Høstens vakreste eventyr?

På tide å kjøre seg opp til Bergen Ølfestival!

En måned før fjorårets ølfestival blogget festivalsjef Stian Krog om sine ambisjoner for festivalen. Han ville “lage en liten, men god ølfestival på Bryggen i Bergen”. Han tok grundig feil. En god festival? Joda. Men liten?

God stemning på Bergen Ølfestival.

God stemning på Bergen Ølfestival.

I løpet av to dager var 20000 mennesker innom festivalområdet, stemningen var god og bryggeriene gikk tomme for øl. Vi snakker formidabel suksess.

Selvfølgelig skal denne suksessen gjentas! Den 6. og 7. september stiller bryggmestere og frivillige seg bak tappekranene i området rundt Bergen Tracteursted. Det er bare å forberede seg på noen gode skåler!

”Fjorårets festival ble en uforglemmelig totalopplevelse. Festivalen i år blir over samme lest, bare større,” sier Stian Krog til godtiglasset.

Øl og mat: Større vil si flere bryggerier, bredere tilbud og mere øl. Så langt er 13 bryggerier og et cideri bekreftet til festivalen.

”Dette er flere enn på andre festivaler i Norge, og det er vi stolte av.”

Initiativtaker: Hanne Frosta. (Foto: Janniche Strand. Bildet er gjengitt med hyggelig tillatelse fra Bergen Ølfestival.)

Initiativtaker: Hanne Frosta. (Foto: Janniche Strand. Bildet er gjengitt med hyggelig tillatelse fra Bergen Ølfestival.)

Det var Hanne Frosta og Gunnar Nagell-Dahl som kom på ideen om å starte ølfestival i Bergen. De to driftige kokkene og lokalmatentusiastene – hun eier restauranten ”Hanne på Høyden”, han er sjef for Bergen Matfestival – mente det måtte være en god idé. Og det var det jo. De fikk med seg ølentusiasten Stian Krog, og dermed var de i gang.

Ølfestivalen er på mange måter en forlengelse av Bergen Matfestival, en festival som setter fokus på god mat og gode råvarer. På ølfestivalen har de gjort et bevisst valg på bare å ha med norske bryggerier.

”Ja, vi ønsker å vise frem norsk øl. Festivaler som for eksempel Haandfestivalen gjør uansett den internasjonale greien veldig bra allerede,” sier Krog.

Smått og stort side ved side: Personlig reagerer jeg litt på at de store industribryggeriene får innpass på festivalen. Jeg ser ærlig talt ikke poenget med at Ringnes skal stå og tappe litervis med pils i glassene til festivalgjengerne. Dette er en type øl man allikevel får alle andre steder, så man trenger vel strengt tatt ikke å få den på en ølfestival også?

Stian Krog, stolt festivalsjef. (Foto: Janniche Strand. Gjengitt med hyggelig tillatelse fra Bergen Ølfestival.)

Stian Krog, stolt festivalsjef. (Foto: Janniche Strand. Gjengitt med hyggelig tillatelse fra Bergen Ølfestival.)

”Vi synes det er artig å ta med Ringnes slik at publikum får anledning til å sammenligne de ulike produktene og oppleve bredden i norsk øl. Festivalen er ikke bare for ølnerder. En viktig del er at vi skal nå ut til mange som egentlig ikke er så bevisste på øl, vise dem at øl er mye, variert og spennende,” sier Stian Krog.

Jeg er ikke udelt negativ. Hvis Ringnes gjør som de andre bryggeriene og sender en bryggmester over fjellet, kan det sikkert bli noen interessante samtaler over tappetårnene.

”Vi ser også at dette kan være et incentiv til de store bryggeriene om å lage mer spennende øl, når de må stille med egne produkter på festivalen der for eksempel Nøgne Ø og Haandbryggeriet også kommer med sine ting.”

Det kommer selvfølgelig mindre bryggerier også. Jeg er spesielt spent på ølene fra Voss og Austmann, to nye bryggerier med øl som jeg ennå ikke har fått smakt.

En engasjert Ole-Richard Lund fra Haandbryggeriet under fjorårets ølfestival i Bergen.

En engasjert Ole-Richard Lund fra Haandbryggeriet under fjorårets ølfestival i Bergen.

Høsten som tema: Som den ølnerden Stian Krog faktisk er, er det uansett ingen grunn til å frykte at det ikke blir både øl og aktiviteter skreddersydd de mest fanatiske av oss. På CV-en til Stian Krog står det blant annet at han brygger øl, bedømmer øl og blogger om øl.

”Som hjemmebrygger gleder jeg meg mest til konkurransen vår. Jeg håper vi får mange gode øl å bedømme. Vi har ikke fastsatt premien ennå, men jeg kan garantere at det blir noe flott!”

Temaet for hjemmebryggerkonkurransen under ølfestivalen er ”HØST! Vi vil ha velsmakende og originale brygg som tar utgangspunkt i brytningen mellom den lyse og mørke tiden, gjerne med eller inspirert av norsk naturs farger og smaker igjennom høsten.”

Vel, det er bare å hive seg rundt og begynne å glede seg. Og jeg kan aldri tro at godtiglasset ikke kommer tilbake med mer info i god tid før festivalstart.

Lenker: Hjemmesiden til Bergen Ølfestival, Hjemmesiden til Bergen Matfestival, Stian Krogs innlegg om ølfestivalen på VANØ.

Godtiglasset om fjorårets festival: Bergen ølfestival, Velkommen til Beergen!, Vel blåst!

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *