Øl til rakfisk

For tre måneder siden satte jeg en butt med rakfisk. Nå skal det brygges øl!

En bøtte med raket ørret. Fins det noe bedre?

En bøtte med raket ørret. Fins det noe bedre?

Rakfisk er en kulinarisk godbit – ja, det er noe av det beste jeg vet – men godbiter som dette krever også noe godt i glasset. Akevitt er en selvfølge, det samme er øl.

Men hvilket øl?

Svigerfaren min er hardnakket i påstanden om at til rakfisk skal mørkt øl serveres, og da aller helst bayerøl. Jeg er verken enig eller uenig. Bayerøl kan man servere med stort hell, men jeg er ganske sikker på at det finnes andre øltyper som passer minst like godt. Tanken om bayerøl til rakfisk skriver seg fra en tid der øl i Norge stort sett var pils eller bayer. I dag er utvalget større og mulighetene flere.

Lange tradisjoner: Rakfisk er norsk husmannskost i verdensklasse, en salt og feit delikatesse. Hvor lenge vi har holdt på med denne konserveringsmetoden av fisk, vet vi ikke sikkert, men vi snakker i hvert fall tilbake til 1300-tallet.

Ørret tatt på garn blir snart rakfisk!

Ørret tatt på garn blir snart rakfisk!

Rakfisk er modnet eller gjæret fisk, og den herlige, litt stramme lukten har fått mange til å betakke seg. Det har de selvsagt ingen grunn til. Rakfisken er stort sett mild på smak, og med enkelt tilbehør som flatbrød, småpoteter, rødløk og rømme er du ikke langt unna en gastronomisk orgasme. (Hvis du virkelig vil flotte deg, kan du la deg inspirere av Lise Finckenhagens oppskrift på rakfisk, eplekompott og potetvafler. Kombinasjonen er fantastisk og gjestene lar seg garantert imponere av at du har laget vafler av poteter.)

Smak og behag: Parring av øl til rakfisk er et gjengangertema på nettet, og i mine øyne blir forslagene nesten litt for mange. I beste fall betyr dette at man kan drikke det aller meste av øl til rakfisk, i verste fall er det mange som uttaler seg mot bedre vitende. På hjemmesidene til Vinmonopolet foreslår de pils, blonde, hveteøl, porter, bokkøl, juleøl og geuze. Nå skal ikke jeg legge meg ut med statsmonopolet, men jeg ville vært forsiktig med å servere de kraftigste ølene til rakfisk. Juleøl er et veldig upresist begrep som fanger mange ulike typer øl, og smaksspennet fra en porter til en annen er stort. Taddy Porter fra Samuel Smith vil muligens gjøre nytten, mens en heftig porter á la Ægirs Natt raskt vil overdøve den milde rakfisksmaken, og da er vel det meste av poenget borte?

Øl og mat skal spille på lag med hverandre, og det er enkelte spilleregler som bør følges. Henning Denstad holder øl og matkurs i regi av Ølakademiet og driver eminente Hennings ølblogg. Han lister opp tre hovedregler når du velger øl til mat: Styrke mot styrke, harmoni og kontraster. Men selvfølgelig: alt med måte.

Rein nytelse: Rakfisk med øl, eplekompott og potetvafler.

Rein nytelse: Rakfisk med øl, eplekompott og potetvafler.

Feit og bitter: Ettersom rakfisken er feit, kan bitterhet i ølet være en god idé, og saltsmaken kan man vekte mot moderat sødme. Jeg ville også holdt alkoholprosenten på et anstendig nivå. Mulighetene for øl som ligger innenfor disse kriteriene er mange.

Du kan selvfølgelig gå for et av de kommersielle ølene som er brygget for å matche rakfisken. Disse er relativt lette, mørke og friske. Ægir har utviklet sin Rakøl i samarbeid med Wangensten, Norges største rakfiskprodusent, og dette er visstnok en tradisjonsøl basert på oppskrifter fra gamle Valdres-bryggere. Atna har sin Øl til rakfisk, en undergjæret og humlefrisk øl, mens Små Vesen i sin tid hadde en amber ale de kalte Rakfiskøl fra Valdres. Det klassiske belgiske trappistølet Orval er forresten en nytelse til rakfisk.

Personlig ville jeg gått for en humlefrisk pils eller en pale ale, og jeg har bestemt meg for  å brygge en American Pale Ale på 5,2 prosent. Det viktigste er uansett at rakfisken får spille hovedrollen. Jeg er sikker på at svigerfar – etter å ha fått tenkt seg om – kommer til å synes at det er et klokt valg.

Lenker: Wikipedias lange og interessante artikkel om rakfisk

Hatland

2 Comments

  1. Oj,oj! Dette var virkelig spennende. Fikk veldig lyst på rakfisk og øl nå. God artikkel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *