Mye skrik og lite øl

Hva er det viktigste? Brygging eller merkevarebygging?

Det siste påfunnet til danske Mikkeller er – hold dere fast – et puslespill og et såkalt memory game som vil ”make a blast at your upcoming family game night”.

Øh… Jeg tror jeg står over.

Hva blir det neste fra Mikkellers ”develop departement”? En skoledagbok? Svømmebriller? Pute- og dynetrekk?

Stopp pressen! Mikkeller kommer med spill for familien!

Stopp pressen! Mikkeller kommer med spill for familien!

Mikkeller scorer høyt på troverdighetsskalaen – de har enkelt og greit noen fantastiske øl på samvittigheten – men de står i fare for å dumpe hardt nedover den samme skalaen om de skal fortsette å prioritere familiens spillkvelder.

Ekspander eller dø? Ifølge tall som nylig ble sluppet fra Brewer’s Association, er 108 440 mennesker sysselsatt innen håndverksbryggindustrien i USA. I det samme landet var det i 2012 registrert 2347 produsenter av håndverksøl. Tilstandene i andre land i verden følger i samme spor.

Håndverksøl er big business, og jo større denne industrien blir, jo større blir konkurransen. Det vil være naivt å tro at denne industrien er så veldig annerledes enn andre industrier i vekst.

Bryggerier som Mikkeller og BrewDog har for lengst skjønt mekanismene i markedet, og de kommer sannsynligvis bare til å vokse og vokse. Det er ingenting galt i det, godt øl trenger ikke å forbli en hemmelighet for de få utvalgte. Problemet oppstår idet merkevaren blir større enn produktet, at oppmerksomheten blir viktigere enn fokuset på ølet de brygger.

BrewDog: The Great Rock 'n' Roll Swindle?

BrewDog: The Great Rock ‘n’ Roll Swindle?

Beer for Plastic Punks? Skotske BrewDog balanserer på kanten av galskap. Med sin überkule kvasiintellektuelle oss-mot-dem-holdning, har de bygget en merkevare som mange ølelskere begynner å gå lei. Det blir for mye skrik og for lite øl. Men folk flest elsker det, BrewDog blir bare større og større, og det er kanskje det de vil?

De jager publisitet med stuntene sine, de får redaksjonell omtale verden over. ”Vi ville heller satt fyr på pengene våre enn å bruke dem på tradisjonell markedsføring,” sier James Watt, en av grunnleggerne til BrewDog.

I Norge har de vakt oppmerksomhet den siste tiden med ølen Hello My Name is Mette Marit, noe som selvfølgelig er morsomt, men BrewDog ønsker vel ikke i det lange løp å selv fremstå som en vits?

Voksesmerter: Mikrobryggeriindustrien startet på mange måter som en motreaksjon mot de store industribryggeriene. I dag er en del av disse bryggeriene så store at merkelappen ’mikrobryggeri’ blir meningsløs, men de må uansett ta et valg om hva de vil være i fortsettelsen.

Mikkeller bør handle om godt øl, ikke om alt mulig annet. En t-skjorte eller en hettejakke påtrykket logoen til bryggeriet er fint, men spill for familien? Glem det.

Vi vil ha øl. Godt øl. Det er det vi vil ha.

Lenker: Mikkellers spill for familien, BrewDog om markedsføring.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *