Norges beste øl?

For andre gang skal Norges beste øl kåres, og du inviteres for så vidt til å være med på å bestemme.

Jeg synes initiativet er glimrende, for selvfølgelig skal Norges beste øl kåres! Det skulle bare mangle.

Årets Nykommer? Rosa Kinn fra Florø.

Det er Stiftelsen Norsk Matkultur som står bak initiatviet, og jeg vil tro at konkurransen er kjærkommen for norske bryggerier, i og med at dette er en av ytterst få anledninger der de får muligheten til å snakke høyt om produktene sine. Vinneren utropes på direktesendt TV den 6. januar neste år. (Anledningen er programmet “Årets måltid” som sendes fra Stavanger på TV 2.) I år er 85 øl nominert i seks ulike klasser, og det er nettstedet Apéritif, Ølakademiet og Drikkeglede som samarbeider om selve kåringen. (Din stemmeseddel finner du her.)

Platon og Halvard Flatland: Jeg stusser uansett litt over avstemningen. Folkeviljen teller bare 20 prosent, mens resten er opp til en jury på 25 personer. Vi snakker her om en salig blanding av Platons idealstat og et demokrati.

Jørn Tore Persen fra Ølakademiet forklarte hvorfor til Dagbladet tidligere i år: ”Grunnen til at folkets stemmer bare talte 20 prosent er at øl med store lokale fanklubber kunne fått en urealistisk plassering i konkurransen.” Jeg ser den – man er redd for Halvard Flatland-syndromet – men jeg er fortsatt ikke helt enig.

Fjorårets beste norske øl: Borg Bokkøl.

Kontroverser: Den første kåringen gikk uansett ikke av stabelen helt uten kontroverser. Borg Bokkøl stakk uventet av med seieren, på Facebook ble det hintet om at juryen var kjøpt og betalt, og var det ikke sånn at Ægir IPA var den egentlige vinneren? Den utmerkede ølbloggen Høyt Skum gikk resultatet nøye etter i sømmene, og konkluderte med, vel, jeg er ikke helt sikker.

Høyt Skum gikk uansett god for juryen, her var det snakk om veltrente neser, tunger og ganer, her var det snakk om folk som gikk inn for oppgaven med æren som innsats.

Undergjæret nasjon: Det er lett å glemme at Norge historisk sett er en undergjæret nasjon; før håndverksbryggeriene gjorde sitt inntog på det norske markedet (og det er ikke så veldig lenge siden), var alt som ble brygget kommersielt i dette landet undergjæret øl. Det var pils, det var juleøl, det var bayerøl og det var bokkøl. Overgjæret øl utgjør ikke mer enn én prosent av dagens marked, så hvorfor stusser vi egentlig over at en bokkøl fra et av de store bryggeriene stikker av med seieren?

Min teori? Vel, jeg tror det er blitt en ryggmargsrefleks hos ølnerdene, at vi ikke klarer å se klart gjennom rusen vi får av en god IPA, en god barley wine eller hva det nå er vi drikker. (For å si det sånn: min far ville valgt en bokkøl foran en IPA anytime.)

Fordomsfull ølsmaking: Jeg har smakt Borg Bokkøl riktig temperert, og det er ingen dårlig øl. Det er veldig langt fra Norges beste øl, spør du meg, men det er ingen dårlig øl. Jeg innrømmer at jeg smaker øl fra de store bryggeriene med langt mer kritiske smakssanser enn hva jeg gjør med øl fra de mindre bryggeriene, det er ubevisst, men det er sånn det er.

Kjempetorsken, en fisk med meninger.

Kjempetorsken hadde et interessant innlegg i sommer, etter at han hadde vært med i VGs smakspanel som kåret årets sommerøl. Han møtte seg selv i døren. ”Blindtester er farlige. Da får man testet ut sine fordommer og skapene blir satt på plass. Det er nemlig veldig lett å la seg påvirke av logoen på flasken/boksen,” skrev han, og det er vanskelig å si seg uenig.

Faksimile: Norges ti beste øl ifølge RateBeer.

Mye godt øl: Selv ble jeg veldig overrasket da jeg ble servert Hansas Premium i et glass for en stund  siden, og mente at denne ølen var nært beslektet med øl av typen belgisk blonde. Jeg sukket, jeg skålte. Godt øl, sa jeg. Hadde jeg visst hva jeg drakk, er det ikke sikkert at jeg hadde vært like entusiastisk.

Smak er individuelt, og kommer alltid til å bli diskutert. Hos RateBeer troner Nøgne Øs Imperial Stout på toppen av listen over norske øl, og av de 50 beste ølene fra Norge er ingen av dem fra makrobryggeriene. Hos BeerAdvocate er tilstanden lik, på topp hos dem ligger Odin’s Tipple fra Haandbryggeriet. I den grad vi skal trekke en konklusjon, må det være at det brygges mye godt øl i Norge. Og det er det vel ingen vits i å diskutere.

Lenker: Høyt Skum om fjorårets kåring, Høyt Skum om fjorårets kontroverser, Jørn Tore Persen i Dagbladet, Kjempetorsken avslører seg selv, Stiftelsen Norsk Matkultur, Ølakademiet, RateBeers liste over Norges 50 beste øl, BeerAdvocates liste over Skandinavias 100 beste øl.

Hatland

0 Comments

  1. Selv Som medlem av en av forhåndsjuryene i fjorårets avstemning er det vanskelig å være uenig med deg. Borg bokkøl er ikke norges beste øl. Det er en fin bokkøl, men hvilke kriterier settes egentlig for en slik konkurranse? Skal Dark Horizon vinne hvert år? For det ER jo norges beste øl? Resultatet blir litt folkelig og det blir litt “flinkt”, men egentlig er jo det egentlige svaret helt subjektivt.

  2. Dark Horizon er en godbit jeg ennå ikke har smakt, så jeg kan faktisk ikke si at det er Norges beste øl. Selv vingler jeg mellom NØs #100 og Haandbryggeriets Odin’s Tipple… Men joda, dette er subjektive saker, og jeg liker initiativet… Jeg mener at folkeviljen burde telle mer, selv om det kan føre til at Ringnes’ pils eller at et lite bryggeri som for eksempel Atna skulle stikke av med seieren… Det hadde nok engasjert mer, både folket og ølnerdene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *