Er Vinmonopolets dager snart talte?

Det nærmer seg valg, og politikerne pakker flesket ut av vakuumpakningene.

Det er få ting som løser opp stemningen i en forsamling som alkohol. Sånn er det også innenfor politikken. Salg av alkohol i nærbutikken engasjerer mer enn bistandspolitikk, og løfter om billigere alkohol og bensin har alltid vært et trekkplaster for å få folk til valglokalene.

I helgen gikk Trine Schei Grande og Venstre inn for at det skal være lov å selge vin og sterkøl i butikk. (Foto: Bård Ek/ CC-lisens)

I helgen gikk Trine Schei Grande og Venstre inn for at det skal være lov å selge vin og sterkøl i butikk. (Foto: Bård Ek/ CC-lisens)

I helgen gikk Venstre inn for å myke opp alkoholloven i Norge. De vil ha sterkøl og vin i butikkhyllene, og mener at det er god distriktspolitikk. Nå er det ikke første gang at Venstre går inn for dette, men til forskjell fra tidligere er ikke forslaget urealistisk denne gang. Et borgerlig flertall etter høstens valg kan være begynnelsen på slutten for Vinmonopolet.

Pol i endring: Av de borgerlige partiene er det kun KrF som er direkte motstandere av en oppmykning, og denne saken er nok et av forhandlingskortene KrF vil dra med seg inn i et eventuelt regjeringssamarbeid. Hvis det er et parti i Norge der avholdsbevegelsen fortsatt står sterkt, så er det hos Hareide og hans disipler. Og det er ikke veldig sannsynlig at Høyre og Fremskrittspartiet kommer til å velte et eventuelt regjeringsprosjekt på bakgrunn av alkoholloven. Vinmonopolet faller neppe i kommende stortingsperiode, men prosessen er i gang og det er nok bare spørsmål om tid før noe skjer.

Spørsmålet er om vi egentlig vil det.

Vinmonopolet har vært i endring i årevis. Det er ikke så lenge siden man måtte stå i kø på polet, og når man endelig kom frem til disken stotret man frem navnet på en argentinsk vin. Det føltes omtrent som å være en tolvåring på rektors kontor. Det var både traumatiserende og stigmatiserende. I 1999 kom de første selvbetjente polene, snart blir det mulig å handle på polet både på jul- og nyttårsaften, og de siste årene har Vinmonopolet plassert seg høyt på Norsk Kundebarometer.

Trenger tillit fra folket: Akkurat det er ikke tilfeldig. I årsberetningen til Vinmonopolet i 2010, skriver de: ”Uten folks støtte, intet vinmonopol” og at de aldri kan ”ta vinmonopolordningen for gitt, men at vi hele tiden må jobbe målrettet slik at Vinmonopolet har tillit i befolkningen.”

Statlige monopol er en utrydningstruet rase.

Statlige monopol er en utrydningstruet rase.

Vinmonopolet er en av de siste restene fra forbudstiden, og statlige monopolutsalg høres unektelig ut som en anakronisme i markedsliberalismens tidsalder. Hvis ikke Vinmonopolet tilpasser seg tiden, kan de bare stenge dørene. Og det vet de.

Kall meg gjerne en reaksjonær tulling, men jeg elsker Vinmonopolet. Jeg elsker å gå langs hyllene, plukke med meg en flaske som inneholder noe jeg enten har smakt eller ikke har smakt før, snakke med en betjening som ofte har skummelt god peiling på det de driver med… Å gå på polet er høytidsstund.

Kvalitet koster: For noen år siden snakket min bror med en vinkjenner. Han hadde vært på Vinmonopolet, og han var fra seg av begeistring. Han hadde aldri vært i en butikk med bedre utvalg av kvalitetsvin i hele sitt liv. Han var fra Italia.

Godt utvalg er ingen selvfølge i dagligvarebutikker.

Godt utvalg er ingen selvfølge i dagligvarebutikker.

For meg er dette det viktigste argumentet. Forsvinner Vinmonopolet, kan du banne på at utvalget krymper som valgflesk i en varm steikepanne. For meg er det ikke viktig å kunne hanke med meg en Blue Nun fra Bunnpris like før stengetid en fredags kveld. Jeg vil ha kvalitet. Da jeg var i København i fjor, var jeg innom en del dagligvarebutikker, og utvalget av øl var oppsiktsvekkende dårlig. Det er ingen grunn til å tro at det vil bli annerledes i Norge. At de store byene vil ha marked for en god ølbutikk er mulig, men langt fra sikkert, og i grisgrendte strøk vil man muligens ende opp med dårligere utvalg enn hva det var i utgangspunktet.

Nå vil sikkert mange argumentere med at jeg bor i Bergen, en by med to av de desidert beste polene i Norge, men jeg kan garantere at folk i Lakselv ikke vil få et bedre utvalg av at REMA 1000 overtar salget av vin og sterkøl. Butikkene kommer til å ta inn det som selger mest, og det som selger mest er ofte det som både koster og smaker minst. Sånn er det bare.

Et stykke å gå: Jeg har tidligere vært kritisk til ølutvalget på Vinmonopolet, men det er i bedring. Øl er et uttalt satsningsområde, og de siste slippene fra polet hinter om dette. De har fortsatt et stykke vei å gå, men jeg både tror og håper at de går det stykket.

En debatt om den norske alkoholloven ønskes velkommen, men det er andre elementer  i lovverket – for eksempel mulighetene for nøytral produktinformasjon og bedre tilrettelegging for norske alkoholprodusenter – som er viktigere å diskutere enn selve Vinmonopolet.

Lenker: NRK om saken, Norsk kundebarometer, Vinmonopolets visjon.

Hatland

0 Comments

 1. Er heller ikke så veldig sikker på at det vil endre seg til det bedre. Jeg ønsker uansett at vi beholder vinmonopolet. Det er som du understreker et verdifullt sted å finne personal som faktisk kan noe om det de selger. Det samme kan sjeldent sies om de som jobber på min lokale Rema/Rimi osv. Har dog ingenting i mot at de butikkene som ønsket å selge sterkøl (bryr meg lite om vin) har kunnet ha søk om salgsbevilgning. Da har de butikkene som bryr seg om utvalget kunnet ha tatt inn noen flasker. Tror dog at utvalget i de fleste butikkene i utganskpunktet ikke ville endre seg i særlig stor grad. F.eks er matbutikkene er enkelvis, selv om de er del av en kjede, tillatt å ta inn lokale matvarer (kortreist) men det man finner i hyllene er rimelig stusselig. Er redd at øl være omtrent likt. Det jeg hadde likt var at de som ønsket det kunne ha startet opp sine lille lokale ølbutikk der de spesialiserte seg på nettopp dette. Om dette vil være prisdrivene er jeg noe mindre sikker på.

  Takk for bloggen forresten. Verdifull kilde til en masse nyttig informasjon 🙂

  • Takk for hyggelig tilbakemelding!
   I pose og sekk hadde vært bra, men dersom butikkene får lov til å selge vin og sterkøl er jeg ganske sikker på at grunnlaget for Vinmonopolet forsvinner. Åpner vi opp, sånn Høyre og Venstre vil, for salg av sterkøl og vin på utvalgte steder, kan du banne på at noen kommer trekkende med at dette er i strid med EØS-avtalen, og så har du det gående. Jeg tror at hvis vin og sterkøl blir tillatt solgt i butikkene, så faller Vinmonopolet. At vi skal bli sittende igjen med egne spritpol, høres ikke veldig realistisk ut.
   Kompetansen på polene er noe du neppe vil oppleve i dagligvarebutikkene, og sammenligningen din med kortreiste matvarer tror jeg er ytterst reell. Det høres fint ut på papiret, men er ikke sånn i virkeligheten.
   Googlet deg forresten, og ser at du driver med hjemmebrygging. Herlig hobby!

   • Skumle google 🙂 Jeg presiserte ikke det da jeg skrev men for min del har jeg villet beholde vin på polet. Ønsker bare at vi i allefall kunne ha gitt det butikkene som ønsket dette en mulighet for å selge sterkøl. Om dette har villet ført til vinmonopolet’s fall vet jeg ikke (penger er ikke min sterke side). Jokeren vil kansje være juleølsesongen der vinmonopolet trolig tjener gode penger. Spesialjuleølene fra de små bryggeriene blir utsolgt etter bare noen få uker så der er det begreset med flasker og selv innen avdelingene på vinmonopolet er det nå konkuranse om hvem som får hvor mange. Hvis butikkene og kom på banen der hadde det trolig blitt et katteslagsmål om fordelingsnøkkelen på de. Kansje de små bryggeriene kunne ha presset prisen opp og tjent litt mere?

    • Spør du samboeren min, vil hun nok svare at penger ikke er min sterkeste side heller. Når de små bryggeriene vokser, vil det nok bli nok juleøl til alle. Registrerte at Nøgne Øs poljuleøl varte til langt ut i januar i år. Kinns Julefred får jo alltid bein å gå på, det kan du lese om her: http://www.firdaposten.no/lokalnytt/article6338246.ece

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *