Godtiglasset i hundre! Nøgne Ø i tusen!

Skal man først markere et jubileum, skal man gjøre det skikkelig!

På seinsommeren/ høsten kommer Nøgne Ø med sitt brygg nummer 1000, en milepæl det er verdt å feire. Og Nøgne Ø gjør det ordentlig. Vi hadde vi vel heller ikke ventet noe annet.

#1000 og #1001 vil komme som en topakning, og begge ølene vil ligge på ti prosent. De vil ha et par fellesnevnere, men likevel være veldig forskjellige,” skriver Kjetil Jikiun i en epost til Godtiglasset.

Symbolet på kompromissløshet.

Symbolet på kompromissløshet.

To øl på en gang?! Hvis ikke det er gode nyheter, så vet ikke jeg hva som er gode nyheter.

Aldri i verden: Jeg liker det lett symbolske ved navnene på jubileumsbryggene. #1000 og #1001 markerer liksom slutten på de første og begynnelsen på de neste tusen bryggene til Nøgne Ø.

Det har neppe vært en selvfølge for Jikiun å nå denne milepælen. I et intervju med tidsskriftet Plot i 2011, ble han spurt om han ville ha gjort det han har gjort om igjen, og han svarte: ”Aldri i verden.”

Nøgne Ø er pionerene i den norske ølrevolusjonen. Det er elleve år siden Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun startet opp med tomme hender og hodene fulle av gode ideer. De startet i en tid der forutsetningene for å lykkes var veldig annerledes enn hva de er nå. I 2002 var India Pale Ale et fremmedord, og det å starte et håndverksbryggeri var – la oss være ærlige – galskap, ekstremsport, oddsene var elendige.

And the crowd goes wild! Nøgne Ø kommer snart med jubileumsølene #1000 og #1001. (Foto: MarkFive/ CC-lisens)

And the crowd goes wild! Nøgne Ø kommer snart med jubileumsølene #1000 og #1001. (Foto: MarkFive/ CC-lisens)

Trang fødsel: I 2004 gjorde Apéritif en stor sak på Nøgne Ø, og der får vi et lite innblikk i hvordan den spede starten var for Grimstad-bryggeriet. Selv om Kjetil Jikiun var ute i verden og sjekket mulighetene for å investere i et fikst ferdig bryggeri, skjønte han raskt at det ble for dyrt. Inn kom Roger Evensen, en sveiser som hadde jobbet i Nordsjøen i årevis.

”Løsningen ble å oppsøke gamle, nedlagte meierier, søppelfyllinger og andre plasser der det var rustfritt stål å finne. (…) Etter cirka 1200 timer sto bryggeriet klart, basert på ideer hentet fra blant andre Reodor Felgen og Petter Smart,” fortalte Roger Evensen til Apéritif.

Starten var kronglete og vanskelig, men Nøgne Ø ble raskt anerkjente for å levere varene. Anmelderne overgikk hverandre i å lovprise ølet fra Grimstad, og i en artikkel i Dagens Næringsliv i 2003 skriver journalisten: ”Spenningen knytter seg til hva som vil skje når nyhetens interesse har lagt seg.”

Jubileumsøl: Vel, nyhetens interesse har ennå ikke lagt seg, og Nøgne Ø styrer inn i fremtiden mer vitale enn noensinne. Det kan i hvert fall virke sånn. Det siste året har den ene nyheten etter den andre kommet fra bryggeriet, og i år kan vi blant annet vente oss den fjerde utgaven av Dark Horizon og to jubileumsøl. I tillegg vet vi at Jikiun og Nøgne Ø er involvert i det nye bryggeriet Slettnes Bruk i Finnmark. Spennende? I think yes.

#100 var en meget vellykket måte å feire Nøgne Øs brygg nummer 100.

#100 var en meget vellykket måte å feire Nøgne Øs brygg nummer 100.

Å brygge øl for å markere milepæler er ganske vanlig blant både hjemmebryggere og håndverksbryggere. Og da slår man gjerne på den store trommen. Godtiglasset har tidligere skrevet om Kinns brygg nummer 400, en barley wine som etter det jeg kjenner til enten får navnet Tykjen eller Ivar Aasen Byggvin. Haandbryggeriet kom i fjor med Tindved, det var drammensernes brygg nummer 500. Og for å nevne en utlending, føles det naturlig å ta med Goose Islands Bourbon County Stout, en øl som går for å være blant de beste i verden: ”I really wanted to do something special for our 1000th batch at the original brewpub. Goose Island could have thrown a party. But we did something better. We brewed a beer,” står det på etiketten.

Veien videre: Kjetil Jikiun vil ikke ut med hvilke typer øl vi kan forvente oss av de to jubileumsbatchene. Det er uansett fristende å spekulere litt… I et intervju Jikiun gjorde med den svenske ølbloggen MankerBeer i fjor fortalte han at de siktet seg inn på noe i retning av en barley wine eller en kvadruppel. Det hadde ikke vært dumt. Begge de to tidligere jubileumsølene til Nøgne Ø – de fantastiske #100 og #500, også de på 10% – har begge vært av typen Imperial India Pale Ale, så kanskje de velger å videreføre den trenden. Det hadde ikke vært så dumt, det heller.

”Det er mange detaljer som ennå ikke er på plass. Når vi planlegger slike produkter, er vi først og fremst ute etter kreativitet. Veien blir liksom til mens vi går,” skriver Kjetil Jikiun.

Den veien har så langt vært særdeles spennende å følge. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Lenker: Nøgne Øs hjemmeside, Apéritif om Nøgne Ø, DN-artikkel om Nøgne Ø, MankerBeers intervju med Kjetil Jikiun

PS: Dette var Godtiglassets innlegg #100. Det er smått utrolig. Jeg klapper meg selv på ryggen, og bestemmer meg for å feire med en god øl i kveld. Det blir Nøgne Øs #100. For å si det med de velvalgte ordene på etiketten til Nøgne Øs #500: “Nothing is like celebrating your own milestones.” Skål!

Hatland

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *