Kan vi snart snakke høyt om norske øl?

Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye, enn det er for et norsk bryggeri å informere om produktene sine.

I Arbeiderpartiets forslag til partiprogram for de neste fire årene, står det at det bør åpnes for ”omtale og bilder av alkoholholdige produkter på produsenters og leverandørers nettside”.

På tide, spør du meg.

Kinns hjemmeside sier det meste. (Faksimile)

Kinns hjemmeside sier det meste. (Faksimile)

Informasjonstørst: Den norske alkoholreklamelovgivningen gikk ut på dato idet globalisering ble et folkelig fremmedord. Gjennom internett, sportssendinger på TV, utenlandske TV-kanaler og magasiner har vi allerede god tilgang på informasjon og reklame om alkoholholdige produkter. Men det er et problem; så å si alle produktene det er snakk om er utenlandske. Det er en form for omvendt proteksjonisme: Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye, enn det er for et norsk bryggeri å informere om produktene sine.

Og det er altså dette som er stridens kjerne: retten til nøktern produktinformasjon. Norske bryggerier og alkoholprodusenter jobber ikke for å bombardere folk med glorete reklamer på tv, de ønsker å kunne beskrive produktene sine på hjemmesidene sine. Som forbruker må man altså aktivt oppsøke disse stedene på nettet, man må selv søke informasjon.

Maner dette til misbruk? Nei, mener jeg. Jeg tror ikke at misbrukere er så opptatte av hva de drikker, jeg tror ikke at de bruker tiden sin på å lese seg opp på hvilken drikke som passer best til hvilken type mat, jeg tror faktisk at de bruker mesteparten av tiden sin på å drikke.

Kjersti Toppe fra Senterpartiet. (Portrett fra Stortingets hjemmeside.)

Senterpartiets Kjersti Toppe. (Portrett fra Stortingets hjemmeside.)

Kjemper for tapte saker: At Arbeiderpartiet foreslår en endring i lovverket, fører ikke nødvendigvis til at de vinner frem. Senterpartiets Kjersti Toppe gikk nylig ut og foreslo ytterligere innskjerpinger. For noen dager siden sa hun til VG at det i henhold til regjeringens rusmelding også skal være ”en gjennomgang av redaksjonell omtale av alkoholprodukter”.

Ruspolitikk er viktig, for all del, men det handler om å synliggjøre hva som virkelig er problemet og ikke usynliggjøre nøktern informasjon. Kjersti Toppe er kanskje den mest aktive avholdspolitikeren i Norge – og ære være henne for det – men jeg mener at hun feiladresserer problemet, når hun går til kamp mot medienes rett til å skrive om alkoholholdige produkter. Toppe utfordrer ytringsfriheten, og stiller seg selv lagelig til for hogg.

Da hun i fjor tok til orde for å forby kartongvin, fikk hun svar fra sine egne i ungdomspartiet: ”Dette er et latterlig forslag som bare fører til irritasjon blant folk!”

Tiden Toppe bruker på å slåss mot vindmøller, burde hun kanskje bruke på andre rusrelaterte problemstillinger?

Overmoden: Da jeg besøkte bryggeributikken til Kinn i Florø tidligere i år, fikk jeg vite at de ikke har lov til å selge ølglass med sin egen logo, men at de har lov til å selge ølglass uten logo. Hva er egentlig forskjellen? Et ølglass er vel et ølglass uansett.

I 1999 endret man den såkalte Ølloven fra 1912, en lov som var en etterlevning fra før forbudstiden. Den loven forbød folk å brygge øl hjemme. Nå er tiden overmoden for å gjøre det samme med deler av alkoholloven.

Relaterte saker på Godtiglasset: Norske øl? Nei, det snakker vi ikke høyt om…Trenger vi egentlig reklame for øl på TV?

Lenker: Arbeiderpartiets forslag til nytt partiprogram, Dagbladet: – uaktuelt å forby pappvin, DN: Tobakkshysteri, alkoholloven.

Hatland

0 Comments

  1. Det er, bortsett fra i KrF og SP, en trend der partiene jevnt over ænsker å liberalisere deler av norsk alkoholpolitikk. Deler av dette kommer fra de eldre i sentralstyret, men mye kommer fra de unge politikerne som nå kommer inn i hovedpartiet. Jeg er veldig villig til å spå en liberalisering på et eller flere punkter i neste stortingsperiode uavhengig av valgresultat. Regelen du snakker om her kommer i hvert fall til å bli fjernet. Dette er det bred enighet om, og eneste grunnen til at det ikke er gjort allerede er fordi AP i regjering har en avtale med SP (naturligvis et ledd i en større avtale) om ikke å liberalisere alkoholpolitikken. Det er et av de få områdene SP har fått fullt gjennomslag, og går mot flertallet i både SV og AP. På høyresiden _kan_ det samme skje om KrF (som definerer alkoholpoltikk som en kjernesak de ikke vil fire på) får en viktig rolle i en fremtidig regjering.

    Litt spesielt i grunn at på tross av at det store flertallet på Stortinget ønsker en endring kan vi faktisk risikere å få enda en periode der ingenting skjer.

    Personlig er jeg dog optimist og tror de ikke vil klare å holde på dette lengre.

    • Jeg tror ikke akkurat at dette er saken som kommer til å velte regjeringssamarbeid, og det er heller ikke en sak som får meg til å løpe til valgurnene. Men denne loven er så i utakt med tiden, at den bare forundrer meg. Med gårdsbryggerier som brygger øl og cider, burde jo dette egentlig være SP-politikk…
      Jeg tror nok også at denne regelen faller ganske snart. Tiden er overmoden for å gå gjennom hele alkoholloven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *