Poløl til under femtilappen

Hvis du mener at disse ølene koster skjorten, bruker du ikke mye penger på klær.

Å håndtere argumenter om at håndverksøl koster for mye, er en velkjent øvelse for ølnerder. Men alt er som kjent relativt. Det kommer an på hva man sammenligner med. En rødvin til godt over hundrelappen, er det få som rynker på nesen av, at en halvliter ute på byen koster nærmere hundrelappen er helt greit og at en såkalt studioleilighet på 19 kvadratmeter koster 1,4 millioner, vel, det skulle nå bare mangle…

De tre trappistølene fra Chimay koster alle under 50 kroner på polet.

De tre trappistølene fra Chimay koster alle under 50 kroner på polet.

Ok, så er avgiftsnivået på alkohol i Norge veldig høyt (man regner med at nesten 63 prosent av utgiftene norske husholdninger har på alkohol, er skatter og avgifter), men den diskusjonen lar vi ligge i denne omgang. Prisene er som de er, og det er neppe noen som har tenkt å gå til væpnet ølrevolusjon for å endre på det med det første.

Norsk klassiker: Det finnes uansett en del virkelige godsaker som ikke koster all verden på Vinmonopolet. Den billigste – spanske Bock-Damm – hopper vi bukk over. Den koster omtrent det samme som et Flax-lodd, og i dette tilfellet vil nok Flax-loddet være en smartere investering.

Aas Bock fra Drammen er verdt å merke seg. Den koster 32 kroner, og er en aldri så liten norsk klassiker. Salige Michael Jackson – nei, ikke han med apekatten – listet opp Aas’ bokkøl i boken ”Great Beer Guide (500 Classic Brews)” som kom ut første gang i 1998. Det var den eneste norske ølen han nevnte, og det var ikke uten grunn. Bokkølet til Aas er fint og klassisk, mørkt og smakfullt.

Har du femti kroner, kan du sikre deg noen solide godbiter.

Har du femti kroner, kan du sikre deg noen solide godbiter.

Mørk er også Boulevard Bully! Porter fra amerikanske Boulevard Brewing. Dette er en meget god porter på seks prosent, og prisen er hyggelige 33 kroner. Den robuste porteren til engelske Samuel Smith må også smakes. Samuel Smith’s Taddy Porter ble brygget første gang i 1979, og på denne tiden var porteren så å si utryddet og glemt på de britiske øyene. Det finnes faktisk dem som gir Samuel Smith æren for å ha vekket denne sjangeren til live igjen. Med hint av kaffe, sjokolade og lakris i smaken, er 39 kroner for Taddy Porter vel anvendte penger.

Mye belgisk: Er du interessert i eller nysgjerrig på belgisk øl, finner du overraskende mye av den sorten for under femtilappen. Samtlige standardøl fra trappistbryggeriet Chimay – hvit, rød og blå – er tilgjengelige på så å si alle pol i Norge, og her snakker vi kvalitet i hver dråpe. Du kan for så vidt forsøke dem alle, men den blå – Chimay Bleue – stiller etter min mening i egen klasse. Chimay Bleue som holder 9 prosent alkohol koster 50 kroner, og ble i utgangspunktet brygget som en juleøl i 1948. Etterspørselen og populariteten til brygget ble så stor, at Chimay tverrvendte og gjorde helårsøl av det. Det er ikke så rart. Chimay Bleu er kompleks og velbalansert, krydderaktig og vinøs, og fungerer utmerket som døråpner til andre mørke og alkoholsterke øl fra Belgia. Prøv for eksempel Abbaye Des Rocs Brune fra Brasserie de l’Abbaye des Rocs. Den smaker mer enn den koster. 45 kroner for herligheten er så å si gitt vekk.

Det finnes også en del lyse belgiere til en billig penge. En god blonde er nær den perfekte sommerølen, og både Leffe Blonde og La Trappe Blonde til henholdsvis 46 og 47 kroner er herlig leskende når solen steiker.

Hvis du ønsker å ta turen innom mer avanserte smaker, anbefales Bockors VanderGhinste Oud Bruin på det sterkeste. Dette er et bra sted å begynne for den som vil gjøre overgangen til surøl enklere. Ølen heter egentlig Bockor Bellegem Bruin, og koster 35 kroner. Ettersmaken av denne er fin og syrlig, og når du føler deg komfortabel med denne, da kan du stige i gradene og prøve deg på Rodenbach Grand Cru til 39 kroner.

To gode humleøl fra BrewDog.

To gode humleøl fra BrewDog.

Humlebomber: Sentralt i den pågående ølrevolusjonen er bruken av humle. Og det finnes noen av arten i den billigste prisklassen også. Skotske BrewDogs Punk IPA til 38 kroner er fin og frisk, og deres amber ale 5 A.M. Saint til 39 kroner har en humleprofil som er en sann nytelse å både lukte og smake. Det samme er Sierra Nevadas Torpedo Extra IPA til 50 kroner.

Lervigs Brewers Reserve Rye IPA er en imperial IPA til bare 49 kroner, og denne bitre og fruktige godsaken fra Hillevåg er nydelig!

Noen nevnt, mange glemt: Det sier seg selv at det er umulig å nevne alt som er verdt å smake av øl på polet som koster under femtilappen. Sant å si overrasket det meg å se hvor mange øl som faktisk ikke koster mer. Jeg pleier nemlig å gå inn på polet med skylapper; jeg leiter etter gode øl, ikke billige øl. Men det gjør absolutt ingenting at det er så mye godt å velge i for en relativt rimelig penge. 169 øl koster 50 kroner eller mindre på Vinmonopolet.

(For ordens skyld: Alle prisene er rundet opp eller ned.)

Lenke: Øl på Vinmonopolet som koster 80 kroner eller mindre.

Hatland

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *