Er øl et smutthull i tolloven?

Det høres for godt ut til å være sant, gjør det ikke?

Jeg har funnet frem passet. Samboeren og jeg skal ut og reise. Vi skal til London. Reisen kommer selvfølgelig til å dreie seg en del om øl. Og jeg har allerede begynt å planlegge.

Ut å fly! Neste stopp: London!

Ut å fly! Neste stopp: London!

Jeg kommer som alltid til å ta med meg kvoten hjem, det vil si fem liter øl. I London er sjansene store for at jeg kommer til å finne interessante øl som er umulig å oppdrive her hjemme, og disse skal pakkes i bobleplast, legges i kofferten og fly hjem.

Jeg har for så vidt skrevet om hvor mye øl man ta med seg hjem tidligere, men det er en sak jeg ikke klarer å slå meg til ro med. I tolloven defineres nemlig øl som ”over 2,5% (også sterkøl)”, men hva er egentlig sterkøl?

Det finnes øl på markedet med svimlende høye alkoholprosenter, og per tollovens definisjon er disse øl. I prinsippet betyr dette at jeg skal kunne ta med meg hjem fem liter av det 41 prosent sterke alkoholbeistet Sink the Bismarck til BrewDog. Det høres veldig merkelig ut, som om noen har glemt å gjøre jobben sin.

I tolloven defineres rusbrus, vin og brennevin ut fra hva de maksimalt kan inneholde av alkohol, mens øl ikke har en slik grense. Slik jeg leser tolloven – og lover skal jo ikke leses mellom linjene – så regnes øl som en drikke mellom 2,5 og 60 prosent. (Alkohol over 60 prosent er ikke lov å importere til landet.)

Jeg ser at denne diskusjon strengt tatt kun er av akademisk interesse, men den er artig nok allikevel. Selv har jeg ingen planer om å ta med meg noen av disse alkoholbombene, og utgangspunktet mitt var egentlig – en gang for alle – å finne ut om det er lov å ta med seg øl over 4,7 prosent. Og det er det. Case closed.

Lenke: Tollvesenet om alkoholkvoten

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *