Trippel glede

Da belgierne ville ta opp kampen mot pilsen, brygget de en fordømt god øl.

I dag slippes fire nye tripler løs på polet, noe som gir oss en gylden anledning til å dykke ned i historien til dette sterke lyse ølet fra Belgia, men først må vi ta en liten tur innom Plzen i Tsjekkia. For det var her ølet virkelig ble revolusjonert, våre dagers ølrevolusjon er ingenting i forhold.

Urpilsen. Den kanskje mest revolusjonære ølen som noensinne er brygget.

Urpilsen: Det kanskje mest revolusjonære ølet som noensinne er brygget.

Pilsen som reddet ølet: Tidlig på 1800-tallet hadde ølet i byen i Böhmen et særdeles dårlig rykte. Det var mørkt, det var overgjæret, og det varierte overraskende mye i smak fra hver gang det ble brygget. Ølet i Plzen var til tider så dårlig, at myndighetene på et tidspunkt ga ordre om at 36 tønner øl skulle dumpes foran bryggeriet. Her snakker vi offentlig henrettelse!

Tsjekkerne ga likevel ikke opp, og i et desperat forsøk på å redde ølet, bygget de et nytt bryggeri og hyrte bryggeren Josef Groll. Groll gikk ivrig løs på oppgaven, og i motsetning til hva som var vanlig på den tiden brukte han lys malt og lagergjær. Sluttresultatet ble et friskt, lyst og aromatisk øl som på folkemunne fikk navn etter byen det ble brygget i. Pilsen var kommet til verden. (Den humlefriske Pilsner Urquell, som betyr noe sånt som ”urpilsen” eller ”den originale pilsen”, brygges visstnok fortsatt etter originaloppskriften fra 1842. Det er jo greit å vite. Oppfinnelsen til Groll førte til at verden plutselig rant over av pils, og i dag regner vi med at cirka 90 prosent av alt øl som selges er pils. Det er kanskje ikke like greit å vite.)

En sann pioner: Både ryktet til pilsen og selve drikken spredte seg ut i verden i et så høyt tempo at man skulle tro det var vanskelig å holde følge. Men det var det ikke. Plutselig dreide så å si all ølbrygging seg om å brygge lyse øl.

Verlindens mesterverk: En av verdens første tripler.

Verlindens mesterverk: En av verdens første tripler.

For det meste handlet dette om at bryggeriene laget sine egne varianter av pilsen, men det førte også til at enkelte bryggerier eksperimenterte frem nye typer øl. En av disse kjenner vi i dag under betegnelsen belgisk trippel.

Vi skrur tiden tilbake til det harde 30-tallet, vi reiser til Belgia og hilser på Hendrik Verlinden. Verlinden var en av de virkelige pionerene innen ølbrygging. Han brygget de første triplene som ble brygget i verden. Å kalle ham en gjøkebrygger, altså en som brygger ølene sine hos ulike bryggerier, er kanskje å ta vel hardt i, men sannheten er at Verlinden brygget for flere ulike bryggerier.

Superøl: I 1931 eksperimenterte han i bryggeriet Drei Linden, og i 1932 brygget han en øl han kalte Witkap Pater, og dette – mine venner – anses for å være den første trippelen som ble brygget i verden. Ølet brygget han for Brouwerij Slaghmuylder, og fås i dag kjøpt under navnet Witkap Tripel.

Ved anledning assisterte Verlinden munkene ved Abdij Der Trappisten Van Westmalle, der han var med på å videreutvikle et øl av typen blonde som munkene allerede hadde brygget i noen år. Årstallet var 1934, sluttresultatet fikk det fantastiske navnet Superbier, og ble raskt populær.

I 1956 sluttførte broder Thomas, sjefsbryggeren på Westmalle, oppskriften på ølet, han kastet mer humle i brygget (en fornuftig kar, altså), og ølet har i det store og hele blitt brygget på samme måte siden. I 1956 døpte man også om ølet til Tripel (som regel kalt Westmalle Tripel), og dermed hadde munkene også gitt navn til en ny type øl.

I følge RateBeers brukere er Tripel Karmeliet verdens beste Trippel.

I følge RateBeers brukere er Tripel Karmeliet verdens beste Trippel.

Sterk, sterkere, sterkest: De lærde strides om hva navnet egentlig betyr, selv om man er enige i at det har med alkoholstyrken å gjøre. En teori går ut på at man har merket øltønnene med et symbol, for eksempel en X, der antallet X-er indikerer styrken på ølet. I så tilfelle er tre X-er et ganske sterkt øl. En annen teori tar utgangspunkt i gangetabellen, der man går ut fra at tre prosent er en singel, seks prosent er en dobbel og ni prosent er en trippel. En tredje teori er at Tripel er et ganske stilig navn på en øl.

Det finnes mange gode tripler i verden, og det er mange som fortsatt mener at Westmalle Tripel er den aller beste. I og med dagens slipp på Vinmonopolet, har vi et overraskende bra utvalg av denne erkebelgiske øltypen i Norge. De fire nykommerne er Bocq Gauloise Triple Blonde, Huyghe La Guillotine Triple, Palm Steenbrugge Tripel og Tongerlo Prior.

Ha en herlig blond, fruktig og krydret helg, folkens!

Lenker: Westmalle, Brouwerij SlaghmuylderWikipedia om Tripel, German Beer Institute om pilsen, Vinmonopolet nyheter januar/ februar 2013.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *