Nordens spesialølkonge!

Lervig fyller ti år, og Mike Murphy lufter sine tanker om fremtiden.

Lervig Aktiebryggeri fyller ti år! Det er en begivenhet som fortjener en skål, en gratulasjon, et intervju og en liten oppsummering.

“Vi kommer til å brygge minst et jubileumsøl,” avslører Mike Murphy. “Vi har allerede bygget én; en lager på 4,7 prosent.”

Brewed at Hillevåg

Lervig: Brewed at Hillevåg

Protestbryggeri: Historien bak Lervig er ytterst interessant, og begynner egentlig for 158 år siden. I 1855 startet nemlig Tou Bryggeri, et bryggeri som forsynte Rogaland og spesielt Stavanger-regionen med både øl og mel. Bryggeriet tok navnet sitt etter stedet hvor det ble etablert, men i 1901 flyttet de produksjonen sin til Lervig… Ok, vi trenger kanskje ikke å dra hele historien, bare konstatere at Tou ble en del av Ringnes-imperiet i 1990, og at det ikke tok lang tid før Ringnes flagget ut Tou. I 2003 la Ringnes ned bryggeriet, og flyttet produksjonen av Tou-pilsen til Oslo.

Folk fra Stavanger var i harnisk, ikke faen om storkapitalen skulle vinne… Fagforeningen ved Tou fikk med seg syv utesteder i Stavanger, og dermed var Lervig Aktiebryggeri en realitet. Det finnes selvfølgelig en viss form for ironi i at Lervigs pilsnere ble brygget hos Mack i Tromsø de første årene, og smaken var visstnok så som så. Høyenergi-ølbloggen DieByTheBeer beskriver det på følgende vis: ”Jeg har fortsatt mareritt om Ein Te, deres første brygg.”

Lucky Jack: Flaggskipølet til Lervig, og kanskje Norges beste butikkøl.

Lucky Jack: Flaggskipølet til Lervig, og kanskje Norges beste butikkøl.

Lykketreff: Lervig var det nye bryggeriet i Stavanger. De var lokale, men ikke veldig interessante. Lervig var et standard pilsbryggeri, og tallene i regnskapene var blodrøde. Redningsmannen Kristoffer Stensrud, en av Stavangers rikeste menn, engasjerte seg i Lervig i 2005, og har på mange måter holdt bryggeriet kunstig i live siden.

Ølportalen intervjuet Stensrud tidligere i år, og svaret hans om hvordan reisen så langt har vært, er særlig interessant: ”Den har vært vesentlig verre enn forventet.”

Om Stensrud har angret? ”Mange ganger,” sier han. ”Vi så først lyset da Mike Murphy kom inn og vi fikk commitment til godt øl.”

For det er det mye av Lervig handler om nå. Godt øl. Mike Murphy er lykketreffet, frelseren som kom til Stavanger i 2010.

Nordens svar på Sierra Nevada: På GenericBrewery, bloggen til Murphy, skrev han nylig om sine planer for fremtiden. Amerikaneren plages ikke akkurat av nordisk beskjedenhet, han durer på, maler ut ambisjonene sine med de skarpeste fargene på paletten.

Bryggermester Mike Murphy. (Bildet er gjengitt med tillatelse fra Lervig.)

Bryggermester Mike Murphy. (Bildet er gjengitt med tillatelse fra Lervig.)

”It looks really good that we may become that Norden Speciality King. (…) this brewery has the potential to become an institution among the greatest breweries around. May never become a Carlsberg but I would love to see it become a Sam Adams or Sierra N type of success story,” skriver han, og hvem er jeg til å si ham i mot? Mike Murphy har gang på gang – i Italia, i Danmark, i Norge – bevist at han kan brygge øl. Han har kvaliteten og finessen i sin Brewer’s Reserve-serie, og kvaliteten og masseappellen i den såkalte iddis-serien. Prøv Konrad’s Stout eller Lucky Jack, og du skjønner fort hva dette handler om. Mike Murphy brygger enkelt og greit nydelige øl uten ekstreme sprell.

Skittent spill: Men hvor realistisk er det egentlig? Kan Lervig ta steget opp og bli Nordens Sierra Nevada?

”Jeg synes at Lervig har et stort potensial. Vi har stor kapasitet, og vi kan med letthet vokse i takt med den økende etterspørselen,” utdyper Murphy overfor Godtiglasset. ”Jeg er klar for utfordringen. Vi har talentet og ivrer etter å gi markedet det markedet trenger; øl av høy kvalitet som er lett tilgjengelig. Vi appellerer både til massene og til hardcore ølnerder.”

Murphy har allerede vært i møte med styret og foreslått nye tanker til bryggeriet. I fjor solgte Lervig 965 000 liter øl, i år er målet 1,3 millioner liter, og kapasiteten til Hillevåg-bryggeriet er på tre millioner liter. At bryggeriet samarbeider med Mikkeller, gir dem en viss status i ølverden. Nevner vi også at Lervig i år allerede har eksportert mer øl enn hva de gjorde i hele fjor, skjønner vi at Mike Murphy ikke lever i en drømmeverden. Han sikter høyt, men det er ikke usannsynlig at han treffer midt i blinken.

Brewer's Reserve-serien til Mike Murphy er fantastisk!

Brewer’s Reserve-serien til Mike Murphy er fantastisk!

”Ølmarkedet er vanskelig og ustabilt. Og det er ikke enkelt å vokse på en ærlig måte i dette landet, når store bryggerier som Ringnes spiller skittent. De har funnet en måte å få ned konkurransen på, hovedsakelig ved å kjøpe hylleplass i supermarkedene. På denne måten reduserer de valget forbrukerne har, og tvinger dem til å velge sine produkter,” sier Murphy.

“Men så lenge vi har kunder som er lidenskapelige og informerte, kommer vi til å overleve.”

Handling foran ord: Lervig startet i utgangspunktet som en protest, og det er godt å høre at denne iveren fortsatt er intakt. For et par år siden tok REMA 1000 i Rogaland ølen til Lervig ut av sortimentet sitt. Dette ble møtt med voldsom uvilje blant befolkningen, de truet blant annet med boikott. Saken endte til og med på lederplass i Rogalandsavisene, og REMA ga til slutt etter.

”Jeg håper at flere begynner å skjønne hva som egentlig foregår i mat- og drikkvareindustrien, og tar bevisste valg utfra denne kunnskapen.”

En dyd av nødvendighet? Lervigs pils og sommerøl.

En dyd av nødvendighet? Lervigs pils og sommerøl.

Vi får håpe at han får det som han vil, at ølrevolusjonen ikke bare er en mote og et flott medieskapt ord, men at det faktisk er en revolusjon som omvelter og skaper varige endringer.

Pils eller ikke pils: Skal Lervig vokse inn i rollen som Nordens kvalitetsbryggeri, bør de kanskje kutte ut pilsen de produserer? Det er for så vidt ingenting galt med pilsen til Lervig, men det er kanskje det som er problemet. Den er like lite spennende som de fleste andre pils, den stikker seg ikke ut, og den passer vel ikke inn i profilen til et bryggeri som satser på håndverksøl. For Murphy er dette et tveegget sverd.

”Jeg vil jo helst bare brygge alternativer til det som er standarden i markedet, men vi selger mye pils, og folk er glade i Lervig-pilsen… Jeg har sagt at den dagen vi har sprengt kapasiteten, så kan vi begynne å tenke på å gå ut av pilsmarkedet, men den dagen er ikke kommet ennå. Og så er både kjæresten min og hovedeieren av bryggeriet glade i pilsen, og jeg kan jo ikke skuffe dem heller.”

Jubileumsølet til Lervig er dedikert til Kristoffer Stensrud, og blir en tysk lager på 4,7 prosent. Utfra Murphys beskrivelser blir dette en smakfull godsak; enkel og kompleks på samme tid, dyp gyllen og humlet med fire tyske humlesorter. Det er bare å glede seg.

Og spennende å følge med på fortsettelsen. For selv om Lervig er ti år, har Mike Murphy bare vært der de siste tre. Og det er med han at bryggeriet virkelig har løftet seg.

”Jeg har ingen planer om å stoppe før vi når full kapasitet, men selv det er kanskje ikke nok.”

Lenker: Hjemmesiden til Lervig, Bloggen til Mike MurphyGodtiglasset om samarbeidet mellom Lervig og MikkellerØlportalens intervju med Kristoffer Stensrud, DieByTheBeers intervju med Mike Murphy.

Hatland

3 Comments

  1. Veldig bra sak og alltid hyggelig å bli referert til! Synet mitt på Lervig i dag er dog kun positivt! 😀

    • Godt å høre!
      Så du ønsker ikke en remake av “Ein te” i forbindelse med jubileet?

  2. Ringnes og Hansa Borg er tilbake og bryter alkoholloven med kvantum og rabatt i sine avtaler med noen restauranter. Ringens ble anmeldt for forholdet i bla 2003 til konkurransetilsynet. Nå bør vel anmeldelse forelegges høyere organer !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *