Lervig og Kaizers byr opp til dans

Kaizers avslutter kvelden med en øl. Fornuftige karer.

På lørdag var jeg én av tjue tusen som så Kaizers Orchestra rocke på Koengen i Bergen, og i dag dumpet en mail fra Mike Murphy ned i innboksen min. Liten verden. I anledning avskjedskonsertene til jærbuene i Stavanger har de bedt Lervig om å brygge øl.

Fra oljetønner til øltønner: Kaizers Orchestra kommer med eget øl!

Fra oljetønner til øltønner: Kaizers Orchestra kommer med eget øl! (Foto: Paul Audestad/ CC-lisens)

”This beer is a 5,6% version of Lucky Jack, but dry hopped with Cascade and Centennial hops, one of if not the best combo’s ever known to hop heads!” skriver Murphy. De som får fukte strupene med denne lekkerbiskenen kan sannsynligvis bare glede seg.

Siste skål med fansen: Kaizers Orchestra er den usannsynlige suksessen i norsk rocks historie. Med skranglete balkanskinspirert omparock tok de Norge med storm i 2001. ”Ompa til du dør” solgte rundt regnet 100’000 eksemplarer, toppet VG-listen og folk gikk rundt i gatene og nynnet at ”det er min feil at Tony er pakkt inn i presenning.”

Stormannsgalskap, stå-på-vilje, teft for business og talent for musikk har gjort jærbuene til allemannseie. Og nå skal de toppa heile driden med å gi seg. Trist, men sikkert fornuftig.

Stilig etikett!

Kan eg få by på en siste dans? Stilig etikett!

I løpet av seks kvelder i september skal de spille for 44 000 mennesker i DNB Arena i Stavanger, og det blir visstnok det siste vi ser til Kaizers Orchestra.

Aldri vodka: Øl er ingen sentral del av Kaizers-universet. Det er Vodka som er drikken det stadig refereres til. ”Det var vodka, kalinka, rulett & kaviar, det var krigen sett gjennom røyk av cigar,” synger de på debutplaten, og det er bare én av et titalls referanser til det øst-europeiske brennevinet.

Så glade er faktisk Kaizers i denne drikken, at de har fått produsert sin egen Vodka Kaizer, en halsbrennende jævel på 37,5 alkoholprosenter. (Undertegnede har smakt Vodka Kaizer, og det var – for å si det sånn – ikke den beste vodkaen jeg har smakt. All grunn til å tro at ølen blir bedre.)

Om det er alderen og livsvisdommen som har fått keiserne til å besinne seg, skal ikke jeg spekulere i, men på deres siste plate har i hvert fall pipen fått en annen lyd: ”Lov meg, ikkje drikk vodka når det bobler i deg.” (Moralen? Når det bobler i deg, ta deg en øl!)

Lucky Jack slik den var ment? Rock og øl er ingen ny kombinasjon. Band som Iron Maiden, Kiss og AC/DC har alle egne øl på markedet, men ettersom det er Lervig som står for bryggingen, er det all grunn til å tro at ølen som har fått navnet Siste dans ikke bare er en jippo, men også en sabla god øl. Kaizers og Lervig er jo noe av det beste Rogaland har å by på, så kombinasjonen kan neppe slå feil.

Kaizers-ølen Siste dans er en forsterket utgave av Lervigs Lucky JAck.

Kaizers-ølen Siste dans er en forsterket utgave av Lervigs Lucky Jack.

Det er også morsomt at Siste dans er en videreutvikling av Lervigs signatuøl Lucky Jack. I en diskusjonstråd på Norbrygg skrev en kar i 2012 om oppskriften på Lucky Jack at han ville ”økt maltmengden såpass at alkoholprosenten ender på ca. 5,6%. Det er den ideelle styrken for en APA. Det er bare den norske butikkgrensen som tvang Lucky Jack ned til 4,7%. Mike ville ganske sikkert ha foretrukket en noe høyere styrke, om han ikke var nødt til å tilpasse oppskriften til butikkmarkedet.”

Vel, nå kommer Lucky Jack slik den kanskje var ment å være. Det eneste som er synd er at det kun brygges 5000 liter som i første rekke skal konsumeres på noen konserter i Stavanger, selv om Mike Murphy bedyrer at “any left over kegs will certainly be made available to those who ask first.” Muligheten er altså tilstede for at utvalgte puber vil servere denne på tapp i tiden fremover, og det må vel også være lov å håpe på at denne godsaken blir brygget igjen, hevet på fasker og solgt på polet?

Men det er kanskje like sannsynlig som at Kaizers Orchestra kommer til å gjenforenes en gang i fremtiden?

Lenker: Lervig, Kaizers Orchestra, Vodka Kaizer i Vinmonopolets bestillingsutvalgNorbrygg om Lucky Jack.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *