Himmelen finnes (i en sliten murbygning i York Way)

Kris Wines regnes som en av verdens beste ølbutikker. Ryktet er ikke ufortjent.

Vi hopper av undergrunnsbanen i slitne Camden Town, beveger oss opp på gateplan, sjekker kartboken og skjønner at det er langt å gå. Vi går forbi murhus etter murhus. Vi er utenfor allfarvei, på vei inn i suburbia.

Hvis du vet hvor du skal, er dette stedet å reise.

Hvis du vet hvor du skal, er dette stedet å reise.

Kris Wines er ikke butikken du plutselig dumper over i London. Du må vite hvor du skal. På en måte forteller dette noe om statusen håndverksøl har i England; det er stort blant få, men lite blant de fleste. Konservative, herlige England, eh?

”Det er på vei,” sier Kreshna, innehaveren av den 30 kvadratmeterstore butikken. ”Det brygges mye godt øl i London for tiden. Bare det siste halve året har 14 nye bryggerier kommet til.”

Nye varer hele tiden: Kris Wines er en institusjon i ølverden. Den lille off-Licence-butikken i York Way er kort og godt en av verdens beste ølbutikker – ja da, den har toppet kåringer hos både RateBeer og Time Out Magazine – og utvalget er imponerende. På den lille plassen har Kreshna fått plass til så bemerkelsverdig mye øl at man kan mistenke ham for også å skrive bøker om hvordan man best utnytter plassen i små leiligheter.

“Jeg har ikke lagerplass,” sier han. “Det er utrolig dyrt å leie næringslokaler i London. For tiden har jeg stuet vekk 17 kasser med godt øl i leiligheten.” Statusen til butikken er viktig for bryggeriene, og Kris Wines fungerer nærmest som et utstillingsvindu for godt øl. ”Det er nok viktigere for bryggeriene å selge ølene sine her enn on the regular shop on the street,” innrømmer Kreshna.

Han er like smilende som han er kunnskapsrik. Kreshna kan holde foredrag om hvilke humletyper som er brukt i hvilke øl. Og han tar seg god tid med kundene.  ”Vi har øl her som er svært vanskelig å få tak i andre steder,” sier han, og forteller om en amerikansk kvinne som var på besøk dagen før og rensket hyllene hans for alt øl fra velrennomerte Cantillon. ”Hun var blank i øynene,” forteller Kris.

Øl som for eksempel Speedway Stout fra Ale Smith og Bourbon County stout fra Goose Island eller øl fra bryggerier som De Molen, Rouge Ales og Mikkeller blir aldri gamle i denne butikken. Kris Wines har høy turnover, nye varer ankommer hele tiden.

Kreshna, innehaveren av Kris Wines, er hyggelig og særdeles kunnskapsrik.

Kreshna, innehaveren av Kris Wines, er hyggelig og særdeles kunnskapsrik.

Ølene er plassert i hyllene etter fra hvor i verden de kommer fra. Kris Wines fungerer nærmest som et bibliotek over øl. Her finner du mye godt fra Tyskland, Belgia, Nederland, USA, Norge og Danmark.

Under hardt press: Kris glemmer uansett ikke hvor han kommer fra, og han misjonerer gjerne for øl fra eget land.

”Mange nye engelske bryggerier har oppdaget amerikansk humle,” forteller han, ”og disse bryggeriene kommer med nye øl hele tiden. The Kernel er i så måte ekstreme. De brygger øl utfra humletypene de har tilgjengelige, og du får sjeldent tak i samme øl fra dem mer enn en gang.”

The Kernel er i ferd med å bli Englands store flaggskip når det gjelder håndverksøl, men Kreshna nevner også bryggerier som Arbor Ales og Brew by Numbers som han mener at det er verdt å sjekke ut. Han snakker i det store og hele entusiastisk om ølbølgen som skyller inn over de britiske øyene for tiden. Det skulle bare mangle. Den britiske øl- og pubkulturen er under hardt press for tiden, og om interessen for håndverksøl kan kickstarte denne kulturen igjen, vil ingenting være bedre.

Butikken på hjørnet: Kreshna overtok off-licence-butikken etter sin onkel like etter tusenårsskiftet. Og butikken gikk ikke veldig bra. Konkurransen hardnet til, flere og flere butikker fikk lisens til å selge alkohol. ”Jeg tenkte at vi måtte spesialisere oss, og jeg hadde allerede oppdaget belgiske øl, og det var egentlig det,” forteller Kreshna.

Sakte, men sikkert er butikken blitt et pilegrimssted for ølnerder fra hele verden. Amerikanere, spanjoler, nederlendere og nordmenn er hyppige gjester. Men Kreshna tar seg også av sine lokale stamkunder. Kris Wines er fortsatt butikken på hjørnet. Like innenfor døren står et kjøleskap der du finner klassiske britiske øl som John Smith’s Extra Smooth og Foster’s Lager. Ikke det den spesialiserte ølhunden jakter etter, men jeg synes nå allikevel at det er forbanna sympatisk.

The Lot: Her er deler av utbyttet. Mye godt!

The Lot: Her er deler av utbyttet. Mye godt!

Det eneste minuset jeg noterer i kladdeboken, er mangelen på en del klassiske britiske øl. Du finner for eksempel ingenting fra Fuller’s her. Kreshna synes ikke de er interessante nok, og han mener at du får tak i dem overalt ellers. Og han har sikkert et poeng.

Overvekt på flyet hjem: Etter halvannen hyggelig time i butikken er tiden kommet for å betale for ølene jeg har bestemt meg for å ta med hjem. Tre fulle handleposer med munngodt. Kreshna hiver to ekstra øl oppi – ikke tale om at jeg skal betale for dem – og sier at dette er øl jeg kommer til å elske. Den ene er samarbeidsølen Big Mofo Stout fra Mikkeller og Brodies, den andre er Wyoming Sheep Ranch, en double IPA fra Buxton Brewery som regnes som et av verdens mest spennende bryggerier for tiden.

Jeg er overbevist, jeg tar Kreshna i hånden og takker for handelen. Jeg går ut i York Way, jeg smiler like bredt som Kreshna.

”Fantastisk butikk,” sier jeg.

”Nå skjønner jeg hvordan du har det, når du er med meg i skobutikker,” sier damen. ”Men i skobutikkene jeg går i, har de stoler du kan sitte på.”

Lenker: Kris Wines’ hjemmeside, Kris Wines på RateBeer, Kris Wines på facebook med oppdateringer på nyheter i butikken

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *