Taler der andre er tvunget til å tie

Endelig noen som snakker høyt om norske øl!

Mat- og drikkenettstedet Godt Drikke begynte denne uken å informere tørt og saklig om norske øl. Det er en aldri så liten genistrek, spør du meg.

Kinns herlige protest mot taleforbudet til norske bryggerier.

Kinns herlige protest mot taleforbudet til norske bryggerier.

Det er som kjent ikke lov for norske bryggerier å informere om sine egne produkter, et forbud som i beste fall er fullstendig latterlig. Både bryggerier og bryggeriforening har sagt at det eneste de vil er å bedrive saklig produktinformasjon, og det er akkurat det Godt Drikke har begynt å gjøre. De har samlet informasjon om de ulike produktene til de ulike bryggeriene, og lagt det ut på nettstedet sitt.

Krever likhet for loven: ”På en måte er dette et politisk prosjekt,” sier Vidar Pedersen, mannen bak Godt Drikke. ”Men det er ikke et partipolitisk prosjekt. Uansett hvilken regjering vi har i Norge, mener jeg at alkoholloven må endres på dette punktet. Øl er et lovlig produkt i Norge, og derfor mener jeg at det er rimelig at man skal ha lov til å informere om produktene.”

Politikerne er på gli, og det er trolig at forbudet vil oppheves snart. Arbeiderpartiet har sågar flettet saken inn i sitt partiprogram for de fire neste årene, og de fleste partiene på borgerlig side er enige.

Vidar Pedersen bedriver nøktern produktinformasjon om norske øl.

Vidar Pedersen bedriver nøktern produktinformasjon om norske øl.

Godt Drikkes synliggjøring av hva nøktern produktinformasjon egentlig er, peker på hvor absurd dette forbudet er. Vidar Pedersen trekker frem urimeligheten i at Vinmonopolet har lov til å informere om alkoholholdige produkter, mens ingen andre har det. Godt Drikke gjør dette uavhengig av bryggerier og bryggeriforeningen, de er ikke en gang informert om stuntet. ”Nei, nei,” sier han. ”Jeg vet ikke en gang om de har fått det med seg.”

Men en del andre har fått det med seg.

”Jeg har fått en del hyggelige reaksjoner fra privatpersoner, restauranter og, ironisk nok, fra ansatte på Vinmonopolet. Jeg har også fått et par, men bare et par, negative tilbakemeldinger som går på at jeg lokker barn og unge inn i synd og fortapelse,” forteller Vidar Pedersen.

Godt i glasset har tidligere skrevet om forbudet: Trenger vi egentlig reklame for øl på TV?, Norske øl? Nei, det snakker vi ikke høyt om…, Kan vi snart snakke høyt om norske øl?

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *