Mye godt i polets maislipp

Fredag 3. mai er det nyhetsslipp på polet. I bestillingsutvalget er det mange godbiter.

Vinmonopolet følger opp løftet sitt om å ta ølkundene på alvor. Til sammen 67 nyheter i basis- og bestillingsutvalget er intet mindre enn enormt gledelig.

Jeg har ofte tatt meg i å lure på hvorfor Vinmonopolet til stadighet øker pilsutvalget sitt, men det er kanskje på tide å rive av seg skylappene og si det som det er. De fleste drikker pils. Og vanskeligere er det ikke. Pilsfolket kan glede seg til tsjekkiske Krusovice og danske Faxe Premium, vi andre får glede oss til mye av det andre.

Mørkt og godt fra Nøgne Ø: Dark Horizon 4th Edition er en begivenhet ved maislippet.

Mørkt og godt fra Nøgne Ø: Dark Horizon 4th Edition er en begivenhet ved maislippet.

Det første først: Nøgne Øs fjerde utgave av Dark Horizon – jada, hver utgave er en unik utgave – er det bare å bestille fire flasker av så fort du har sjansen. Denne ølen kommer til å få bein å gå på, så pass på at den ikke løper fra deg. I den grad Norge har én legendarisk øl, så er det denne. Det er en imperial stout på 16 prosent, og jeg er ganske sikker på at kaffi og sjokolade er fremtredende i både aroma og smaksbilde. I 2008 ble den første utgaven av Dark Horizon kåret til verdens 21. beste øl på nettstedet RateBeer, og det er den suverent høyeste plasseringen en norsk øl har hatt i denne kåringen. Under fjorårets Bjorleik i Bergen fortalte Ingrid Elisabeth Skistad, brygger hos Nøgne Ø, at denne utgaven muligens er den beste hittil. Det er bare å glede seg.

Danske Mikkeller er representert med seks nyheter i bestillingsutvalget, og siden vi er inne på heftige imperial stouts, må Mikkellers George på 11,1 prosent nevnes. Denne staute karen er – hvis du er glad i kraftige og mørke øl – veldig god. George er brygget hos Lervig i Stavanger, men det blir også spennende å prøve det nyeste tilskuddet i Mike Murphys Brewer’s Reserve-serie: Galaxy IPA.

Haandbryggeriet har tydeligvis vært i hagen og plukket bær, og stiller blant annet med fruktølene Rips, Blåbær, Kirsebær og Krekling. Haandbryggeriet utvikler seg mer og mer i denne retningen, og jeg må si at jeg liker det.

Øl fra munker: At japanske Kiutchi Brewery kommer på det norske markedet med øl som Red Rice Ale og Ginger Ale, er annerledes og spennende. Italiensk øl er også godt representert denne gang.

George fra Mikkeller er en liten godbit!

George fra Mikkeller er en liten godbit!

For min egen del knytter det seg denne gang mest spenning til ølene fra de to nye trappistbryggeriene Mont Des Cats og Stift Engelszell. Nå kan det sikkert krangles om franske Mont Des Cats egentlig er et trappist-bryggeri – de er ennå ikke sertifisert, de brygger ølene sine hos Chimay og har ingen umiddelbare planer om å bygge sitt eget bryggeri – men godt øl er det nok. Østeriske Engelszell har jeg skrevet om tidligere, og jeg gleder meg som en unge til å smake kvadruppelen deres Gregorius.

Alt i alt et meget godt slipp fra Vinmonopolet denne gang. Sjekk ut nyhetene selv på polets nettsider.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *