En helg i ølets tegn

Dette bør du få med deg på Bergen Ølfestival.

I helgen arrangeres Bergen Ølfestival for andre gang, og vi har mye godt i vente. Bryggeriene lover godt øl. Arrangørene lover god stemning. Og meteorologene lover, øh, vel, det er ikke så godt å si.

I helgen er det festival!

I helgen er det festival!

Fjorårets ølfestival utenfor Bryggen Tracteursted ble en umiddelbar suksess med sine over 20 000 besøkende. Arrangørene ble tatt på sengen av den enorme interessen, og bryggeriene gikk tomme for øl lenge før stengetid. Arrangørene har med glede tatt med seg lærdom fra fjoråret: ”Festivalen i år blir over samme lest, bare større,” fortalte Stian Krog til Godt i glasset tidligere i år.

På programmet: Krog og Hanne Frosta, matdronning og initiativtaker, åpner festivalen og går gjennom programmet på fredag klokken 12. Og det er noen punkter på dette programmet, i hvert fall for undertegnede, som er verdt å få med seg.

Kvart over tolv på fredag forteller Ian Greene om sin reise fra Oregon i USA til Voss i Hordaland. Han er bryggmester på relativt nystartede Voss Bryggeri, og jeg er sikker på at dette blir et spennende bekjentskap. Voss Bryggeri står også for festivalølet til BØ i år, en stout de har utviklet i samarbeid med festivalledelsen. Jeg gleder meg til å smake!

Klokken 1400 holder Ingrid Skistad fra Nøgne Ø foredraget ”Gjær – den glemte ingrediens?”. Jeg har vært på foredrag med henne tidligere, og Skistad er dyktig, kunnskapsrik og morsom.

Gahr Smith-Gahrsen forteller om porter og stout klokken 1700, og for de som er interesserte i hjemmebrygging og ølhistorie er dette garantert en innertier.

Baksiden av Bryggen er stedet å være i helgen.

Baksiden av Bryggen er stedet å være i helgen.

På lørdagen har jeg huket av foredraget ”Smaker, mat og øl” som begynner klokken 1300. Det er Evan Lewis fra Ægir og Hanne Frosta som står for dette. Jeg tror også at ”Historien om Austmann” klokken 1700 er verdt å sjekke ut.

Øl, øl og mere øl: Nå handler selvfølgelig en ølfestival først og fremst om det som er i glasset. Og her er det mye godt. Ølfestivaler er en anledning bryggeriene ofte bruker til å lansere nye øl eller servere mindre tilgjengelige øl. Med stort og smått stiller hele 13 bryggerier og ett cideri, samtlige av dem er norske, og de kommer til å stå bak et utall av tappetårn og servere den ene godsaken etter den andre. Det er store muligheter for at du kommer til å smake øl i løpet av helgen du verken har smakt før eller kommer til å få smake seinere.

Nøgne Ø tar blant annet med seg to brygg – Imperial Premiant India Pilsner (en pils på 9%) og Mandarina IPA – som er eksklusivt brygget for ølfestivaler, mens Kinn har med seg Gamleguten og Prestesonen, de gamle nyhetene som snart kommer på flaske. Tar Kinn også med seg Ivar Aasen-øl, gjør de i hvert fall denne gutten glad!  

Eksklusivt: Lervig har med seg 30 liter av denne.

Eksklusivt: Lervig har med seg 30 liter av denne.

Lervig har med ølen Siste Dans, som de har brygget i anledning Kaizers Orchestras avskjedskonserter i Stavanger denne måneden. Klokken 1800 på fredag åpner de et 30-litersfat med denne forsterkede utgaven av signaturølen Lucky Jack. Her er det første mann til tappetårnet som gjelder!

Også Ringnes kjenner sin besøkelsestid, og tar med seg dobbelbokken Superior Polaris, en øl de har brygget sammen med håndverksølikonet Garrett Oliver. Ølen har vært lagret på bourbonfat i flere måneder, og jeg tør påstå at hvis du bare skal drikke én øl fra Ringnes i år, så er det absolutt denne.

Nå skal ikke jeg nevne absolutt alt du kan drikke på festivalen, bare oppfordre alle til å kose vettet av seg, være hyggelige, snakke med bryggmestrene fra både små og store bryggerier, snakke med hverandre, ja, i det hele tatt… Tyskerne har kanskje sin Oktoberfest, men vi har Bergen Ølfestival! Så shut it! Og skål!

Lenker: Programmet til Bergen Ølfestival, Ølmenynen på Bergen ØlfestivalBergen Ølfestival på Facebook.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *