Vinmonopolets høstnyheter

Mange fine øl, og et par skikkelige godbiter.

Vi er på full fart inn i den mørkere tiden av året, og det gjenspeiles i september-/ oktoberslippet til Vinmonopolet. Det er mye å glede seg til, selv om det som vanlig er enkelte øl som peker seg ut som mer spennende enn andre.

Haandbryggeriet har brygget øl på blåbær.

Haandbryggeriet har brygget øl på blåbær.

På bærtur: Det er hyggelig å konstatere at norske bryggerier leverer nye øl ved hvert eneste slipp. Og det er jevnt over veldig høy kvalitet over det som kommer. Haandbryggeriet har denne gang vært på bærtur, og kommer med tre nye øl i serien Haand Special Beery Collection. Tidligere har de syrlige fruktølene Krekling og Tindved kommet, denne gang er det Rips, Blåbær og Kirsebær som står for tur.

Ægir lanserer Lir Irish Dry Stout, en øl det absolutt er verdt å se frem til. En dry stout er noe vi først og fremst forbinder med den irske traveren Guiness, og en virkelig god dry stout er nær det perfekte ølet, spør du meg. Her kan vi sannsynligvis forvente fylde, røstighet og en mild smak av kaffi.

Ægir og Nøgne Ø kommer også med sine årlige utgaver av henholdsvis Lynchburg Natt og Imperial Rye Porter. To meget gode øl! Nevnes må også Nøgne Øs Half a World Away, en øl Grimstadbryggeriet har laget i samarbeid med australske Holgate Brewhouse.

Årets utgaver av Lynchburg Natt og Imperial Rye Porter kommer.

Årets utgaver av Lynchburg Natt og Imperial Rye Porter kommer.

BrewDog kommer med sine sedvanlige krumspring, denne gangen blant annet med den meget omtalte Hello My Name is… Censored, en øl som i andre land går under navnet Hello My Name is Mette Marit. Vi får håpe det er en god øl, og ikke bare nok en meningsløs jippo fra skottene.

Øl for mørke kvelder: Det er 42 nyheter denne gang, og mange av dem er mørke som en sein kveld i oktober. Jeg har alltid vært glad i Mikkellers frokostøl, og ser frem til deres Beer Hop Breakfast. Denne ølen er brygget hos Lervig i Stavanger, og er en mer humlet utgave av Mikkellers signaturøl Beer Geek Breakfast.

Danske Coisbo kommer med flere øl i sin serie Single Batch, deriblant de to kraftige imperial stoutene Four Russian Imperial Stout og Five Bourbon Barrel Aged. Ølanmelderen til danske Ekstrabladet er panegyrisk i sin omtale av Four Russian Imperial Stout: ”Den kulsorte øl er beriget med lækre rå noter af kaffe, chokolade og ingefær. Mest af alt er det en herrehyggelig øl, men røde bøffer, udvalgte blåskimmeloste og kraftfulde chokolade-desserter er også et godt match.”

Spennende nykommer: Hele fem øl fra sveitsiske BFM (Brasserie des Franches-Montagnes) kan fort vise seg å bli et hyggelig bekjentskap. BFM har ikke vært tilgjengelige på polet før og regnes i særklasse som det beste bryggeriet i Sveits. Deres Abbaye de Saint Bon-Chien – en belgisk sterkøl på 11 prosent med en prislapp på nærmere 200 kroner – er gang på gang utropt til alpelandets desidert beste øl.

Tre spennende øl fra Boulevard Brewing denne gang.

Tre spennende øl fra Boulevard Brewing denne gang.

For egen del har jeg blinket ut Boulevard Brewings Smokestack Series – Saison-Brett som dette slippets kanskje mest spennende øl. Denne ølen kommer i begrenset opplag, koster nærmere 160 kroner og er velegnet for lagring. Denne komplekse godsaken, som blant annet gjæres med brettanomyces, vil utvikle seg smaksmessig over tid, og kan således være spennende å følge. Smokestack-serien til Boulevard er i det hele verdt å sjekke ut, og du kan trygt også handle med deg surølene Love Child og Incognita fra dette slippet. (’Smokestack’ betyr forresten ’skorstein’, og så veldig mye mer høstlig kan det vel ikke bli?)

Lenker: Vinmopolet om nyhetene i september/ oktoberListe over nyhetene hos Ølportalen, Boulevard Brewing om Smokestack-serien, Ekstrabladet om Coisbos Single Batch-serie.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *