter. Mener å huske en forside for noen mnd siden hvor Lervig leverte blodrøde tall. Så bare vent… vis noen vil… så får de kjøpe Lervig som bedrift.”

Faksimile fra diskusjon på Facebook.

Faksimile fra diskusjon på Facebook.

Øh?! Hvilke holdninger kommer egentlig til overflaten her? Hvem er best tjent med at Lervig forsvinner? Ringnes? Eller forbrukerne?

Godt i glasset har vært i kontakt med representanten for Ringnes, der vi har bedt ham om å utdype hva han mener. Han har svart at fb-meldingene er en ”blanding av egne meninger og kverulering.”

Han uttaler seg kanskje som privatperson, men holdningene til Ringnes-representanten er ikke sunne, spør du meg. Det skal kanskje litt til for at en lokal bedrift skal klare å holde stand mot gigantene, men gigantene står for ensretting, noe som ikke gagner forbrukerne. Og det er kanskje på sin plass å minne Ringnes om at håndverksbryggindustrien er i solid vekst, mens salget av industripilsen synker.

De store spiser de små: Personlig håper jeg den tiden er over, der de store bryggeriene kverket konkurransen i markedet ved å kjøpe opp de mindre konkurrentene. For det er det som er historien, ikke bare i Norge, men i resten av verden. De store har spist seg større på bekostning av alle de små. Og helt ærlig: Jeg tror ikke at investorene har investert i Lervig i håp om at bryggeriet skal bli kjøpt opp av Ringnes. Lervig styrer forresten mot overskudd i år.

_MG_6296

Lokalt øl fra Stavanger!

Ironisk nok virker det ikke som om de store bryggeriene har fulgt med i timen i det siste. Dagens ølmarked er i stor endring. Utvalget har eksplodert. Forbrukerne er blitt mer bevisste. Et fint bilde på dette så jeg under gårsdagens ølfestival i Bergen: Det var lange køer foran tappetårnene til Lervig, mens det var tomt foran standen til Ringnes.

Kjør debatt! Det mest idiotiske i denne saken, er uansett den bevisste villedingen i markedsføringen fra Ringnes. Lokale mat- og drikkevarer er i vinden for tiden, og Ringnes prøver å manipulere markedet til å tro at Tou-pilsen er lokal. Vel, den er ikke det. Det er Lervig Pilsner som er den lokale pilsen i Stavanger, og jeg nekter å tro at Ringnes er særlig begeistret for denne konkurransen. Pilsmarkedet er det viktigste markedet til gigantene, og at Lervig seiler opp som en reell konkurrent, vel, det er neppe gode nyheter for Ringnes. Håpet er at forbrukerne i Stavanger har lært av historien, og at de husker hva som skjedde i 2003.

Engasjerer Stavanger-folket: Dagens forside på Rogalands Avis.

Engasjerer Stavanger-folket: Dagens forside på Rogalands Avis.

”Ringnes tror at folk er så dumme at de tror på dette. Vel, noen er kanskje så dumme, men det finnes mange sterke forbrukere som verdsetter kvalitet og som støtter det som virkelig er lokalt. Håpet mitt er at mens interessen for kvalitet og håndverksøl øker, vil det bli flere og flere av disse som slutter å handle og drikke industriølene som forsøker å skvise ut de virkelige lokale produktene,” sier Mike Murphy, og sender samtidig i vei en utfordring: ”Jeg stiller gjerne opp i debatt med Ringnes anytime.”

Siste ord er ikke sagt i denne saken.

Lenker: Lervigs hjemmeside, Lervig på Facebook

Hatland

14 Comments

 1. Interessant utvikling. Jeg kan ikke unngå å legge merke til at dette skjer omtrent samtidig som alt Lervig øl plutselig forsvant fra hyllene i vår lokale Meny-butikk på Skjetten. Makta rår.

  • Dette har skjedd også i Nordfylket i Rogaland..Ringnes sin selger hadde plassert både Lervig og Berentsen ( Egersund) på lageret og fylt opp den lokale plassen med TOU pils, produsert i Oslo. Heldigvis har Lervig selger i denne regionen slik at det ble oppdaget og begge de lokale produsenter fikk tilbake sin plass. Dette er hverdagen for de små og lokale produsenter. Lervig er avhengig av at kundene etterspør og etterlyser produktene for å opprettholde plass i hyllene.

  • Yes Torbjørn, this is exactly the type of bulling which is happening all the time to smaller producers especially the ones which are getting a bit more annoying to the global giants who wish to only fill the shelves of your and my store with dumbed down tasteless low quality and dishonestly priced goods. This is exactly why people need to support their local brewery as well as local farms, and any locally made goods that make our lives just a bit more enjoyable. Its sad that so many people are oblivious to this, the Industrial bullies are counting on the consumers ignorance. Any purchase of Ringnes is a purchase against good beer… find out what beers are owned or distributed by them and just don’t support them! And if you see other beers disappearing from your shelves speak up and get others to do the same…

   • I’m not quite agreeing with your last statment Mike. You shouldn’t reject a beer solely because it is brewed by a large company. However, going for taste and and quality I believe Ringenes has way more to fear (from us consumers) than you and Lervig 😉
    Then, additionally, we should of course always bear in mind that if we appreciate variation and good old fashioned handcraft, we should buy less from the large industrial producers…

   • @Tormad, Im not saying this, Im simply saying that if the larger brewers had their way then we would have very few choices of products, therefore consumers should bear in mind that by not supporting a large industrial brewer (who’s is sole purpose is shelf domination in the shops) is a choice for variety and a choice for quality, not to mention keeping things local is also doing the same. Its not just a beer thing either. I think a larger brewer is capable if not more than smaller ill equip’t brewers to make very good quality, not al
    ways the case unfortunately.

 2. De store har blitt for store og har fått for mye makt.det er folket som kan gjøre noen med dette.støtt lokalt og kjøp lokalt.tross alt norske bedrifter.og husk at Ringnes er dansk.

 3. Eneste lokale øl i Rogaland er Lervig og Berentsens Brygghus! Berentsens er det beste og har best utvalg og beste smak?

  • Ingen grunn til å sette disse opp mot hverandre. Begge bryggeriene lager meget gode øl, og det er lett å velge lokalt med den kvaliteten de begge presterer.

 4. If you ask me, I believe that any local business who still buys in Tou and makes it commercially available is showing who they are loyal and not loyal to, some re-sellers may not like what I have to say but I really believe this is in their hands as they are the only reason this beer still exists. If you are to support a small local producer in any industry then you have to rely on passionate and empowered consumers to help fight for you. If no one does the Industrial Bullies will always win. I will as an empowered consumer only ever support those who share my passion, I will call on bar owners to look at the way things are and decide who is more important the local community or the Global Giant? If you love having many beers to choose on the shelves and you have respect for your local community (who supports your businesses) then make the right choice.

 5. Selv om Tou er produsert på Gjelleråsen, har de sine historiske røtter i Rogaland og Tau. Det betyr faktisk veldig mye at Ringnes fortsetter å produsere Tou-pils, til tross for den mislykkede boikotten Lervigfansen prøvde seg på.
  Tou er et lokalt merkevarenavn og står mye sterkere i folks bevissthet enn Lervig, og slik vil det alltid være. Det sier vel sitt at folk på byn fortsatt vil ha Touøl, ca 80% av det som selges på puber og restauranter er Toupils.
  Ringnes gir i disse dager ut et nytt Touøl på boks og det viser at de tar ølet og tradisjonene på alvor. Iflg Ringnes skal det satses enda mere på ølet og det skal vi sette pris, selv om jeg også hadde ønsket at det ble produsert lokalt. Husk: Hva er alternativet? Ikke noe Touøl..?! Det synes jeg ikke er noen god løsning. Tenk om det en vakker dag vender tilbake igjen, imens er det vår plikt å holde lokale øltradisjoner i hevd….

  • Artig å få svar fra en Tou-tilhenger.
   Tou-pilsen er, som du skriver, et lokalt merkevarenavn, og det er jo merkevaren Ringnes selger, ikke pilsen. Tou-pilsen er en standardpils som ikke skiller seg nevneverdig fra andre pilsnerøl. Når Ringnes – som er en del av det globale storkonsernet Carlsberg – brygger denne ølen på Gjelleråsen nær Oslo, så er ikke dette lenger et lokalt øl. Tou-pilsen ville vært fullstendig uinteressant å produsere for Ringnes hvis det ikke var for at merkevaren står sterkt i Stavanger og Rogaland. Tror du at Ringnes ville beholdt markedsandelen sin på pub- og restaurantmarkedet i Stavanger, dersom de solgte Ringnes i stedet for Tou?
   Du skriver om de historiske røttene til dette ølet, men det er også viktig å huske på at nedleggelsen av Stavanger-bryggeriet i 2003 er en del av denne historien. Hundre arbeidsplasser gikk tapt, Stavanger mistet en institusjon, og opp fra asken steg Lervig Aktiebryggeri. Hvis det er noen som brygger lokalt øl i Stavanger, så er det vel Lervig (eventuelt Berentsens)? Og det er dem lokalbefolkningen bør støtte, ikke et bryggeri som er heleid av den danske bryggerigiganten Carlsberg? Når sant skal sies, så er det stor sett ikke de store forskjellene i smak fra en pils til en annen – du kan jo se del tre av den artige dokumentaren “Den store ölresan” som ble vist på NRK2 for en stund siden (http://tv.nrk.no/serie/den-store-oelreisen/koid33000513/sesong-1/episode-3). Stavanger-folket bør spørre seg om hvem de vil støtte: lokale Lervig eller globale Ringnes/ Carlsberg?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *