Verdens beste øl anno 2013

Ølnerdenes lister er klare. Westvleteren 12 vinner nok en gang.

Man kan si hva man vil om RateBeer, men at de er en vesentlig maktfaktor i ølverden er det liten tvil om. I overkant av fire og en halv millioner brukeranmeldelser av verdens øl, barer og butikker, gjør at det blir vanskelig å forholde seg likegyldig til dette nettstedet.

I januar hvert år oppsummerer de fjoråret, og hundretusenvis av øyne er rettet mot disse listene. En plassering på disse listene betyr selvfølgelig ekstra markedsføring for små bryggerier med minimale markedsføringsbudsjetter.

USA og Belgia dominerer listen.

USA og Belgia dominerer listen.

Verdens beste: Tidligere år har RateBeer pøst ut alle listene samtidig, men i år har de gjort det annerledes. I løpet av ni dager offentliggjøres listene en etter en. De begynte torsdag i forrige uke, og i dag ble altså den mest prestisjetunge listen sluppet.

Det er ingen overraskelse at ølet som topper listen er det belgiske trappistølet Westvleteren 12. Dette eksklusive ølet – ja, du må faktisk troppe opp personlig på klosteret som brygger ølet, for å sikre deg et eksemplar – har i årenes løp opparbeidet seg et rykte for å være det tilnærmede perfekte ølet. Jeg har aldri smakt det, men det må vel være et slags mål å en gang få fukte strupen med denne herligheten.

Det er få av ølene på listen som er tilgjengelige på Vinmonopolet, og du skal være veldig langt over snittet interessert for å få smakt deg gjennom ølene på denne listen. Hvis du vil prøve deg, kan du jo smake belgiske Rochefort 10 (den er i bestillingsutvalget til Vinmonopolet). Den plasserer seg på en fin åttende plass over verdens beste øl, og er et nydelig øl.

Listen domineres av amerikanske og belgiske øl, men det er hyggelig å konstatere at våre venner i Sverige og Danmark er representerte med et øl hver på listen (Närkes Stormaktsporter kommer på 37. plass, mens Mikkellers Beer Geek Brunch Weasel kaprer en finfin 20. plass).

Cardinal i Stavanger utropes til Norges beste pub.

Cardinal i Stavanger utropes til Norges beste pub.

Norges beste: Om det skyldes en glipp eller hva, vet jeg ikke, men en liste over de beste 140 ølene i verden ble også publisert i dag. Denne listen avviker en smule fra den andre listen, så den er høyst uoffisiell. På denne listen finner vi Nøgne Øs Imperial Stout på en 114. plass. Gratulerer! (Hvis du tenker at en 114. plass ikke er noe å ta av for, skal du vite at utgangspunktet for listen er rundt regnet 140 000 ulike øl, så shut it!)

Sett med norske øyne er det et par utmerkelser på de andre listene som er verdt å nevne. Stavangerpuben Cardinal utropes til Norges beste bar, Vinmonopolet i Vika regnes som den beste ølbutikken i Norge, Håndverkerstuene er beste restaurant, mens Schouskjelleren Mikrobryggeri stikker av med prisen som Norges beste bryggeripub. Det er bare å bøye seg, dunke hodet i asfalten og gratulere.

Hatland

0 Comments

 1. Du har faktisk mulighet til å smake den i Danmark. Helt nøyaktig på Carlsens Kvarter i Odense. De kjører til Belgia med jevne mellomrom og handler ølet. Første gangen jeg smakte det, var for 12 år siden.
  Om du har mulighet til det, kan du kontakte meg på e.mail. Har noe jeg må spørre deg om 🙂

 2. Min kjære fetter Finn bor i Belgia og er champagne-nerd, så han har stor forståelse for min øl-lidenskap. Og hva tror du han dukket opp med her forleden? Jo, to stykk Westvleteren 12 … Hva gir du meg, her hadde han troppet opp på klosteret og klart å kapre et knippe av denne fantastiske ølen. Har spart en flaske, den er så god at det nesten gjør vondt å drikke den opp 🙂

  • Du er heldig som har en fetter i Belgia. Det er det ikke alle som har.
   Jeg må jo innrømme at det er en drøm å en gang troppe opp på det klosteret… Har hørt at det er mulig å få tak i Westvleteren 12 andre steder i verden, men da gjerne til overpris. Kanskje min pilegrimsferd i livet skal gå til De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren?

 3. Denne ølen kan bestilles på beer mania i Brussel, finnes i salg på beer tempel i samme by. Prisen ligger på 12 euro per flaske.

 4. Heisann! Vet at det er mulig å få tak i ølen ulike steder, til tider også på nettet, og kanskje jeg burde gjøre det? Eller kanskje jeg en gang skal legge ut på en pilegrimsferd til Belgia? Vi får se.

 5. Har nettopp kommet hjem fra Brussel og smakt Westvleteren 12. Fant det på en liten bortgjemt pub og betalte omtrent det samme som for en dvask pils ute i Oslo. Smaken er ubeskrivelig,og den ble servert kjellertemperert (den gamle herre bak diske visste hva han gjorde for å si det sånn). Sikret med deretter 4 flasker fra Beer Temple. Kostet 12 € (dyrere enn på puben), men verdt hver en cent. Disse 4 skal nytes med andakt.

 6. Du er en heldig mann! Andaktene dine høres hellige og herlige ut!
  Min bror skryter av at han skal få tak i en flaske, den skal han stue vekk i en kjellerbod til jeg kommer på besøk. Så da skal jeg få smake vidunderet en gang i fremtiden. Har kunstig høye forventninger, vi snakker jo ølenes øl her, og er redd jeg blir skuffet. Har jo drukket en del gode øl etter hvert, deriblant Rochefort 10, fetteren til Westvleteren 12, og den er jo ikke dårlig den heller. Gleder meg uansett!

 7. NB! Flasker med metallkork må lagres stående, ellers blir det metallsmak på ølet.
  Hyllene i dette skapet er av tre og kan taes ut, slik at flaskene kan lagres stående.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *