Kvadruppel juleglede!

Kinn har døpt sin nye juleøl – norgeshistoriens første kvadruppel – for Tomasmesse. Graver vi i historien, finner vi fort ut at navnet er like komplekst som ølet Espen Lothe og co har brygget.

Er Tomasmesse det perfekte navnet på et juleøl? Ja, det vil jeg si. Etthundre prosent tradisjonelt, rimelig kryptisk og en hyllest til både det religiøse og det hedenske. Man kan nesten mistenke Kinn for å ha heltidsansatt en person som utelukkende har i oppgave å komme på gode navn på ølene som brygges i Florø. Jeg bøyer meg i støvet.

Bryggerimester Espen Lothe skummer gjæren av juleølet. (Bildet er gjengitt med tillatelse fra Kinn.)

– Jeg vet ikke om det er brygget andre kvadrupler i Norge kommersielt før, sier Espen Lothe til Godtiglasset.

På smakstoppen: Det er en stor begivenhet i seg selv, for denne mørke belgiske sterkølvarianten regnes av mange som det heftigste og mest komplekse som finnes i ølverden. Trappistølet og kvadruppelen Westvleteren 12 er verdens beste øl – det er i hvert fall opplest og vedtatt – og Kinns bruk av åpne gjæringskar er ideelt for brygging av denne øltypen.

Jeg må innrømme at jeg bryter et hellig prinsipp ved å omtale en øl jeg ikke har smakt. Men Tomasmesse er ikke ferdig ennå. Den har godt av å få mer tid på baken. Kinn har brygget ølet i to omganger; første brygg ble satt i april, andre i juni, og har vært lagret siden. Det finnes bare 4000 flasker av denne 10,5 prosent sterke ølen, så kom deg på polet fortere enn faen og riv med deg et par flasker av Kinns Julefred i samme slengen.

– Kvadrupler er svært lagringsdyktige, men vil generelt nå smakstoppen før en barley wine eller en imperial stout med samme alkoholstyrke. Det er bare å lagre. Fem år er fint, ti år er sikkert interessant, sier Espen Lothe.

Tomasmesse er et øl som nok når toppen neste jul eller julen i 2014. Men den kan fint drikkes til jul i år også, selv om jeg – som navnet indikerer – ikke ville drukket den i november.

Beviset: Carvaggios maleri av Tvileren Tomas fra 1601 som får beviset på at Jesus er stått opp igjen fra de døde.

Stor oppstandelse: Ifølge tradisjonen skal du nemlig vente til Tomasmesse, den 21. desember, før du jekker korken av bautaflasken som inneholder juleølet. Denne dagen som opprinnelig ble innstiftet til ære for en av Jesus’ disipler, klarte nordmenn i middelalderen å få til å handle om øl i stedet. Det er en prestasjon det står respekt av.

Tvileren Tomas regnes som kristendommens første skeptiker; han nektet å tro på at Jesus var stått opp igjen fra de døde, han ville ha bevis. (Hvis du tenker deg om, er ikke dette så veldig rart. Hvis en avdød kompis av deg plutselig finner det for godt å vende tilbake til livet, er du ganske dum i hodet dersom du ikke har noen spørsmål du ønsker svar på.) Jesus ristet oppgitt på hodet, men ga Tomas bevisene han ba om og meldingen: ”Vær ikke vantro, men troende!” Tomas ble overbevist og trodde mer enn noensinne. Han forkynte gledens budskap til han led martyrdøden den 21. desember sånn cirka 72 år etter Kristus.

Skål på ei gode jul! I middelalderen blandet nordmenn gladelig tro med vantro, og hadde en heller pragmatisk tilnærming til kristendommen. Jo visst markerte de Tomasmesse, men de fylte den med sin egen mening, de fylte den med øl. De ga til og med dagen et annet navn: Tomas Brygger eller Tomas Fulltønne. Hva apostelen Tomas hadde med ølbrygging å gjøre, har jeg absolutt ingen idé om. (Det kan selvfølgelig ha noe å gjøre med at Tomas er skytshelgenen for tømmermenn, men jeg skal heller innrømme at det er en teori som halter som en kjøkkenstol som har mistet et bein.)

Tomasmesse var dagen man smakte på julebrygget første gang, og man holdt det gjerne gående en hel uke, besøkte nabogårdene, smakte og sammenlignet, vrøvlet og snøvlet. ”Skål på ei gode jul!” sa man til naboene som bød på juleøl. (Ifølge overtroen skulle man ikke brygge øl denne dagen, av den enkle grunn at dette også er dagen solen snur. Ølet ville ”bli surt eller rett og slett nekte å renne ut av karet”, skriver folkloristen Ørnulf Hodne i den fascinerende boken ”Jul i Norge. Gamle og nye tradisjoner.” Det er en herlig ironi i at Nøgne Øs Sunturnbrew brygges hvert år den 21. Desember.)

Men nok om det nå, og mer om noe annet.

Det er kaldt ute, snøen laver ned, og Ivar Aasen har kledd seg i en  islender og varmer seg på en alkoholsterk Tomasmesse.

På flyttefot: Kinn nyter velfortjent suksess for tiden, men har lenge hatt store problemer med å møte etterspørselen på ølet sitt, og hvis du lurer på hvorfor Vestkyst sjeldent er å oppdrive på det lokale polet ditt, så har du svaret nå. På nyåret flytter Kinn inn i nye lokaler på Botnastranda i Florø. De utvider fra 80 til 560 kvadratmeter.

– Med økt kapasitet slipper vi å brygge med kniven på strupen, og kan innimellom lage flere ulike øl. Ikke minst kan vi lage større opplag av spesialøl som for eksempel Svartekunst, sier Espen Lothe.

– Har vi lov til å håpe på flere nyheter fra Kinn? Hva med å hive den svarte indiske bleikølen Svarthumle på flaske?

– Ja, det hadde vært fint med Svarthumle på flaske. Vi kommer forresten med et eller to nye fatøl etter nyttår. Dette blir enkeltproduksjoner som kan nytes på noen utvalgte restauranter.

Det er med andre ord mye nytt og spennende på gang fra Florø-bryggeriet. Det er bare å glede seg til neste år. Men først skal julen og Tomasmesse nytes, ja, og skål på en god jul!

Skriftlige kilder: Det nye testamentet. “Jul i Norge. Gamle og nye tradisjoner.” av Ørnulf Hodne, gitt ut på Cappelen i 2007.

Lenker: Kinn, Forskning.no om Tomasmesse, Wikipedia om Tomasmesse, Wikipedia om apostelen Tomas, ølbloggen Det står en-og-førti øl om Tomasmesse.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *