Staute nyheter fra Kinn

Kinn kommer snart på markedet med en lys staut og en brun staut, og Espen Lothe snakker om språk og ølhistorie.

Noe av det jeg virkelig liker med Kinn Bryggeri, er den gjennomtenkte, morsomme og underfundige tanken de har bak navnene på så å si alle ølene de brygger. Når ølene i tillegg smaker så godt som de gjør, har jeg ingen problemer med å utrope Kinn til det klart beste bryggeriet i Florø.

Ingenting slår en sekspakning med øl fra Kinn!

Ingenting slår en sekspakning med øl fra Kinn!

I løpet av ikke altfor lang tid kommer Prestesonen og Gamleguten – en porter på seks og en old ale på syv prosent – på flaske, øl som tidligere kun har vært sporadisk tilgjengelige på fat.

”Vi relanserer disse som helårsøl,” sier Espen Lothe, og legger til at dette er to av ølene han kommer til å ta med seg til Bergen Ølfestival i september.

Større kapasitet: Det er veldig gode nyheter. Det hører nemlig med til sjeldenhetene at Kinn Bryggeri kommer med nye øl på flaske. I og med at de har flyttet inn i nye og større lokaler på Botnastranda – de har gått fra 80 til 560 kvadratmetere – kommer dette kanskje til å endre seg? Større lokaler og nytt bryggeri betyr økt produksjonskapasitet, noe som gjør at Kinn lettere klarer å møte den massive etterspørselen de har etter ølene sine. Det er ikke uten grunn at hyllene på Vinmonopolene mer enn ofte har vært rensket for IPA-en Vestkyst og trippelen Bøvelen; folk har rett og slett villet ha mer av disse ølene enn Kinn har klart å produsere.

”Det er ikkje eit mål i seg sjølv å bryggje mest mogeleg, men slik det er no vil det lette kvardagen vår enormt å få større kapasitet. Og med meir kapasitet vil det bli rom for å bryggje fleire ulike øl som det ikkje er rom for i dag,” meldte Kinn på hjemmesidene sine i fjor høst, og det er kanskje det vi høster fruktene av nå?

Espen Lothe og Kinn kommer endelig med nye flaskeøl!

Espen Lothe og Kinn kommer endelig med nye flaskeøl!

Det nye bryggeriet, som de har døpt Kinn Frankenbrew 2.0, ble tatt i bruk for et par måneder siden, og det er all grunn til å tro at det er stor aktivitet i de åpne gjæringskarene for tiden.

”Ja, vi er godt i gang i de nye lokalene,” sier Espen Lothe.

Store, staute, sterke: De to nye flaskeølene fra Kinn har begge undertitler som mange vil mene er faktiske feil, men det er de selvfølgelig ikke.

Prestesonen er en brun staut, mens Gamleguten er en lys staut,” sier Lothe, og forklarer:

”Nå for tiden er en stout alltid et svart øl, men slik har det ikke alltid vært. På 1800-tallet ble ordet ’stout’ brukt omtrent på samme måten som vi bruker ’imperial’ i dag, altså som et ord for å understreke at det er et sterkt øl det er snakk om, ikke bare et mørkt øl. Når en ser på ordet ’stout’ i den betydningen, så er verken Stout Porter, Pale Stout eller Brown Stout meningsløse uttrykk.”

Og det er heller ikke tilfeldig at det engelske ordet ’stout’ minner mistenkelig om det norske ordet ’staut’.

Son of a Preacher Man!

Son of a Preacher Man!

”Jan Vardøen skriver for tiden en bok om de mange likhetstrekkene mellom engelsk og norsk. Han vokste opp i England, men har lært seg norsk i voksen alder. Han er veldig fokusert på hvordan det engelske språket har plukket opp mer dagligdagse håndverksord fra norsk og de litt finere festordene fra fransk. Ordet ’stout’ er et lånord fra norsk som opprinnelig betyr akkurat det samme som ’staut’ på norsk; altså sterk, kraftig og solid,” forteller Lothe.

Kinn har allerede Svart hav som de kaller en staut øl og Svartekunst som de blant annet kaller en stout porter på samvittigheten, og for undertegnedes del er denne språklige og historiske bevisstheten med på å krydre og gjøre ølene til Lothe & Co enda mer spennende. Med de nye lokalene kan vi nok forvente oss enda flere krumspring, både språklige og ølmessige, i tiden fremover, så det er bare å skåle og glede seg til fortsettelsen! 

Lenker: Kinns hjemmeside, Nyheten om de nye lokalene, Godt i glasset om Kinn, Ivar Aasen og navn på øl.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *