Ja, vi elsker øl til frokost!!

17. mai er den dagen i året det er legitimt å drikke alkohol til frokost. Har du først sjansen, bør du velge riktig.

17. mai er finstas, sitronbrus og langdryge taler fra rektor på skoleplassen. Det er maratonsending på NRK, korpsmusikk og kongefamilien som vinker på seg senebetennelser i håndleddene. 

Bytt ut frokostchampagnen med øl!

Bytt ut frokostchampagnen med øl! (Foto: Steve Ryan/ CC-lisens.)

Men nasjonaldagen er også en fin anledning til å invitere gode folk på besøk. Begynn tidlig. Mat på bordet, godt i glasset. 17. mai er en eneste lang frokost.

Duften av champagne: Champagnefrokost er et innarbeidet begrep, et synonym på frokosten denne ene dagen i året. Jeg tar meg heller en øl. Og ølet trenger ikke å være så langt unna champagnen som man skulle tro.

For en stund siden serverte jeg en kompis en belgisk trippel – en Tongerlo Prior Tripel for å være eksakt – og han stusset over aromaen. ”Denne lukter jo champagne,” sa han, og hadde selvfølgelig rett. Den fruktige duften av estere i mange belgiske øl minner om champagne. Å servere en belgisk trippel til frokosten, blir aldri feil. I hyllene på Vinmonopolet står det mange av sorten. Du kan for eksempel prøve Westmalle Triple, Brouwerij Bosteels Tripel Karameliet eller Kinns Bøvelen.

Brussels champagne: Gøy med kork!

Brussels champagne: Gøy med kork!

I det store og hele vil mange belgiske øl stå godt til en lang frokost. Gyllene øl som den tørre djevelen Duvel eller belgiske hveteøl som Hoegaarden Wit er like selvfølgelige på frokostbordet som skolekorps i 17. maitoget. Prøv trappistølet Rochefort 10 til blåmuggosten, Nøgne Øs Saison til røykelaksen,  Lervigs White Dog til spekematen.

Brussels champagne: Min teori er at champagne handler vel så mye om korken som selve drikken. Det er lyden av feiring, den barnslige gleden ved smellet og korken som skyter til værs og setter merker i taket. Nå finnes det øl på markedet med koniske korker, så korken i seg selv er ingen unnskyldning for ikke å drikke øl på 17. mai.

Oude Geuze Boon er tilgjengelig på de fleste pol, og er en festkledd flaske med champagnekork på toppen. Ja, det smeller når du åpner flasken, og smaken gir garantert gjestene noe å snakke om. Dette er ikke øl for nybegynnere, sånn at det er sagt, men en såkalt surøl. Disse ølene er utpreget syrlige og tørre, ofte sprudlende, så det er ikke uten grunn at stilarten geuze kalles for ”Brussels champagne”.

Noe i gjæren: Store dager fortjener store øl, og store øl gjæres ofte ut med champagnegjær. Nøgne Øs Dark Horizon, en imperial stout med 16 alkoholprosenter, er en høytidsøl, og får du hendene på en av disse er den perfekt å dele med gode venner.

Ikke bare champagne som skummer! Heftige mørke øl passer godt på 17. mai.

Ikke bare champagne som skummer! Heftige mørke øl passer godt på 17. mai.

De champagneutgjærede ølene er ikke veldig tilgjengelige, selv om BrewDogs Tokyo, en staut jævel på 18,2 prosent, finnes på enkelte pol. Siden vi snakker om nasjonaldagen, må det være lov til å være nasjonalistiske… Store øl som Nøgne Øs #100, Lervigs Konrad’s Stout, Ægirs Natt og Haandbryggeriets Odin’s Tipple anbefales alle på det varmeste. 17. mai er dagen du henter frem ølene du har stuet vekk i et klesskap eller en bod. Ingen grunn til å spare på godsakene. (De store ølene er til for å deles med venner, og husk for all del å ha et glass vann ved siden av.)

Det finnes også mye godt i butikkhyllene som kan lede deg gjennom formiddagen. Kinns Manna (3,7%) eller Haandbryggeriets Humlesus (4,5%) er begge hyggelige bekjente som neppe vil slå seg vrang under frokosten. Sistnevnte vil nok gå fint sammen med rakfisk. Ellers kan fruktøl á la Boon Kriek (4%) være verdt å prøve.

Øl til frokost: Selv om vi i Norge kun holder av én morgen i året til alkoholholdige frokostdrikker, er fenomenet relativt vanlig i andre land. Store menn og kvinner har opp gjennom historien drukket øl til frokost. En favoritt er historien om John Adams, den andre presidenten i USAs historie, som tok seg en øl til frokost hver dag han studerte ved Harvard.

Frokostøl finnes det mange av; de mest kjente er nok Founder’s Breakfast Stout og Mikkellers Beer Geek Breakfast. Felles for disse er det intense og tydelige innslaget av kaffe, kanskje ikke det jeg vil anbefale til selve frokosten, men perfekt etterpå.

Uansett hva du velger til frokosten, er det lite annet å gjøre enn å skåle og gratulere med dagen!

Hatland

3 Comments

  1. En god artikkel som alltid fra Godt i Glasset.

    Jeg husker Ole Martin Alfsen snakket om dette med kork under min WSET utdannelse, og hvordan dette var en “voksenlyd”. En lys som bringer assosiasjoner til voksne på en helt annen måte enn det gjør for barn og unge, og hvordan litt av “magien” falt bort når man hadde vin med skrukork (eller bare øl).

    • Takker!

      Jepp. Lyden er viktigere enn innholdet på 17. mai! Men det skader ikke akkurat at det gjemmer seg noe bra under korken!

  2. Pingback: Underholdning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *