Sølvmedaljer til Nøgne Ø og Ægir! GRATULERER!

Vi fortsetter der vi slapp i går, og konstaterer at norske håndverksbryggerier brygger øl i verdensklasse! – Veldig kjekt, sier Evan Lewis, bryggerimester hos Ægir.

Dagens listeslipp fra RateBeer handler om de beste ølene innenfor ulike kategorier, og her gjør Norge det skarpt. Nøgne Ø prisbelønnes for både sin Porter og sin Imperial Rye Porter (kollaborasjonsøl med amerikanske Terrapin Beer Company), mens Ægir henter hjem en sølvmedalje for sin grandiose porter Lynchburg Natt.

Evan Lewis og Ægirs ølfilosofi høster internasjonal anerkjennelse.

Evan Lewis og Ægirs ølfilosofi høster internasjonal anerkjennelse. (Foto: Thor Brødreskift, gjengitt med tillatelse fra Ægir.)

“Det er selvfølgelig veldig kjekt å bli anerkjent for å ha en øl blant verdens beste, og det på et såpass stort fora som RateBeer,” sier Evan Lewis til Godtiglasset, “men vi brygger ikke øl med tanke på sånne ratinger. Vi vil heller fokusere på kvalitet og mangfold, men det er flott å få bekreftelse på vår filosofi av og til.”

Lewis nevner også at Ægirs India Pale Ale i januar ble utropt til Norges beste øl, så Flåmsbryggeriet treffer tydeligvis godt med sin filosofi.

Mørke og fyldige nordmenn: Det er interessant, men ikke overraskende å se at Norge anerkjennes for sine mørkeste sider. Mikkeller valgte jo i sin tid Nøgne Ø som produsenter av sin Beer Geek-serie, på bakgrunn av at Grimstad-brygget var fenomenalt gode på de svarte fyldige øltypene.

Kjetil Jikiun, Nøgne Ø-sjefen, kommenterer prisene lettere lattermildt i en mail til Godtiglasset: “Det er rare ting, dette. Vi er mest stolte av våre velhumlede øl, men verden hyller våre mørke øl. Vi slapper av, koser oss, og lager det ølet vi liker!”

Nøgne Ø er flaggskipet blant norske håndverksbryggerier, og er allerede et navn på alle ølnerders lepper. Jeg har ved flere anledninger snakket med både spanske, franske og amerikanske ølentusiaster, og responsen, når de hører hvor jeg kommer fra, er alltid den samme: ”Norway? Ah! Nogne! Really good beers!” Ti tomler opp!

Sølvvinnerne! Er dette Norges tre beste øl?

Sølvvinnerne! Er dette Norges tre beste øl?

I 2007 ble Nøgne Øs Dark Horizon (First Edition) utropt til den 21. beste ølen i verden – den høyeste plasseringen en norsk øl har oppnådd – og Nøgne Ø har flere hyggelige plasseringer å se tilbake på.

I fremtiden kommer kanskje internasjonale ølnerder til å kunne navnene på flere norske bryggerier, selv om de foreløpig er mer sporadiske gjester. I fjor ble Haandbryggeriet kåret til verdens 48. beste bryggeri foran bryggerier som Sierra Nevada, Nøgne Ø (kom på 56. plass) og De Struisse Brouwers, og i år anerkjennes endelig Ægir for sine kunstner.

“Det er, så vidt jeg vet, første gang at Ægir utmerker seg på RateBeer,” sier Evan Lewis.

På tide! Godtiglasset gratulerer!
Lenker: Ægir, Nøgne Ø.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *